Drie gezonde bananencake recepten

Recept: bananencake met chocola en wei-eiwit
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten

Deze drie gezonde bananencake-recepten zijn perfect voor iedereen die op zoek is naar een voedzame en heerlijke traktatie. Wat deze recepten bijzonder maakt, is dat ze allemaal zijn gebaseerd op een combinatie van banaan, eieren en wei-eiwitpoeder. Deze ingrediënten zorgen voor een gezonde eiwitrijke basis, ideaal voor sporters, mensen die willen afvallen of gewoon een gezonde snack willen. De cakes zijn niet alleen laag in calorieën, maar ook eenvoudig te maken en boordevol smaak.

Of je nu kiest voor een chocoladevariant, iets fris met frambozen, of een decadente chocolade ganache, deze recepten zijn een verrukkelijke manier om gezond te genieten. De recepten zijn uiterst flexibel: je kunt kiezen uit verschillende soorten melk, zoals havermelk, amandelmelk, kokosmelk of gewone melk, en je kunt variëren met gedroogd fruit zoals pruimen of rozijnen. En gebruik gewoon jouw favo eiwitpoeder. Deze cakes zijn een vullend tussendoortje, ideaal voor na een workout of als gezonde snack.

Recept 1: banaan-chocoladecake

De eerste cake in deze serie is een heerlijke combinatie van banaan en cacao. De natuurlijke zoetheid van de bananen en de rijke smaak van cacao maken dit een onweerstaanbare keuze.

Recept: bananencake met chocola en wei-eiwit

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bakken, Dessert, post workout
Keuken Wereld keuken
Porties 4 preps
calorieën 300 kcal

Benodigdheden

  • mes, snijplank en keukenweegschaal
  • staafmixer
  • mengkom
  • ovenschaal of bakvorm
  • vel bakpapier
  • schaar
  • oven

Ingrediënten
  

Voor dit recept kan elke soort melk (kokosmelk, havermelk), eiwitpoeder (caseïne, wei, smaak) en gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, gewelde dadels) gebruikt worden.

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

  • 300 ml melk ½ shakebeker
  • 250 gr bananen 2 bananen
  • 50 gr wei eiwit poeder 2 scoops
  • 2 st eieren
  • 35 gr cacao 3 eetlepels
  • 75 gr notenmix handje
  • 25 gr gedroogde pruimen 2 eetlepels
  • 5 gr baking soda (1 theelepel) 2 theelepels

Een paar druppels citroensap (bakingsoda heeft zuur nodig om te rijzen)

Garneer af met roodfruit, mintbladen en eiwitpoeder.

Instructies
 

  • Voeg de banaan, cacao, bakingsoda en eieren toe aan de kom.
    250 gr bananen, 2 st eieren, 35 gr cacao, 5 gr baking soda (1 theelepel)
  • Voeg dan de wei-eiwit, pruimen en melk toe en eindig met de citroensap.
    300 ml melk, 50 gr wei eiwit poeder, 25 gr gedroogde pruimen
  • Mix het geheel tot een glad beslag. Leg een vel bakpapier op de bodem van de ovenschaal. Stort het beslag erop en knip de zijkanten van het vel af. Bak de cake 45 minuten op 180 ℃.
  • Garneer de cake af met noten en (rood)fruit.
    75 gr notenmix

Video

Voedingswaarde

Calories: 300kcalCarbohydrates: 33gProtein: 19gFat: 14gSaturated Fat: 4gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 7gCholesterol: 32mgSodium: 396mgPotassium: 665mgFiber: 7gSugar: 15gVitamin A: 205IUVitamin C: 6mgCalcium: 174mgIron: 3mg
Trefwoord 3 days prep, One Day Dish
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Frambozencake

Als je uit één basisreceptuur drie recepten maakt, is het voor de hand liggend om na de chocolade versie een fruitvariant te maken. En dat gaan we doen, met frambozen. Want die zijn lekker fris, zitten vol vitamine C en ingevroren zijn ze redelijk betaalbaar. Deze keer spatelen we granola en gedroogde blauwe bessen door het beslag. Granola bestaat uit granen, langzame koolhydraten, en de gedroogde blauwe bessen passen weer goed bij het frambozenbeslag. Zo is de circel weer rond. Wat deze cake nog steeds met de vorige gemeen heeft is de basis. Banaan, wei, kokos en ei. Daarom is ook deze cake goed voor groeiend spieren.

Recept: frambozencake met granola en gedroogte blauwe bessen

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Breakfast
Keuken Wereld keuken
Porties 4
calorieën 376 kcal

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 staafmixer
  • 1 mengkom
  • 1 ovenschaal of bakvorm
  • 1 vel bakpapier
  • 1 oven

Ingrediënten
  

  • 1 ml kokosmelk
  • 250 gr banaan 2 bananen
  • 50 gr wei eiwit poeder (voorkeur banaan) 2 scoops
  • 2 st eieren
  • 150 gr frambozen (diepvries)
  • 150 gr granola of musli
  • 50 gr gedroogde blauwe bessen of elk ander gedroogd fruit
  • 8 gr baking soda of bakpoeder

De frambozen geven zuur af waardoor het bakingsoda de cake kan laten rijzen. Je hoeft dus geen zuur toe te voegen.

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten behalve de granola en gedroogte blauwe bessen in de mengkom. Mix het geheel met de staafmixer tot een luchtig beslag.
    1 ml kokosmelk, 250 gr banaan, 50 gr wei eiwit poeder (voorkeur banaan), 2 st eieren, 150 gr frambozen (diepvries), 8 gr baking soda
  • Roer de granola en gedroogde blauwe bessen door het beslag.
    150 gr granola, 50 gr gedroogde blauwe bessen
  • Leg een heel vel bakpapier in de ovenschaal. Giet het mengsel op het bakpapier. Knip het uitstekende bakpapier af met een schaar.
  • Bak de cake 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 C°. Rustig buiten de koeling laten afkoelen. Daarna in stukken snijden en verdelen over prepbakken.

Voedingswaarde

Calories: 376kcalCarbohydrates: 55gProtein: 19gFat: 10gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 103mgSodium: 614mgPotassium: 587mgFiber: 8gSugar: 24gVitamin A: 205IUVitamin C: 15mgCalcium: 104mgIron: 3mg
Trefwoord 3 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Vanillecake

Voor het derde recept hebben we wei eiwit met vanillesmaak nodig. Ook is het mogelijk om verse vanille te gebruiken. We voegen gedroogde dadels toe, voor snelle herstelsuikers. Pecannoten geven ons een enorme hoeveelheid aan vitamines, mineralen en eiwitten. Het zijn ongeveer de gezondste noten die je kunt eten. Tot slot lakken we deze cake af met een ganache van 85 % pure chocola. Dat geeft een knapperige chocoladekorst en het lijkt net of deze fitnesscake bij de banketbakker vandaan komt.

Recept: Vanillecake met dadels, pecannoten en pure chocolade ganache

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Dessert
Keuken Wereld keuken
Porties 4
calorieën 564 kcal

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 staafmixer
  • 1 mengkom
  • 1 pannelikker/paletmes gewoon een lepel kan ook
  • 1 ovenschaal of bakvorm
  • 1 vel bakpapier
  • 1 oven

Ingrediënten
  

  • 300 ml kokosmelk
  • 250 gr banaan 2 bananen
  • 50 gr wei eiwit poeder (vanille) 2 scoops
  • 2 st eieren
  • 100 gr dadels
  • 100 gr pecannoten
  • 5 gr baking soda of 15 gram bakpoeder
  • 5 gr limoensap
  • 100 gr pure chocola hoe hoger percentage hoe beter

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom behalve de dadels, pecannoten en de pure chocola. Mix het geheel met de staafmixer tot een luchtig beslag.
    300 ml kokosmelk, 250 gr banaan, 50 gr wei eiwit poeder (vanille), 2 st eieren, 5 gr baking soda, 5 gr limoensap
  • Snijd de dadels in de lengte door de helft en haal de pit eruit. Snijd vervolgens de dadels in stukken en hak de pecannoten grof.
    100 gr dadels, 100 gr pecannoten
  • Roer de dadels en noten door het beslag. Leg een vel bakpapier in de ovenschaal. Giet het beslag op het bakpapier en bak de cake 45 minuten op 180 C°. Laat de cake daarna rustig afkoelen. Als de cake helemaal koud is kun je verder met de volgende stap.
  • De cake omdraaien: leg een snijplank of plateau op de bovenkant van de cake en klem deze goed vast. Draai met een snelle beweging het geheel om zodat de cake ondersteboven op de plank komt te liggen. Dit is nodig omdat de onderkant van de cake een mooiere gladde vorm heeft.
  • Zet een pan met een klein laagje water op een laag vuur. Zet een metalen mengbak op de pan. Brokkel daarin de pure chocola en laat het smelten. Smeer de chocola netjes met een spatel, paletmes of lepel over de cake.
    100 gr pure chocola

Voedingswaarde

Calories: 564kcalCarbohydrates: 52gProtein: 18gFat: 36gSaturated Fat: 13gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 14gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 103mgSodium: 447mgPotassium: 570mgFiber: 8gSugar: 35gVitamin A: 244IUVitamin C: 6mgCalcium: 90mgIron: 2mg
Trefwoord 3 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
En er is nog veel meer zoetigheid waar je gezond van wordt op Lift Your Fork. Neem bijvoorbeeld dit mass gainer ontbijt of kijk nog even bij de fruitsalades met eiwitboost.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating