Top 10 beste producten van de Aldi voor een gezonde leefstijl


Al jaren doe ik mijn boodschappen bij Aldi vanwege de lage prijzen. De supermarkt staat bekend als een prijsvechter, maar het aanbod werd voor mij steeds beperkter toen ik gezonder ging eten. Vooral biologische producten en vlees met het Beter Leven-keurmerk zijn schaars bij Aldi. Ondanks het beperkte assortiment zijn er nog steeds producten die ik graag koop. Deze ‘Top 10’ is gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeur.

Deze tien producten koop ik graag, maar ze zijn gerangschikt in de volgorde van mijn winkelroute, niet van goed naar beter. Ik heb elk product vergeleken met dat van Albert Heijn. Omdat de producten vaak in verschillende hoeveelheden worden verkocht, heb ik de kiloprijzen vergeleken en opgeteld. De resultaten hiervan zie je aan het einde van het artikel of in de video.

Hennepzaad

Hennepzaad is rijk aan essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, die bijdragen aan hart- en hersengezondheid door het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van cardiovasculaire functies. Daarnaast is hennepzaad een uitstekende bron van hoogwaardige plantaardige eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten, wat het ideaal maakt voor vegetariërs, veganisten en iedereen die zijn eiwitinname wil verhogen zonder dierlijke producten te gebruiken.

Chiazaad

Chiazaad is een uitstekende aanvulling op een gezond dieet dankzij zijn hoge gehalte aan omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor hart- en hersengezondheid. Bovendien bevat chiazaad alle negen essentiële aminozuren, waardoor het een complete eiwitbron is die bijdraagt aan spieropbouw en herstel. Voeg chiazaad toe aan je recepten voor een voedingsrijke boost.

Cacaonibs

Cacaonibs (of cacaokernen) zijn rijk aan antioxidanten, die helpen vrije radicalen te bestrijden, en bevatten veel magnesium, dat essentieel is voor spier- en zenuwfunctie, eiwitsynthese en bloeddrukregulatie. Voeg cacaonibs toe aan je dieet voor een voedingsrijke boost.

Pure chocola

Pure chocolade van 85% cacao is gezond vanwege de hoge concentratie antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden en het risico op chronische ziekten verlagen. Het verbetert ook de hartgezondheid, hersenfunctie en huidbescherming, en is een goede bron van mineralen zoals magnesium.

Wees je ervan bewust dat ook deze chocola een hoog vetgehalte heeft. Het is calorierijk en je kunt er daarom niet te veel van eten. Er was een tijd dat ik met grote regelmaat chocola met praline at. Deze pure chocola heeft me daar uiteindelijk vanaf geholpen. Wanneer ik trek kreeg in praline, nam ik een stuk puur. Daarna was mijn trek in ongezonde chocola verzadigd en eerlijk gezegd was ik dan ook wel klaar met die pure chocola. Een andere mogelijkheid is het verwerken van deze pure chocola in desserts, zoals bijvoorbeeld citroenpudding met chocolade ganash.

100% pure pindakaas

Deze 100% pure pindakaas lijkt wel de rage van de laatste jaren. Elke supermarkt verkoopt ze en het zijn altijd dezelfde twee soorten: een gladde pindakaas en één met stukjes. In elke supermarkt die ik bezoek bestaan ze altijd voor 100% uit pinda’s en bevatten ze geen geur-, kleur- of extra smaakstoffen. Ook zit er geen conserveermiddel in, want (zo heb ik zelf bedacht) pinda’s zijn zo vet, die conserveren zichzelf 🙂 In de video heb ik beloofd zes voordelen van deze pindakaas uiteen te zetten en belofte maakt schuld. Dus hier komen ze:

Zes voordelen waarom je deze pindakaas in kleine hoeveelheden onderdeel zou moeten laten uitmaken van jouw dieet:

 1. Pure pindakaas is een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, die essentieel zijn voor spieropbouw en herstel.
 2. Het bevat veel enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die bijdragen aan een gezonde hart- en bloedvatenfunctie.
 3. Pure pindakaas bevat een goede hoeveelheid voedingsvezels, die helpen bij een gezonde spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 4. Het is een bron van belangrijke micronutriënten zoals vitamine E, magnesium, kalium en zink, die bijdragen aan de algehele gezondheid.
 5. Door de combinatie van eiwitten, vezels en gezonde vetten, kan pure pindakaas helpen om langer een verzadigd gevoel te geven, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
 6. Pure pindakaas is calorierijk en kan een snelle en langdurige energiebron zijn, ideaal voor actieve mensen en sporters.

Haverdrink

Ik ben een groot fan van haverdrink (ook wel havermelk genoemd). Het is de smaak die me aanspreekt, een klein beetje dat nootachtige met een klein zoetje. Ik gebruik het voor shakes en om mijn kwark met havermout mee te verdunnen zodat het een soort cookie dough-achtige structuur krijgt. Haverdrink van de Aldi heeft een Nutri-Score A, wat de hoogste score betekent voor je gezondheid.

Havermelk wordt soms geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, maar het Voedingscentrum plaatst hier kanttekeningen bij. Havermelk bevat weinig eiwit, slechts 1,2 gram per 250 milliliter, wat minder is dan in reguliere melk. Daarnaast zijn plantaardige alternatieven, zoals havermelk, niet altijd even voedzaam als zuivelproducten, die van nature rijk zijn aan eiwitten, calcium, en vitamines zoals B2 en B12.

Spa Blauw

Spa Blauw heeft een lage PPM (parts per million), wat aangeeft dat het water zeer zuiver is met minimale opgeloste stoffen. Hierdoor heeft Spa Blauw een zachte smaak en wordt het beschouwd als puur drinkwater van hoge kwaliteit. Een kanttekening die je kunt plaatsen is dat het water in plastic flessen wordt verkocht. Er zijn geluiden die beweren dat het water BPA (Bisfenol A) zou bevatten. Die zouden afkomstig zijn uit de weekmiddelen in het plastic dat ervoor zorgt dat het plastic flexibel is. Denk hierbij aan de harde plasticvariant waar bijvoorbeeld een plastic bewaardoos of shakebeker van gemaakt is. Daar staat meestal ook op “vrij van BPA”.

Twee jaar lang verdiepte ik me obsessief in het gezondste drinkwater. Daarbij maakte ik veel gebruik van een pH-, EC- en PPM-meter. De PPM-meter meet het aantal moleculen dat anders is dan een watermolecuul, over een hoeveelheid van een miljoen moleculen. Spa Blauw had bij elke meting een PPM van 24, wat betekent dat 24 moleculen per miljoen niet uit water bestaan. Als het water echt besmet zou zijn met BPA uit het plastic, is het dan logisch dat dat elke keer exact dezelfde hoeveelheid is? Ik ben geen wetenschapper, dus verder zal ik hier niet over uitwijden. De overige deeltjes bestaan trouwens uit mineralen. Over mijn zoektocht naar het gezondste drinkwater schreef ik al eens een blog.

Diepvries blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, die helpen vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Ze zijn ook een goede bron van vitamines en vezels, wat de hartgezondheid en spijsvertering bevordert. Het mooie aan deze zak diepvriesbessen is dat ze een stukje goedkoper zijn dan vers. Ondanks dat ze bevroren zijn, bevatten ze nog precies dezelfde gezondheidsvoordelen als de verse bessen. Wat me het meeste opviel was dat de prijs van Aldi en Albert Heijn precies hetzelfde is, alleen verkoopt de Aldi ze per 750 gram en de AH per kilo. Heb ik me elke keer voor niks geflest gevoeld toen ik ze bij AH had gekocht 😉

Diepvries braadkuiken

Een braadkuiken, zoals deze diepvrieskip genoemd wordt, biedt twee belangrijke gezondheidsvoordelen: het is een goede bron van eiwitten, essentieel voor spieropbouw en herstel, en het levert belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12 en zink, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en energieproductie.

Deze diepvries kip van Aldi heb ik al tig keer heerlijk pikant gekruid en daarna krokant gebakken in de oven (of nog beter: op de kamado barbecue (affiliate link Bol.com). Het vlees is sappig, de kip is dan ook gefokt voor het vlees. Het vel is krokant en knapperig. In de kip bevinden zich de organen en de nek, netjes in plastic verpakt. Die moet je uiteraard niet vergeten eruit te halen en zijn een gewin voor de orgaanvleesliefhebber. Ik geef de voorkeur eraan om de kip met een koksmes in de lengte door midden te snijden voordat ik ‘m bak (recept). Dan worden de kruiden beter verdeeld over een groter oppervlak en de kip heeft een kortere gaartijd.

Diepvries grote garnalen

Gamba’s zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten en bevatten weinig calorieën en vet. Ze bieden ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, selenium en omega-3-vetzuren, die goed zijn voor het hart en de algemene gezondheid.

Als ik deze gamba’s wil maken, haal ik ze maar 15 minuten van tevoren uit de vriezer en laat ze even zwemmen in wat stromend water. Na dat kwartiertje zijn ze wel ontdooid. Mijn favoriete gamba-recept is een eenvoudige met knoflook, sambal en viskruiden. Ik blus op het einde het geheel af met water, waardoor er een heerlijke zilte nage ontstaat. Er is niks lekkerders dan daar met je broodje in te dippen en het op te eten als een soep.

Uitslag van de Kiloprijstest tussen 10 Topproducten van Albert Heijn en ALDI

Hennepzaad

 • Albert Heijn: €21,97
 • ALDI: €18,22

Chiazaad

 • Albert Heijn: €15,92
 • ALDI: €18,22

Cacaonibs

 • Albert Heijn: €22,79
 • ALDI: €18,22

Pure Chocola

 • Albert Heijn: €29,90
 • ALDI: €15,12

Pindakaas

 • Albert Heijn: €7,40
 • ALDI: €4,97

Havermelk

 • Albert Heijn: €1,45
 • ALDI: €1,39

Spa Blauw

 • Albert Heijn: €6,49
 • ALDI: €5,58

Blauwe Bessen (diepvries)

 • Albert Heijn: €5,29
 • ALDI: €5,32

Braadkuiken (diepvries)

 • Albert Heijn: €8,89
 • ALDI: €3,91

Gambas (diepvries)

 • Albert Heijn: €15,53
 • ALDI: €15,53

Het leuke van een test is dat je er altijd iets van opsteekt. Zo dacht ik altijd dat de diepvries blauwe bessen van Albert Heijn duurder waren dan die van Aldi, maar ze zijn precies dezelfde prijs. Albert Heijn verkoopt ze alleen per kilo en Aldi per 750 gram. Ook blijkt Chiazaad bij Albert Heijn zelfs goedkoper te zijn, maar het zit anders verpakt. Toch ben je over deze 10 producten bij Aldi het goedkoopste uit, met een totaal van €106,48 tegenover €135,63 bij Albert Heijn.

Bronvermelding

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-pindakaas-gezond.aspx

Vergelijkbare berichten