Zupa z czerwonej soczewicy
Recept: rode linzensoepIn de winter is het tijd voor stevige soepen. Daar kan deze rode linzensoep aan bijdragen. Linzen zijn peulvruchten en bestaan voor 23 % uit białka en voor 57 % uit wolne węglowodany. Met de mix van mooie groentes die we daar nog aan toevoegen maken we in totaal een vegan meal prep van maarliefst 10 porties.

Recept: rode linzensoep
Benodigdheden
- 1 nóż, deska do krojenia i waga kuchenna
- 1 duży rondel
- 1 grote bolzeef of vergiet
- 1 chochla
- 1 miarka
- pojemniki przygotowawcze
Składniki
- 1 kg rode linzen
- 400 gr pomidory 1 blik tomatenblokjes
- 350 gr cukinia 1 cukinia
- 150 gr korzeń 1 kleine winterwortel
- 150 gr rode paprika 1 pieprz
- 100 gr cebula 1 cebula
- 30 gr czosnek 6 tenen
- 20 gr koriander ½ bos
- 20 gr groentenbouillonpoeder 2 blokjes
- 3 gr kurkuma 3 łyżeczki
- 3 gr komijn 3 łyżeczki
- 20 gr łagodna oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
- 3 ltr woda
Op 5 liter soep gebruik ik 30 gram himalayazout en een paar draaien peper uit de molen.
Instrukcje
- Zet het vergiet in de gootsteen. Doe de linzen erin en laat de gootsteen vollopen met water. Woel met je hand door de linzen en spoel het grijs geworden water weg. Herhaal dit 2 á 3 keer totdat het water schoon blijft.1 kg rode linzen
- Snij de ui en wortel in blokjes. Zet de pan op laag vuur, voeg de olie toe en fruit beide 5 minut zachtjes aan. Roer af en toe.150 gr wortel, 100 g cebuli, 20 gr milde olijfolie
- Snij de tomaten in grove stukken en de courgette en de paprika in blokjes. Weeg de komijn, kurkuma en de knoflook af en snij de knoflook in plakjes. Doe dit alles, tegelijk met de groentenbouillon, in de pan. Bak het geheel 2 minuty na średnim ogniu.400 gr tomaten, 350 gr courgette, 150 gr rode paprika, 30 gr knoflook, 3 gr kurkuma, 3 gr komijn, 20 gr groentenbouillonpoeder
- Voeg de linzen toe en roer dit 1 minuta met de rest van de groentes mee. Blus de pan af met het water, snij de koriander fijn en roer deze door de soep. Breng de soep op hoog vuur aan de kook.3 litry wody, 20 gr koriander
- Zodra de soep het kookpunt heeft bereikt mag deze best even een minuut hard koken. Draai daarna het vuur lager, zodat de soep 20 – 25 minuten zachtjes kan koken totdat de linzen gaar zijn. Voeg het zout toe en verdeel de soep over prepbakken.
Deze soep is zeker 4 dagen houdbaar in de koelkast en zeer geschikt om in te vriezen.
Voedingswaarde

Een gerecht is pas echt goed als je niet meer kan ophouden met eten. Je neemt een hap en daarna wil je gelijk de volgende, en de volgende. En als dan de makro’s ook nog eens in orde zijn heb je een ultieme sportmaaltijd te pakken. Dat geldt allemaal voor deze linzensoep.
Moeten linzen altijd gewassen worden?
In de receptuur geef ik aan dat de linzen goed gewassen moeten worden. Ik laat de spoelbak met het vergiet met linzen erin meestal vier keer vollopen en spoel net zolang totdat het water helder blijft. Die grijze massa die je wegspoelt bestaat uit stof oraz vuil. Zo zie je maar weer hoeveel rommel er tussen die linzen zit. Sommige linzen kunnen een natuurlijke bitterheid hebben die je daarmee ook vanaf wast. Ben je vergeten de linzen te wassen? Geen stress, dit kan gebeuren, het is mij ook wel eens overkomen. Je kunt je gerecht met ongewassen linzen wel eten, maar je gerecht is beter als de basis ervan schoon gewassen is.
