Drie gezonde bananencake recepten
Recept: banaan-chocoladecakeDeze drie gezonde bananencake-recepten zijn perfect voor iedereen die op zoek is naar een voedzame en heerlijke traktatie. Wat deze recepten bijzonder maakt, is dat ze allemaal zijn gebaseerd op een combinatie van banaan, eieren en wei-eiwitpoeder. Deze ingrediënten zorgen voor een gezonde eiwitrijke basis, ideaal voor sporters, mensen die willen afvallen of gewoon een gezonde snack willen. De cakes zijn niet alleen laag in calorieën, maar ook eenvoudig te maken en boordevol smaak.
Of je nu kiest voor een chocoladevariant, iets fris met frambozen, of een decadente chocolade ganache, deze recepten zijn een verrukkelijke manier om gezond te genieten. De recepten zijn uiterst flexibel: je kunt kiezen uit verschillende soorten melk, zoals havermelk, amandelmelk, kokosmelk of gewone melk, en je kunt variëren met gedroogd fruit zoals pruimen of rozijnen. En gebruik gewoon jouw favo eiwitpoeder. Deze cakes zijn een vullend tussendoortje, ideaal voor na een workout of als gezonde snack.
Recept 1: banaan-chocoladecake
De eerste cake in deze serie is een heerlijke combinatie van banaan en cacao. De natuurlijke zoetheid van de bananen en de rijke smaak van cacao maken dit een onweerstaanbare keuze.
Recept: banaan-chocoladecake
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- staafmixer
- mengkom
- ovenschaal of bakvorm
- vel bakpapier
- schaar
- oven
Ingrediënten
Voor dit recept kan elke soort melk (kokosmelk, havermelk), eiwitpoeder (caseïne, wei, smaak) en gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, gewelde dadels) gebruikt worden.
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 300 ml melk ½ shakebeker
- 250 gr bananen 2 bananen
- 50 gr wei eiwit poeder 2 scoops
- 2 st eieren
- 35 gr cacao 3 eetlepels
- 75 gr notenmix handje
- 25 gr gedroogde pruimen 2 eetlepels
- 5 gr baking soda (1 theelepel) 2 theelepels
Een paar druppels citroensap (bakingsoda heeft zuur nodig om te rijzen)
Garneer af met roodfruit, mintbladen en eiwitpoeder.
Instructies
- Voeg de banaan, cacao, bakingsoda en eieren toe aan de kom.250 gr bananen, 2 st eieren, 35 gr cacao, 5 gr baking soda (1 theelepel)
- Voeg dan de wei-eiwit, pruimen en melk toe en eindig met de citroensap.300 ml melk, 50 gr wei eiwit poeder, 25 gr gedroogde pruimen
- Mix het geheel tot een glad beslag. Leg een vel bakpapier op de bodem van de ovenschaal. Stort het beslag erop en knip de zijkanten van het vel af. Bak de cake 45 minuten op 180 ℃.
- Garneer de cake af met noten en (rood)fruit.75 gr notenmix
Video
Voedingswaarde
Recept 2: banaan-frambozencake met granola
Na de chocoladevariant is het tijd voor een frisse fruitversie: de banaan-frambozencake met granola. Frambozen voegen niet alleen een heerlijke, frisse smaak toe, maar zijn ook rijk aan vitamine C en betaalbaar als ze diepgevroren zijn. In dit recept mengen we granola en gedroogde blauwe bessen door het beslag. De granola, boordevol granen en langzame koolhydraten, geeft de cake een stevige bite, terwijl de gedroogde blauwe bessen perfect combineren met de frambozen. Net als de vorige cake, is de basis van deze cake banaan, wei-eiwit en ei, wat het een eiwitrijke keuze maakt voor iedereen die zijn spieren wil ondersteunen.
Recept: banaan-frambozencake met granola
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- staafmixer
- mengkom
- ovenschaal of bakvorm
- vel bakpapier
- oven
Ingrediënten
Voor dit recept kan elke soort melk (kokosmelk, havermelk), eiwitpoeder (caseïne, wei, smaak) en gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, gewelde dadels) gebruikt worden.
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 300 ml melk ½ shakebeker
- 250 gr banaan 2 bananen
- 50 gr wei eiwit poeder (voorkeur banaan) 2 scoops
- 2 st eieren
- 150 gr frambozen (diepvries) handje
- 150 gr granola handje
- 50 gr gedroogd fruit (rozijnen, pruimen) ½ handje
- 5 gr baking soda 1 theelepel
Instructies
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender. Mix het geheel tot een glad beslag.300 ml melk, 250 gr banaan, 50 gr wei eiwit poeder (voorkeur banaan), 2 st eieren, 150 gr frambozen (diepvries), 150 gr granola, 50 gr gedroogd fruit (rozijnen, pruimen)
- Stort het beslag op een bakvel in de ovenschaal. Bak de cake 45 minuten af op 180 ℃.
- Laat de cake helemaal afkoelen. Je kan de cake nu makkelijk omdraaien, hij is namelijk erg stevig, en op een plateau leggen. Garneer 'm af met granola, roodfruit en banaan.
Video
Voedingswaarde
Recept 3: banaan-vanillecake met pure chocola
Deze bananencake met vanille en pure chocolade is een perfecte balans tussen zoet en bitter. Gebruik rijpe bananen voor een zachte, smeuïge basis. Je kunt elk soort gedroogd fruit gebruiken, maar dadels zijn bij deze cake mijn favoriet. Ze geven de cake een heerlijke honingachtige twist. Kies voor een ganachelaag van zo puur mogelijke chocolade en werk de cake af met rood fruit en knapperige pecannoten.
Recept: banaan-vanillecake met pure chocola
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- staafmixer
- mengkom
- pannelikker
- ovenschaal of bakvorm
- vel bakpapier
- oven
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
Voor dit recept kan elke soort melk (kokosmelk, havermelk), eiwitpoeder (caseïne, wei, smaak) en gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, gewelde dadels) gebruikt worden.
- 300 ml havermelk ½ shakebeker
- 250 gr banaan 2 bananen
- 50 gr wei eiwit poeder (vanille) 2 scoops
- 2 st eieren
- 100 gr gedroogd fruit (dadels) handje dadels
- 100 gr pecannoten handje pecannoten
- 5 gr baking soda 1 theelepel
- 5 gr limoensap 1 eetlepel
- 100 gr pure chocola handje vol
Evt afgarneren met roodfruit, noten, mint en eiwitpoeder
Instructies
Gebruik je dadels? Maak ze dan schoon en leg ze 15 minuten te wellen in een bakje water.
- Doe de ingrediënten bij elkaar in de kom.300 ml havermelk, 250 gr banaan, 50 gr wei eiwit poeder (vanille), 2 st eieren
- Doe de ingrediënten bij elkaar in de kom.100 gr gedroogd fruit (dadels), 100 gr pecannoten, 5 gr baking soda, 5 gr limoensap
- Staafmix het geheel tot een glad beslag. Stort het beslag in de vorm en bak deze 45 minuten op 180 ℃.
- Laat de cake helemaal afkoelen, eventueel na een half uurtje in de koelkast. Smelt de chocola au bain Marie. Pak 'm daarna aan de bovenkant beet en draai 'm in een keer om. Verwijder het bakpapier en leg de cake op een snijplank. Giet de chocola eroverheen, strijk mooi af en laat het hard worden in de koelkast.100 gr pure chocola
- Garneer de cake mooi af met roodfruit, noten en mint.
Video
Voedingswaarde
Welke bakvorm past het beste bij jouw beslag?
Of je nu een luchtige cake, een stevige taart of een heerlijke quiche bakt, de keuze van de juiste bakvorm is essentieel voor het perfecte resultaat. In mijn artikel over twee manieren om een bakvorm te bekleden lees je hoe je eenvoudig je bakvorm klaarmaakt voor gebruik. Ben je op zoek naar een bakvorm die het beste bij jouw baksels past? Bekijk dan het uitgebreide aanbod aan bakvormen op bol.com, van springvormen tot cakevormen en alles daartussenin. Zo vind je altijd de juiste vorm voor jouw favoriete recepten!