Ontdek de verschillen: welk merk flessenwater past het beste bij jou?
Ben je op zoek naar het beste flessenwater, maar weet je niet welk merk te kiezen? Of je nu kiest voor het ultrazachte Spa Blauw, het mineraalarme Bar-le-Duc, of het betaalbare huismerk van Albert Heijn, elk water heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Met behulp van een TDS-meter die de deeltjes in het water waarneemt testte ik elk van deze flessenwaters. In deze gids ontdek je de smaak, oorsprong, samenstelling en PPM-waarden van vijf populaire flessenwatermerken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou past. Lees verder en vind jouw ideale flessenwater!
Bar le Duc
We begonnen onze test met het meten van de PPM (parts per million) in Bar-le-Duc mineraalwater. Dit water scoorde 133 PPM, wat betekent dat er 133 deeltjes per miljoen watermoleculen zijn die niet uit water bestaan. Het grootste deel van deze deeltjes zijn mineralen, en in vergelijking met de meeste andere flessenwaters is dat aan de lage kant.
Voor veel mensen is dat juist een pluspunt. Dankzij het lage mineraalgehalte smaakt Bar-le-Duc heerlijk zacht. Daarnaast zit dit water in een milieuvriendelijke kartonnen verpakking (Tetra Pak), wat het populair maakt bij mensen die bezorgd zijn over de potentiële gevaren van weekmakers in plastic. Ook degenen die bewust voor duurzaamheid kiezen, vinden in Bar-le-Duc een verantwoorde keuze.
Bar-le-Duc wordt gewonnen uit een bron op een industrieterrein in de provincie Utrecht, en het water wordt opgepompt uit dezelfde grondlaag die ook het kraanwater voedt. Er wordt zelfs gezegd dat Bar-le-Duc hetzelfde water is als wat er in deze regio uit de kraan komt. Het is op z’n minst een luxe om te beseffen dat je met een glas Bar-le-Duc eigenlijk een verfijnde versie van je kraanwater drinkt.
Chaudfontaine
Sinds 2003 is Chaudfontaine onderdeel van Coca-Cola, maar het water blijft afkomstig uit de natuurlijke bronnen in de Belgische Ardennen. Dit water legt een indrukwekkende reis van 60 jaar af door diverse bodemlagen, waarbij het zijn unieke mineraalsamenstelling verkrijgt.
Zelf vind ik Chaudfontaine lekker, al staat het niet op de eerste plaats van mijn favorieten. Het water heeft een frisse smaak en wordt geleverd in een stevige halve liter plastic fles. Het enige nadeel? De prijs. Bij Albert Heijn betaalde ik €1,09 per liter, wat het aan de prijzige kant maakt.
Evian
Evian is zonder twijfel een van de bekendste en meest verkochte merken flessenwater wereldwijd. Dit natuurlijke mineraalwater is afkomstig uit de Franse Alpen, waar het zijn reis begint als smeltwater van gletsjers. Door de natuurlijke filtratie door lagen van zand en gravel, ontwikkelt Evian zijn unieke mineraalprofiel en krijgt het zijn zachte, zuivere smaak.
Wat Evian bijzonder maakt, is het lage zoutgehalte. Dit maakt het water, ondanks de hoge PPM die we meette, toch zacht van smaak. Veel mensen, waaronder ikzelf, vinden Evian een van de lekkerste flessenwaters op de markt. Het is misschien iets duurder, maar de kwaliteit en de pure smaak maken dat meer dan goed.
Evian wordt gezien als een luxe product, en dat is niet zonder reden. Het water is natuurlijk, ongefilterd, en perfect voor diegenen die geven om de zuiverheid en smaak van wat ze drinken. Het is niet zomaar water, het is Evian.
Spa
Dit ultrazachte flessenwater heeft zijn milde smaak te danken aan het extreem lage PPM-gehalte. Bij de meting die we deden met een TDS-meter kwam Spa Blauw niet boven de 26 PPM uit. Dit betekent dat het water mineraalarm is, maar rijk aan puurheid. Mineraalarm, maar rijk aan puur water, zou je kunnen zeggen.
Spa Blauw is het flessenwater dat ik het vaakst drink. Het is mijn favoriet, juist omdat het zo laag in mineralen is. Een PPM van 26 geeft me het vertrouwen dat er weinig onzuiverheden in zitten. Bovendien komen de zachte smaak van dit water en het zachte accent van de gesproken taal in deze streek sterk met elkaar overeen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze beide fantastisch vindt.
Spa water komt namelijk uit een bron in de Belgische Ardennen. Na een lange reis van vele jaren door de zand- en kleilagen van de bodem wordt het water natuurlijk gefilterd, wat bijdraagt aan het zachte en zuivere karakter waar Spa om bekend staat.
Albert Heijn
Het water van Albert Heijn’s eigen merk komt uit de Sifrèsbron in Hoensbroek. Hoewel het wellicht niet het bekendste of populairste water is, heeft het zeker zijn eigen plek in de markt gevonden, vooral vanwege de prijs. Dit water is namelijk het goedkoopste van alle vijf merken die ik heb getest.
Qua mineraalsamenstelling bevat dit water onder andere 5 mg natrium, 2,7 mg kalium, en 360 mg bicarbonaat per liter, wat het tot een relatief mineraalrijk water maakt. De pH-waarde schommelt tussen de 7 en 8, wat het water een neutrale tot licht alkalische smaak geeft. Toch moet ik eerlijk zijn: het is niet mijn favoriete water. Het heeft een smaakje dat me doet denken aan kraanwater in Zuid-Europa, een beetje zoals het water dat je in Spanje kunt drinken.
Hoewel het niet mijn voorkeur heeft qua smaak, is het wel de goedkoopste optie en daarmee een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar betaalbare hydratatie. Het blijft immers water, en voor velen zal de prijs doorslaggevend zijn.
Eindconclusie: over smaak valt niet te twisten
Welk flessenwater je ook kiest, uiteindelijk hangt het af van je persoonlijke smaak en voorkeur. Of je nu gaat voor het ultrazachte Spa Blauw, het mineraalarme Bar-le-Duc, of het voordelige Albert Heijn-huismerk, de prijs zegt niet altijd iets over wat jij het lekkerst vindt. Toch is het goed om in gedachten te houden dat flessenwater, of het nu goedkoop of duur is, altijd veel meer kost dan kraanwater.
Zelf geef ik de voorkeur aan gefilterd kraanwater. Dit water is zacht en ik bepaal zelf welke mineralen ik erin doe. Maar als ik niet de mogelijkheid heb om te filteren, dan kies ik voor Spa Blauw. Wat je ook doet, houd in gedachten dat kraanwater drinken de meest voordelige optie blijft. Drink je dagelijks twee liter kraanwater, dan kost dit je slechts ongeveer 1 euro per jaar!