Hoe slijp je een mes?

Instructie: hoe slijp je een mes?
Totale tijd 5 minuten

In de keuken is een scherp mes een essentieel hulpmiddel dat de sleutel vormt tot efficiëntie, precisie en veiligheid bij het bereiden van maaltijden. Echter, zelfs het beste mes verliest na verloop van tijd zijn scherpte door het dagelijkse gebruik. Het slijpen van een mes kan op het eerste oog moeilijk lijken, maar met de juiste technieken en een beetje oefening kan iedereen zijn messen weer vlijmscherp maken. In deze blog behandelen we twee methoden om je mes te slijpen én hoe je je mes langer scherp kunt houden.

Instructie: hoe slijp je een mes?

Totale tijd5 minuten
Trefwoord: Mes Slijpen

Uitrusting

  • 1 mes
  • 1 slijpsteen of diamantstaal
  • 1 aanzetstaal
  • 1 schone doek of keukenpapier

Instructies

  • Op het moment dat je vermoedt dat je mes niet meer scherp is, controleer je eerst of dat zo is. Dit doe je door met een vinger in de breedte over de snijkant van het mes te wrijven. Bij een scherp mes voel je de ribbels van je vingerafdruk in het scherpe mes vallen. Is dit niet het geval, en voelt het mes als een ongeslepen treinrails, dan zijn er 2 opties.

Optie 1: het mes is niet bot, maar ook niet scherp. Je moet het mes aanzetten met het aanzetstaal.

  • Zet het uiteinde van het mes tegen het begin van het aanzetstaal. Zet het snijvlak in een hoek van 10° – 20°. Schuur het mes naar boven en kom uit bij de punt. Herhaal dit nu met de andere kant, en herhaal dit proces een aantal keren.

Optie 2: het mes is bot. Het mes moet geslepen worden. Dit kan zowel met een slijpsteen als met een diamantstaal.

  • Zet het snijvlak van het mes in een hoek van 10° – 20° op de diamantzijde van de slijpsteen. Haal het mes heen-en-weer tegen de snijrichting in. Begin ook nu weer aan de achterkant en eindig aan de voorkant, en herhaal dit aan de andere snijkant van het mes. Herhaal het hele proces eventueel nogmaals aan de fijne kant van de steen (vaak is dat de keramische kant of een fijnere korrel van diamant).

Het slijpen met het diamantstaal werkt op precies dezelfde wijze als het aanzetten van het mes.

  • Veeg na het slijpen of aanzetten altijd je mes af met papier of met een doek. Bij zowel slijpen als aanzetten blijft er veel metaalpoeder aan het mes zitten. Dit wil je niet in je gesneden producten hebben.

Video

Als je een mes slijpt, verwijder je kleine hoeveelheden metaal van de snijkant, waardoor de botte randen worden weggeslepen. Dit proces herstelt de fijne, scherpe punt van het mes door de onregelmatigheden te verwijderen, waardoor er uiteindelijk slechts één rij van scherpe metaalmoleculen overblijft. Door het slijpen wordt een nieuwe, gladde snijrand gecreëerd, waardoor het mes gemakkelijker door materialen kan snijden. Het resulterende scherpe oppervlak vermindert ook de weerstand tijdens het snijden, wat zorgt voor een vloeiende en nauwkeurige snijervaring. Effectief slijpen vereist precisie en consistentie om een optimale snijkwaliteit te bereiken.

Van links naar recht: aanzetstaal, diamantstaal/diamantslijper, diamantzijde slijpsteen, keramische zijde slijpsteen.

Wat is het verschil tussen slijpen en aanzetten?

Slijpen is het proces van het verwijderen van metaal om een nieuwe, scherpe rand te creëren, terwijl aanzetten het herstellen van de bestaande scherpte betreft door de rand weer recht te trekken. Terwijl slijpen meer materiaal wegneemt en een grondiger herstel van de scherpte biedt, is aanzetten snel en eenvoudig, maar minder effectief voor het verwijderen van grotere oneffenheden. Slijpen wordt meestal minder vaak uitgevoerd dan aanzetten, dat regelmatig kan worden gedaan om de scherpte van het mes te behouden. Beide processen zijn essentieel voor het onderhoud van een mes en zorgen voor optimale snijprestaties en veiligheid in de keuken.

Scherpe messen zijn de basis van goed bereidde gerechten. Zorg daarom dat je alles in huis hebt om je messen te slijpen en aan te zetten. Soms verkopen ze dat in de winkel, maar ik bestel dit soort producten meestal online (bijvoorbeeld op Bol).

  • Slijpsteen pocket formaat: deze is klein en neem je zo nodig overal mee naar toe. Vaak hebben deze steentjes een zijde van diamant en een zijde van keramiek.
  • Wetsteen: vaak een wat groter blok die nat gemaakt moet worden voor het beste resultaat.
  • Aanzetstaal diamant: een aanzetstaal met diamante coating die je mes vlijmscherp slijpt.
  • Aanzetstaal verchroomd: een hardverchroomd aanzetstaal dat helpt de braampjes en uit het snijvlak te halen, waardoor je mes langer scherp blijft.
Top 5 snijtechnieken die je makkelijk thuis kunt gebruiken.

  

Vergelijkbare berichten