Beste draagbare picknickbarbecue: low-budget test en reviews


Vandaag was ik op het strand om drie draagbare low-budget picknickbarbecues te testen. De strijd zou gaan tussen de wegwerpbarbecue van Lidl, en de retro en kofferbarbecue van de Action. Alle drie deze barbecues zijn op verschillende plaatsen te koop en ik betaalde voor deze barbecues tussen de vijf en tien euro per stuk.

De wegwerpbarbecue heet daadwerkelijk zo, verwijzend naar het feit dat je deze barbecue na gebruik weggooit. Maar de namen retrobarbecue en kofferbarbecue heb ik er zelf aan gegeven om de test duidelijker te maken. Wil je zo’n barbecue bestellen, toets dan de zoekwoorden picknick barbecue of draagbare barbecue in of gebruik de affiliatelink naar Bol.com.

Wegwerpbarbecue

Een paar jaar geleden werd de wegwerp BBQ geïntroduceerd. Een aluminium bak gevuld met houtskolen en een eenvoudig roostertje waarop je kon grillen. Makkelijk om mee te nemen, want hij is aan de platte kant en daarom stop je ‘m gewoon in je strandtas. Eenmaal op je locatie aangekomen is het een kwestie van plug and play.

Ondanks dat ik al tientallen van deze wegwerpbarbecues had versleten vond ik het toch leuk om deze eens naast een stel andere low-budget barbecues te testen. En het viel al meteen op dat deze barbecue met dat terpentine aansteekfolietje snel in de fik stond. Al gauw gloeide alle kooltjes en kwam er immense hitte van dat ding.

Maar dat was te merken aan het vlees dat we erop legden. De hamburgers en het mais brandde snel aan. Het was iets dat vaker gebeurde helaas. Bij deze barbecue moet je beter geduld hebben. Na het aansteken, het vlammen, moet je ook nog het gloeiproces een tijdje overslaan totdat je je eerste product erop kan leggen. Zelfs met continue omdraaien is het lastig de hitte te beheersen. Dit komt voornamelijk omdat het rooster heel dicht op de kolen zit en het rooster niet verstelbaar is.

Als de BBQ op het eind zit kan je de verkoolde kolen eruit gooien en de aluminium bak netjes weggooien. Sommige fabrikanten vermelden dat ook deze barbecue ook herbruikbaar is, maar dat is niet ideaal. Zoek je een herbruikbare barbecue, dan zijn de volgende twee opties waarschijnlijk een betere keuze.

Kofferbarbecue

De kofferbarbecue gebruikte ik voor het eerst. Het is een compact kistje met hengsel dat er zichtbaar voor gemaakt is om mee te nemen. Je kunt de kolen en aanmaakblokjes al van te voor erin stoppen, de deksel dichtdoen en de deur uitlopen.

Bij het aansteken van de kofferbarbecue bleek de deksel ook als windscherm te fungeren. Aan de onderkant van de deksel zaten dan ook twee bevestigingselementen waarmee je de deksel met gemak op de zijkant van de “koffer” kon klikken. Deze low-budget picknick barbecue was dan ook het gemakkelijkst om aan te steken.

Wel duurde het lang voordat de barbecue klaar was voor gebruik. Vermoedelijk kwam dit omdat de koffer niks minder was dan een bak met kolen die op de grond stond en geen luchtgaten had. Toen we klaar waren met het testen van de andere barbecues kwam onze kofferbarbecue pas op gang. Helaas had deze barbecue dezelfde aanbakproblemen als de wegwerpbarbecue. Het eten brandde aan, en dat was ook in dit geval te wijten aan het feit dat het rooster te dicht op de gloeiend hete kolen zat. Wel bleef de kofferbarbecue het langste warm. Toen de andere barbecues er allang de brui aan hadden gegeven, kwam de kofferbarbecue pas tot leven.

Retrobarbecue

De retrobarbecue is een barbecue met een oldschool uiterlijk. Een ronde schaal die door vier poten hoog boven de grond wordt getild. En dat is een voordeel, zeker als je op het strand grilled, want zo voorkom je dat er zand in je producten waait. De retro barbecue heeft een groot grillrooster waar wel een hamburgertje of wat op past. Aan de zijkant heeft het een klein windschermpje dat ongetwijfeld iets zal helpen, maar met enige wind zal het niet voorkomen dat tijdens het aansteken je vlammetje uitwaait.

Wel moet je de retrobarbecue even in elkaar zetten. Dit stelt echter niks voor. Je kan de paar schroefjes met de hand er indraaien en zo de poten met de grill verbinden. Je hebt dus nieteens een schroevendraaier nodig en het was minder dan vijf minuten werk.

Een ander groot voordeel is dat het rooster verstelbaar is. Je kunt het rooster op drie verschillende hoogtes hangen. Zo kun je direct beginnen op de bovenste stand als de kolen net gloeien, zonder dat je eten aanbrandt. Wat ook fijn is, is dat de ijzerdraden van de grill dicht op elkaar zitten, waardoor smalle en kleine producten niet ertussen vallen.

De retrobarbecue grillde heerlijk en de hamburgers en gambas kwamen er goudbruin vanaf. Ook de paddestoelen met roomkaas gingen er goed op. Wel waren de kolen snel opgebrand. Ik deed nog een poging om deze aan te vullen maar er zat al geen kracht meer achter. Ik had de retrobarbecue dus weer opnieuw moeten aansteken en daar had ik geen zin in. Het meenemen was niet moeilijk, je kan hem makkelijk aan één van de poten vastpakken. Wel neemt ie veel meer plaats in als je de poten eraan laat zitten en zal je ‘m eventueel beter in een tas kunnen vervoeren.

Uitslag van de test

Uiteindelijk won de retrobarbecue onze test, omdat deze net iets beter presteerde dan de andere twee. De kofferbarbecue en de wegwerpbarbecue hadden gemeen dat het rooster niet verstelbaar was en dicht op de kolen zat, waardoor de hitte niet te reguleren was. De retrobarbecue, ondanks dat deze in elkaar gezet moest worden, bleek de moeite waard om te kopen. De poten zorgen ervoor dat de barbecue hoger van de grond staat, wat handig is op het strand om te voorkomen dat er zand in je eten waait. Het verstelbare rooster maakt het mogelijk de hitte beter te beheersen, wat resulteerde in perfect gegrilde burgers en maiskolven. Wel is het onwijs handig dat de wegwerpbarbecue inclusief kolen geleverd wordt. Het grote voordeel van de kofferbarbecue is dat het een koffertje is dat makkelijk mee te nemen is. Kortom, voor een strandpicknick is de retrobarbecue de beste keuze dankzij zijn hoogte, verstelbaarheid en algehele gebruiksgemak.

Dit zijn voor mij tien super gezonde producten van Aldi.

Vergelijkbare berichten