Aspergesoep met bier

Recept: witte aspergesoep met bier
Totale tijd 40 minuten

Voor wie op zoek is naar een onovertroffen recept voor aspergesoep, hoeft niet verder te zoeken, want je hebt het gevonden! Dit recept is al generaties lang doorgegeven binnen mijn familie, van tante op neef ;). Dat klinkt misschien wat ongewoon, maar het is echt waar. En zodoende maakte elke generatie dit recept een klein beetje beter. Aan mij de eer om er een gezonde twist aan te geven.

In vroeger tijden, toen mijn achteroudtantes en neven leefden, was drinkbaar water schaars en dronken mensen voornamelijk bier. Daarom vormt bier de basis van dit recept. En eerlijk gezegd, juist die subtiele biersmaak geeft deze soep zijn onweerstaanbare karakter. Gelukkig is de alcohol verdampt tijdens het koken, want alcohol hoort niet thuis op een receptenwebsite die gezondheid en welzijn hoog in het vaandel heeft staan.

Recept: witte aspergesoep met bier

Totale tijd 40 minuten
Bende soep
Keuken Hollands
Porties 6
Calorieën 195 kcal

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 grote kookpan
  • 1 kleine kookpan steelpannetje
  • 1 dunschiller
  • 1 spatel
  • 1 zeef vergiet
  • prepbakken

Ingrediënten
  

  • 600 gr asperges met schil
  • 150 gr diepvries doperwten
  • 90 gr kokosvet of roomboter
  • 110 gr havermeel
  • 100 gr agavesiroop
  • 50 cl bier
  • 20 cl havermelk
  • 15 gr zeezout
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • een snufje nootmuskaat
  • 1 ltr water
  • 750 ml water

Grove peper uit de molen.

Eventueel afgarneren met gekookt ei, hamblokjes en peterselie.

Instructies
 

  • Zet de grote kookpan op laag vuur. Smelt de kokosolie in de pan. Voeg de havermeel toe en roer dit 10 minuten regelmatig door elkaar. Haal de pan van het vuur en laat de roux zoveel mogelijk afkoelen.
    110 gr havermeel, 90 gr kokosvet
  • Zet het kleine pannetje ondersteboven op de snijplank. Pak de asperge bij de kop en schil deze met de dunschiller tot het eind. Snij daarna de laatste centimeter van de uiteindes van de asperges eraf.
    600 gr asperges met schil
  • Doe de schillen en de kontjes van de asperges in het kookpannetje. Doe daarop een liter water en de bouillonblokjes. Zet het pannetje op het vuur en breng de inhoud aan de kook. Laat het 10 minuten koken.
    2 blokjes kippenbouillon, 1 ltr water
  • Zet de zeef op de pan met roux. Giet het vocht op de zeef en druk de schillen een beetje plat zodat het laatste vocht ook door de zeef valt.
  • Zet de pan op middelhoog vuur. Roer met de spatel vooral goed over de bodem van de pan zodat de roux het aspergevocht bindt. Snij de asperges in stukjes van 1 centimeter. Voeg dan het bier, de havermelk, water en de asperges toe en breng de soep aan de kook. Zet de wekker op 10 minuten.
    50 cl bier, 20 cl havermelk, 750 ml water
  • Voeg als laatste de doperwten, zout, agavesiroop, nootmuskaat en peper toe. Breng de soep nog eennmaal naar het kookpunt en laat hem daarna afkoelen.
    150 gr diepvries doperwten, 100 gr agavesiroop, 15 gr zeezout, een snufje nootmuskaat
  • Voor een mooie opmaak leg wat garnituur van gekookt ei en ham op de bodem van een soepbord. Schep daaroverheen de soep en maak af met peterselie.

Video

Voedingswaarde

Calorieën: 195kcalKoolhydraten: 22gEiwit: 5gDierenarts: 11gVerzadigd dierenarts: 8gMeervoudig onverzadigd dierenarts: 1gEnkelvoudig onverzadigd dierenarts: 1gCholesterol: 0.1mgNatrium: 863mgKalium: 224mgVatting: 4gSuiker: 10gVitamine A: 636IUVitamine C: 12mgCalcium: 44mgIJzer: 2mg
Trefwoord 7 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Het was niet zozeer dat mijn achteroudtantes niets om hun gezondheid gaven; ze dachten er gewoon wat minder over na. Daarom heb ik drie ingrediënten vervangen om dit recept gunstiger te maken voor de gezondheid:

  • Mijn achteroudtantes maakten roux op de klassieke manier, met boter en bloem. Boter is op zichzelf niet zo slecht, maar omdat we het gebruiken voor een warme bereiding, heb ik gekozen voor kokosolie. Kokosolie heeft een hoger rookpunt dan boter en is daarom naar mijn mening beter geschikt.
  • De bloem heb ik vervangen door havermeel. Ik ben al een tijdje fan van dit spul. Je kunt het overal voor gebruiken en het is een ideale vervanger voor bloem. De grootste voordelen zijn wat mij betreft dat het bestaat uit langzaam afbreekbare koolhydraten en het heeft een hoger eiwitgehalte.
  • In het klassieke recept gebruikten mijn achteroudtantes kristalsuiker als zoetstof. Maar op Lift Your Fork doen we daar niet aan. De laatste tijd gebruik ik met mate agavesiroop als zoetmaker. Agavesiroop heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Welke dat zijn, zal ik je uitleggen.

Wat zijn de voordelen van agavesiroop ten opzichte van kristalsuiker?

Agavesiroop is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de agaveplant. Het heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het langzamer wordt afgebroken en de bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen dan bijvoorbeeld kristalsuiker. Hierdoor is agavesiroop een goede keuze voor mensen die hun bloedsuikerspiegel willen reguleren. Bovendien bevat agavesiroop verschillende voedingsstoffen, zoals calcium, kalium en magnesium, die kunnen bijdragen aan een gezonde voeding. Agavesiroop heeft ook een zoetere smaak dan gewone suiker, waardoor je er minder van nodig hebt om dezelfde zoetheid te bereiken, wat kan helpen bij het verminderen van de totale suikerinname. Het is echter belangrijk om agavesiroop met mate te gebruiken, omdat het nog steeds een bron van toegevoegde suikers is en te veel ervan kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Witte asperges met zalm, kriel en dragonsaus (recept).

Vergelijkbare berichten