Top 5 profesjonalnych technik cięcia dla domu

Instructie: 5 snijtechnieken

In dit artikel benoemen we vijf belangrijke snijtechnieken. Want snijden is toch wel één van de belangrijkste elementen in een keuken. Het geeft vorm aan je product, maar kan ook eraan bijdragen dat het product langer houdbaar is en beter smaakt. Daarom is het van belang dat je voor jezelf een aangename manier hebt om te snijden. Om je een klein duwtje in de richting van een professionele snijtechniek te geven, heb ik 5 manieren van snijden op een rijtje gezet.

Instructie: 5 snijtechnieken

In deze instructie behandelen we vijf veel gebruikte snijtechnieken uit de professionele keuken. Deze technieken zijn met enige oefening uitstekend aan te leren zodat ze thuis ook gebruikt kunnen worden.
Kurs: Instructie
Słowo kluczowe: Snijtechnieken

Sprzęt

  • 1 koksmes
  • 1 snijplank
  • 1 antislipmat lub papier kuchenny

Instrukcje

  • Zorg ervoor dat je plank vast ligt op het aanrecht en dat je mes scherp is.
  • The basissnijtechniek is de eerste die je als leerlingkok op school leert. Met de ene hand maak je een klauw en met de ander hou je het mes vast. De klauw bepaald het tempo van de ene kant van het te snijden product naar de andere. Het lemmet draait rondjes waarbij de voorkant op de snijplank blijft. De achterkant snijdt het product. De basistechniek is geschikt voor het snijden van langwerpige producten zoals een halve komkommer, bleekselderij of om producten brunoise of julienne te snijden.
  • Ciseleren is een hak-snijtechniek. Wederom maak je gebruik van de klauwtechniek om het tempo te bepalen en de vingers te beschermen. Met het mes (meestal de punt) maak je een hak-snijdende beweging waarbij het mes los komt van de snijplank en dunne plakjes snijdt van het product. Ciseleren gebeurt vaak bij hele komkommers of paddestoelen.
  • Deze snijtechniek heeft niet echt een naam (de snijtechniek zonder naam). Weer gebruiken we de klauwtechniek maar dit maal snijden we het mes met een voorwaardse korte beweging, gevolgd door een achterwaardse beweging, van boven naar de snijplank toe. We passen dit vaak toe voor plakken tomaat, citroen of brood.
  • Hakken is handig om producten fijn te malen. Ook deze begin ik zelf het liefste met behulp van de klauw omdat producten als olijven en noten vaak wegrollen. Als deze een klein beetje gehakt zijn blijven ze beter liggen. Zet dan je andere hand op de bovenkant van het mes en duw het mes zachtjes naar de snijplank. Met de hand aan het handvat hak je van boven naar onder totdat je product fijn genoeg is.
  • Ook peterselie hak ik op deze wijze. Maar van peterselie maak ik eerst een klein propje, waarna je het kunt snijden met de klauwtechniek. Zo is het meeste werk al gedaan.
  • Trancheren doe je over het algemeen met vis en vlees. Vis wordt meestal getrancheerd met een trancheermes lub tranchelaar. Vlees kan goed getrancheerd worden met een koksmes. Zorg ervoor dat je bij het trancheren je mes een beetje schuin houd, zodat de sappen niet uit het vlees lopen. Ook maak je gebruik van de klauwtechniek en echte pro's leggen na elke tranch (snede) hun wijsvinger even op het plakje zodat deze niet met het mes meegetrokken wordt.

Wideo

Tips om sneller te leren snijden

Geef vooral nie op. Begin de techniek langzaam en naar mate je beter wordt kan je de beweging versnellen. Goed leren snijden is iets dat tijd vergt, en als je nu begint je techniek te verfijnen, zal je binnenkort snijden als een professionele chef.

Als leerlingkok snee ik geregeld in mijn vingers. Mijn duim bleef dan niet netjes achter de vier andere vingers verstopt en kwam voor de wijsvinger terecht. Intussen hakte de hand met het mes gewoon rustig door met een snee in de duim tot gevolg.

Zorg voor het juiste mes bij de juiste snijtechniek. De snijtechnieken in dit artikel zijn allemaal goed te doen met een koksmes. Een koksmes heb je in verschillende maten. Een heel klein koksmes heet eigenlijk een officemes (Bol.com), het grootste koksmes heet een batter. Ik geef de voorkeur aan een tussenmaatje, het gewone alledaagse koksmes (Bol.com).

Zorg er ook voor dat de snijplank (Bol.com) niet verschuift tijdens het snijden. In de professionele keuken legden we vaak een stuk natte Torkrol (keukenpapier) onder de snijplank. Thuis gebruik ik gewoon een rubber anti-slipmatje (Bol.com).

Hoe slijp je een mes? Twee manieren om je mes vlijmscherp te maken (artykuł).

Podobne wpisy