Pieczenie idealnego steku
Instructie: de perfecte biefstuk bakkenEen gebakken biefstuk is zó lekker. Maar dan moet-ie wel goed gebakken zijn. Jarenlang werkte ik in professionele restaurantkeukens en wat al die keukens met elkaar gemeen hadden was dat de biefstukken op dezelfde manier gebakken werden. Wat mij betreft is deze restaurant methode dan ook de beste manier.
Een belangrijk aspect van de perfecte biefstuk is de perfecte garing. Hoe die garing is, dat verschilt per persoon. Afhankelijk van hoe ver de biefstuk doorgegaard moet zijn, moet hij een bepaalde tijd in de oven. Wil je weten hoelang jouw biefstuk gebakken moet worden? Wyjaśniam.

Instructie: de perfecte biefstuk bakken
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal weegschaal optioneel
- 1 patelnia
- 1 vleestang lub szpatułka
- 1 naczynie do pieczenia lub blacha do piekarnika
Składniki
De vermelding van 2 eetlepels olie verandert niet mee wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 150 gr stek
- 25 gr olie om in te bakken 2 łyżki stołowe
Instrukcje
- Het beste resultaat behaal je als de biefstuk op kamertemperatuur is. Verwarm de oven alvast voor op 180 ℃. Laat de bakpan lekker heet worden, "zo heet dat de rook eraf komt," Mój szef zwykł mawiać.
- Doe de olie in de pan. Leg de biefstuk erin, maar hou rekening met hete spetters olie. Beweeg de biefstuk heen-en-weer met behulp van het vleestangetje. Draai de biefstuk om als de ene kant mooi donkerbruin gebakken is. Bak de andere kant op dezelfde manier. Schroei als laatste de zijkanten dicht en leg de steak op het ovenplateautje.
- Bak de biefstuk in de oven. Bedenk welke garing je aan het product mee wilt geven (medium, medium-rare). Afhankelijk daarvan bepaal je hoelang de biefstuk in de oven gaat (een steak van 125 g, is medium gebakken in 5 minut na 180 ℃). Haal de biefstuk daarna eruit en laat het 5 minut rusten. Snij de biefstuk altijd tegen de draad in.
Wideo
Voedingswaarde

Hoelang moet een biefstuk in de oven tot hij medium is?
Voor het bakken van een doskonały stek is het bereiken van de juiste cuisson essentieel voor een smaakvolle biefstuk. De term cuisson verwijst naar de gewenste garing van het vlees. Om de juiste cuisson te bereiken, moet de biefstuk, afhankelijk van zijn dikte, een specifieke tijd in de oven doorbrengen.
Hier volgen een aantal benoemingen van gaarheid, met daarna de baktijd om deze garing te bereiken. Dit geldt voor een biefstuk van 125 g (supermarktformaat) in een oven van 180 ℃:
- Rare: Het vlees is gegaard aan de buitenkant maar nog rood van binnen, met een koele kern. Het vlees is zeer mals en sappig. Baktijd 3 minuty.
- Medium-rare: Het vlees is gegaard aan de buitenkant met een roze kern in het midden. Het vlees is sappig en heeft een beetje weerstand. Baktijd 4 minuty.
- Medium: Het vlees is gelijkmatig gegaard met een lichtroze kern. Het vlees is sappig en mals. Baktijd 5 minut.
- Medium-well: Het vlees is gegaard met een kleine hoeveelheid roze in het midden. Het vlees is steviger en minder sappig dan bij medium. Baktijd 6 minuten.
- Well done: Het vlees is volledig doorbakken, zonder roze tinten en soms iets droger dan andere garingen. Baktijd 7 minuten.
