Kerstmealprep: gezonde hertenstoof met zoete aardappelpuree

Recept: hertenstoof met zoete aardappelpuree
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten

Deze winterse kerstmealprep is ideaal voor wie tijdens de feestdagen lekker en gebalanceerd wil eten. Het gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook vol van smaak en perfect voor koude winterdagen. Deze prep maaltijd bestaat uit heerlijke hertenpoulet, een stukje vlees dat ideaal is om te stoven. Daarbij maken we een romige aardappelpuree van een mix van zoete aardappel en gewone aardappel, met een vleugje mosterd voor een extra winters karakter. Wil je het gerecht nóg feestelijker maken? Serveer het dan met stoofpeertjes in rode wijn. Het recept voor deze klassieke toevoeging vind je al op Lift Your Fork.

Stoven doe je het beste in een goede stoofpan. Heb je er nog geen? Geen probleem, je kunt ze gemakkelijk vinden in de winkel of, net als ik, bestellen via Bol.com. Een goede stoofpan maakt het bereiden van dit gerecht niet alleen makkelijker, maar tilt de smaak naar het volgende niveau!

Recept: hertenstoof met zoete aardappelpuree

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Bende Diner
Keuken Frans
Porties 7
Calorieën 402 kcal

Benodigdheden

  • mes, snijplank en keukenweegschaal
  • stoofpan
  • dunschiller
  • vergiet
  • pureestamper

Ingrediënten
  

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

Hertenstoof

  • 700 gr hertenpoulet
  • 150 gr spekblokjes 1 handje
  • 250 gr kastanjechampignons 2 handen
  • 200 gr zilveruitjes 1 handje
  • 150 gr tomatenpuree 3 volle eetlepels
  • 70 cl alcoholvrije rode wijn ½ glaasje wijn
  • 1 st kaneelstok, laurierblad en 3 kruidnagels

Aardappelpuree

  • 500 gr zoete aardappelen 1 shakebeker vol
  • 500 gr aardappelen 1 shakebeker vol
  • 50 gr magere kwark 3 eetlepels
  • 25 gr mosterd 1 volle eetlepel
  • 25 gr light mayonaise 1 volle eetelepel

zeezout en peper

Instructies
 

  • Zet de stoofpan op laag tot middelhoog vuur en bak de spekblokjes. Snij intussen de champiognons in stukken. Voeg ze toe aan de spekblokjes en roer alles goed doorelkaar.
    150 gr spekblokjes, 250 gr kastanjechampignons
  • Verwijder het vleesvocht door het uit te laten lekken boven de gootsteen. Doe het daarna in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg ze toe aan het geheel samen met de tomatenpuree. Roer het geheel 2 minuten geregeld door op middelhoog vuur.
    700 gr hertenpoulet, 200 gr zilveruitjes, 150 gr tomatenpuree
  • Doe de kaneel, laurier en kruidnagel in de pan en blus de pan af met rode wijn. Draai de kleinste pit op de laagste stand en zet de deksel op een kiertje. De stoof mag niet koken en de temperatuur moet gedurende het stoofproces tussen de 60 ℃ en 90 ℃ zijn. Laat het stoofvlees 3 uur of langer garen. Maak op smaak met peper en zout.
    1 st kaneelstok, laurierblad en 3 kruidnagels, 70 cl alcoholvrije rode wijn
  • Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze totdat ze goed gaar zijn.
    500 gr zoete aardappelen, 500 gr aardappelen
  • Giet de aardappelen af in het vergiet en laat ze 2 minuten uitdampen. Weeg de overige ingrediënten af, voeg ze toe en pureer het geheel. Voeg eventueel peper en zout toe.
    50 gr magere kwark, 25 gr mosterd, 25 gr light mayonaise
  • Bewaar de stoof en de puree in aparte bakken. Beide zijn ten minste 5 dagen in de koelkast te bewaren. Ook is zowel de puree als het stoofvlees zeer geschikt om in te vriezen.
  • Is het tijd voor een meal? Warm de aardappelpuree en de stoof 3 minuten op in een pan met een deksel op laag vuur. Wil je het gerecht mooi opmaken, gebruik dan 2 aparte pannen zodat de twee componenten niet in elkaar overlopen. Leg ze netjes neer op het bord en garneer af met wat roodfruit of stoofpeer.

Voedingswaarde

Calorieën: 402kcalKoolhydraten: 41gEiwit: 31gDierenarts: 13gVerzadigd dierenarts: 4gMeervoudig onverzadigd dierenarts: 2gEnkelvoudig onverzadigd dierenarts: 5gTransvet: 0.03gCholesterol: 98mgNatrium: 491mgKalium: 1304mgVatting: 5gSuiker: 8gVitamine A: 10475IUVitamine C: 23mgCalcium: 71mgIJzer: 7mg
Trefwoord 7 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Hoe overleef je als sporter de feestdagen?

Het kan natuurlijk zijn dat je ondanks je goede wil toch aan een tafel komt te zitten die vol staat met voeding die jij doorgaans niet in je prepbakje hebt zitten. In dat geval heb ik vier tips die je kunnen helpen om toch ongeschonden uit de strijd te komen:

  • Beperk het gebruik van alcohol. Alcohol draagt niks toe aan een gezonde leefstijl en is slecht voor je lichaam en dus ook voor je spiermassa.
  • Je kunt ervoor kiezen om te beginnen met twee grote glazen water. Hiermee geef je je buik het idee dat je de eerste maaltijd al binnen hebt.
  • Verdeel je calorie-inname zoveel mogelijk over de avond.
  • Eet producten zoals kip, kalkoen en biefstuk. Eet niet teveel vette saus, kies voor rode sauzen. Eet groentes en salades en doe rustig aan met zoetige nagerechten.

Wat je ook doet, vergeet niet te genieten. Pak de dagen na kerst de draad weer op en bedenk doelen die je in het nieuwe jaar wilt bereiken.

Stoofperen in rode wijn en honing (recept)

Vergelijkbare berichten