Welke supermarkt heeft de beste biefstuk? – Lidl, Hoogvliet, Jumbo

Test: welke kogelbiefstuk is de beste? Een test tussen Lidl, Hoogvliet en Jumbo.

Vandaag test ik de kogelbiefstukken van drie supermarkten: Lidl, Hoogvliet en Jumbo. Ik koos bewust voor de budgetvriendelijke biefstukken om te ontdekken welke van deze drie supermarkten de beste kwaliteit biedt. Bij mijn beoordeling lette ik op het uiterlijk van de biefstuk (kleur, structuur en eventuele sporen van vermalsing), de smaak, de malsheid én de kiloprijs. Het was een leuke, maar verrassende test om te doen, met een onverwachte winnaar.

Een biefstuk bakken kan in principe in elke pan, maar als je voor het allerbeste resultaat gaat, raad ik een gietijzeren of stalen pan aan. In de professionele keuken gebruikte ik altijd deze pannen om de perfecte biefstuk te bereiden. Het goede nieuws? Je hoeft niet naar een horecagroothandel zoals Sligro; je kunt een professionele pan eenvoudig online bestellen, bijvoorbeeld bij bol.com. Met de juiste pan haal je echt het maximale uit je biefstuk!

Test: welke kogelbiefstuk is de beste? Een test tussen Lidl, Hoogvliet en Jumbo.

Trefwoord: Test

Instructies

  • Alle drie de biefstukken zaten verpakt in plastic. De Lidl verkoopt zijn biefstuk per twee en deze zaten binnen het plastic doosje ook nog gevacumeerd. In het schap was het goed zoeken naar twee biefstukken met beide een mooie rode kleur, want daar hou ik personelijk van. Maar vrijwel in elke verpakking waren er één of soms zelfs twee biefstukken grijs gekleurd. Per kilo was deze biefstuk de goedkoopste.
    In de verpakking van de Hoogvliet zat een bakje kruidenboter.
    Op alle verpakkingen werd me bij de ingrediënten duidelijk dat de biefstukken voor 100% uit rundvlees bestonden.
  • De biefstuk van de Jumbo had een mooie dikke vorm. Maar de lichtroze kleur vond ik uitermate teleurstellend. Ook was deze steak door de vermalser gehaald, waardoor het een soort bandenprofiel aan de bovenkant had opgelopen. In combinatie met de lichte kleur leek het net een onsje kipgehakt!
    De biefstuk van de Hoogvliet was iets donkerder van kleur. In het kuipje kruidenboter was ik niet geïnteresseerd. Ik wilde de pure smaak van biefstuk proeven en die niet laten camoufleren door de smaak van kruidenboter.
    De ene biefstuk van Lidl had een mooie rode kleur zoals de biefstuk waarmee ik altijd werkte in de horeca. Echter, de andere biefstuk was grijs gekleurd. Dit zou het gevolg van zuurstofgebrek na het vacumeerproces kunnen zijn. Voor de test gaf ik de Lidl het voordeel van de twijfel en gebruikte ik de mooie biefstuk.
  • Ik bakte de biefstukken in een nieuwe pan van zwart staal. Ik bak sinds kort steeds vaker in extra vierge olijfolie, omdat mijn visie op het verhitten van pure olijfolie is veranderd, het is niet zo slecht als men eerder dacht (en ik denk dat het zelfs gezond is). Ik schroeide de biefstukken een-voor-een dicht in ongeveer twee minuten. Daarna legde ik ze op een ovenplaatje. Tussen het bakken door maakte ik de pan goed schoon onder heet stromend water.
  • Omdat alle biefstukken tussen de 130 en 140 gram wogen (en dus relatief klein waren) bakte ik ze precies 4 minuten op 180 ℃. Daarna liet ik ze 5 minuten rusten zodat de sappen goed in het vlees konden trekken. Daarna trancheerden ik ze in schuine plakken en proefde eerst zonder zout en peper, en daarna mét.
  • De biefstuk van de Lidl was mooi rosé gebakken. Dit is zoals ik een biefstuk wil zien. De biefstuk smolt echter niet op de tong, maar voor de prijs die ik betaald had, kon ik dat misschien ook niet verwachten.
    De biefstuk van de Jumbo was rosé gebakken, maar hij zag er al rosé gebakken uit voordat hij in de pan was beland.
    De biefstuk van de Hoogvliet was niet al te best. Hij was te ver doorgegaard. Ik vroeg me af of ik dit mezelf kon aanrekenen. De biefstuk woog evenveel als de andere twee biefstukken, Had ongeveer dezelfde vorm, en die waren qua garing gewoon goed. Nu had ik een dag eerder ook al een biefstuktest gedaan en daar zat een biologische biefstuk van de Hoogvliet in en ook die was te ver doorgegaard. En dat terwijl ook nu weer de andere drie biefstukken keurig rosé gebakken waren! De blog en video hiervan volgen nog.

Video

Ondanks dat alle drie de biefstukken niet van goede kwaliteit waren, was het toch opmerkelijk dat de goedkoopste biefstuk -namelijk die van de Lidl – het beste uit de test kwam. Ik word dan ook het meest blij van een biefstuk die mooi dieprood gekleurd is voordat ik hem in de pan gooi en rosé gebakken uit de oven komt.

De testresultaten op een rij

Lidl

  • Prijs: €19,97 p. kg
  • Smaak: 7
  • Malsheid: 7
  • Uiterlijk: 7
  • Bijzonderheden: soms mooi rood, soms verkleurd door vacuümverpakking.

Hoogvliet

  • Prijs: €28,81 p. kg
  • Smaak: 6
  • Malsheid: 7
  • Uiterlijk: 6
  • Bijzonderheden: Bewerkt met de vermalser, het vlees leek wel sneller te garen, en je krijgt er een bakje kruidenboter bij.

Jumbo

  • Prijs: €28,79 p. kg
  • Smaak: 6
  • Malsheid: 7
  • Uiterlijk: 5
  • Bijzonderheden: Bewerkt met de vermalser, maar in combinatie met de kleur leek het net een onsje kipgehakt.

Kan je je biefstuk bakken in extra vierge olijfolie?

Toen ik als leerling kok eens extra vierge olijfolie in een pan deed om een biefstuk te bakken, kreeg ik van mijn chef de volle laag. Want, zo zei hij, in extra vierge olijfolie kan je helemaal niet bakken. Deeltjes in die olie zouden verbranden en dat zou heel ongezond zijn. Ik bood mijn excuus aan en ik had geleerd: in extra vierge olijfolie kan je niet bakken.

Zoveel jaar later kijk ik naar het programma Keuringsdienst van waarde. Daarin werd verteld dat je juist wél in extra vierge olijfolie kunt bakken. Milde olijfolie is geraffineerde olie en juist die zou zeer ongezond zijn. Het is zelfs zo dat wanneer je in Italië vertelt dat je bakt in milde olijfolie dan… dan geven ze je de volle laag, net zoals mijn chef dat deed toentertijd 😉

https://kro-ncrv.nl/programmas/keuringsdienst-van-waarde/kun-je-nou-wel-of-niet-met-extra-vierge-olijfolie-bakken

Zo bak je de perfecte biefstuk.

Vergelijkbare berichten