Bruschetta tomaat basilicum

Recept: bruschetta tomaat basilicum
Totale tijd 20 minuten

Het is eind april en de lentezon kwam al enkele malen om de hoek kijken. Daar past deze zomerse snack bij. Bruschetta is een Italiaans bijgerecht dat bestaat uit getoast brood met gemarineerde blokjes tomaat. En omdat we toch in de keuken staan maken we deze klassieker gelijk voor drie dagen. Het is niet speciaal nodig om de tomaten te ontvellen (pliceren), maar het is wel lekkerder.

Wil je weten hoe je tomaten pliceert? ik leg het uit.

De toast van de bruschetta kan je gemakkelijk inwrijven met een teen knoflook. Maar wat echt nog een stuk lekkerder is, is het recept van garlicmix. Dat zijn maar twee ingrediënten en is binnen 10 minuten gemaakt.

Recept: bruschetta tomaat basilicum

Totale tijd 20 minuten
Gang Snack
Keuken Italiaans
Porties 3
calorieën 456 kcal

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 grote bakpan of ruime oven
  • 1 spatel
  • 1 kwast of lepel
  • 1 klein mesje tourneermesje
  • 2 prepbakken

Ingrediënten
  

De smaak van de bruschetta is afhankelijk van de kwaliteit van de tomaten. Gebruik tomaten van goede kwaliteit. Mijn advies: koop biologische tomaten. Deze hebben veel meer smaak dan de gemiddelde tomaten uit de supermarkt.

  • 250 gr brood 1 stokbrood
  • 10 gr knoflook 2 tenen
  • 500 gr biologische tomaten 5 tomaten
  • 50 gr (groene) olijven 10 olijven
  • 5 gr verse basilicum 5 topjes
  • 30 gr sjalot 1 sjalotje
  • 60 gr extra vierge olijfolie 10 eetlepels

Instructies
 

  • Maak de knoflookolie uit het recept Garlicmix of hak 2 tenen knoflook en meng dit met 2 eetlepels olijfolie.
    10 gr knoflook
  • Toast in de pan: zet de pan op een grote pit op laag vuur. Leg de snedes brood netjes naast elkaar in de pan. Rooster de broodjes ongeveer 4 á 5 minuten aan de onderkant. Draai ze daarna om en besmeer ze met de helft van de knoflookolie.
    Toast in de oven: Leg de toastjes op een bakplaat. Besmeer ze met de helft van de knoflookolie en bak ze 12 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ℃.
    250 gr brood
  • Snijd met een klein mesje het kroontje uit de tomaat.
    500 gr biologische tomaten
  • Snijd de tomaten in parten en haal met vinger en duim het zaad eruit. Snijd daarna de tomaten in blokjes en doe ze in een prepbak. Bewaar het zaad eventueel voor tomatensoep.
  • Hak de olijven, snipper de sjalot en snijd de basilicum fijn. Voeg alles toe aan de prepbak met tomatenblokjes. Voeg ook 8 eetlepels olijfolie toe en de andere helft van de knoflookolie. Voeg tot slot eventueel nog peper en zout toe en roer het geheel goed door.
    50 gr (groene) olijven, 5 gr verse basilicum, 30 gr sjalot, 60 gr extra vierge olijfolie

Een recept als dit is een dag nadat het bereid is op z'n best.

    Voedingswaarde

    Calories: 456kcalCarbohydrates: 51gProtein: 10gFat: 24gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 17gSodium: 663mgPotassium: 454mgFiber: 5gSugar: 5gVitamin A: 1542IUVitamin C: 25mgCalcium: 38mgIron: 3mg
    Trefwoord 3 days prep
    Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

    Het pliceren van tomaten

    Wat heb je nodig?

    • Een kookpan met water
    • Bak of gootsteen met koud water
    • Klein mesje (tourneermesje)
    • Schuimspaan of grote lepel

    Instructies

    • Breng de pan met water aan de kook. Snijd het kroontje uit de tomaat en snijd een kruisje in het vel. Zet een bak met koud water klaar.
    • Doe de tomaten tegelijk in het kokende water.
    • Tel tien seconde hardop en koel ze zo snel mogelijk terug in het koude water.
    • Haal het vel van de tomaten.

    Zomerser dan bruschetta kan natuurlijk niet. En zit je in een afval of cutfase, dan is dit ideaal als tussendoor. Nog zo’n zomerse afkoeler is deze gazpacho van bospeen. Gazpacho is een koude soep, meestal gemaakt van tomaten. Maar die tomaten hebben we al gebruikt voor bovenstaand recept, daarom maken we deze gazpacho met sinaasappel, alcoholvrije rosé en hete pika.

    Vergelijkbare berichten