Wat is het verschil tussen kippendijen van de slager en die van de supermarkt?

Test: wat is het verschil tussen de kippendijen van de slager en die van de supermarkt?

Ik bakte twee precies dezelfde hoeveelheden kippendijfilet, in dezelfde pan en op dezelfde krachtbron. De resultaten waren verbluffend. Het is namelijk wel bekend dat kippendijen in de supermarkt vaak geïnjecteerd worden met water om het gewicht te verhogen. Toch koop ik in mijn haast nog wel eens zo’n pak met acht kippendijen, en wanneer ik ze de volgende keer bij mijn slager haal, denk ik wel verschil te proeven. Om dit te testen, besloot ik een experiment uit te voeren.

Test: wat is het verschil tussen de kippendijen van de slager en die van de supermarkt?

Het viel me altijd al op dat de kippendijfilets uit de supermarkt – over het algemeen – van mindere kwaliteit zijn dan die van de slager. Maar nog nooit had ik deze twee tegelijkertijd naast elkaar op het fornuis gezet. Wie deze contest zou gaan winnen, had ik wel verwacht, maar dat de verschillen zo groot zouden zijn, dat niet.
Bende: Test
Trefwoord: Kippendijen

Instructies

  • Deze test begon toen ik kippendijen kocht bij een bekende goedkope supermarkt en een soortgelijke hoeveelheid bij mijn favoriete Turkse supermarkt mét slager. Toen ik de kippendijen uitpakte viel het me gelijk op dat de kippendij van de slager een mooiere kleur had. Het vlees was roze gekleurd, daar waar het supermarktvlees een beetje bleekjes zag. Dit, terwijl ik minder had betaald bij de slager, dan bij de supermarkt. Slager: € 5,25 – 800 gram, supermarkt: €8,25 – 741 gram.
  • Ik sneed alles in gelijke stukjes en legde het in twee aparte bakken waarbij ik beide bakken voorzag van een tekentje, om te voorkomen dat ik niet meer wist welk vlees in welke bak zou zitten (alhoewel ik dat nog wel aan de kleur had kunnen herkennen hoor :). Ik haalde het verschil aan gewicht uit de bak van de slager zodat de hoeveelheden nagenoeg gelijk waren.
  • Het bakproces werd ingezet. Ik bakte beide kippendijen op middelhoog tot hoog vuur. De eerste 5 minuten gingen ze gelijk op. Maar daarna begon ik duidelijk verschil te zien.
  • In de pan van de supermarkt begon het vlees aardig te zweten. Niet lang daarna lag het te baden in haar eigen vocht. Het bakproces ging over in een kookproces.
  • In de pan van de supermarkt leek het wel of we een kippenbouillon aan het trekken waren. Het vlees zag er spierwit uit, terwijl het vlees van de slager op veel plaatsen mooi goudbruin gekleurd was. Logisch, want dit vlees was gebakken in plaats van gekookt.
  • Ook de smaaktest won het vlees van de slager. De kip smaakte vol en de structuur van het vlees was mals en sappig. De kip van de supermarkt smaakte flauw, de structuur een beetje droog. Toen de test klaar was, en de camera nog liep zonder dat ik het door had, graaide mijn hand onopgemerkt, keer-op-keer automatisch naar de kipblokjes van de slager. En dan te bedenken dat ik beide kippendijen nieteens op smaak had gemaakt met zout of kruiden.

Video

Na het vergelijken van de gebakken kippendijen, was het verschil niet alleen merkbaar in smaak, maar ook in textuur en sappigheid. De kippendijen van de slager waren beduidend malser en sappiger, terwijl die van de supermarkt droger en minder smaakvol waren. Deze bevindingen brachten me tot het besef dat de herkomst van ons voedsel een aanzienlijke invloed kan hebben op de kwaliteit van wat we eten. Terwijl de supermarkt ons gemak en snelheid biedt, kan het lonend zijn om af en toe de extra moeite te nemen om naar de lokale slager te gaan voor vers vlees van hoge kwaliteit. Het is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van ethiek en duurzaamheid. Door lokale slagers te ondersteunen, kunnen we bijdragen aan het behoud van traditionele ambachten en de lokale economie stimuleren.

Wraps met blokjes kippendij en pikante kaassaus.

De uitslag van de test

De kippendijen van de supermarkt

  • Prijs €8,25 voor 741 gram
  • Gewicht aan vlees na het bakken: 543 gr
  • De kippendijen liepen tijdens het bakproces leeg waardoor ze gekookt werden
  • Het vlees had voor het bakken een lichtere kleur dan het vlees van de slager
  • Na het bakken had het vlees een minder lekkere structuur dan het vlees van de slager
  • Het vlees smaakte flauw

De kippendijen van de slager

  • Prijs € 5,25 voor 800 gram
  • 741 gram gebakken vlees woog na het bakken 558 gram
  • Het vlees had een mooie diep roze kleur voor het bakken en na het bakken was het mooi goudbruin gekleurd
  • De structuur was stevig
  • Het vlees had veel smaak
Top 5 snijtechnieken die handig zijn bij jou thuis in de keuken.

Vergelijkbare berichten