Bouillabaisse: makkelijke Franse vissoep voor elke geledenheid
Recept: bouillabaisse met rouilleBouillabaisse is dé klassieke Franse vissoep, afkomstig uit de Provence en een favoriet onder visliefhebbers. Deze soep combineert de rijke smaken van verse vis, schaal- en schelpdieren met een heerlijke mix van groenten en kruiden. Wat bouillabaisse zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een smaakexplosie biedt, maar ook verrassend makkelijk te bereiden is. Of je nu kiest voor de snelle versie of de uitgebreide, waarbij je zelf een krachtige bouillon trekt en verse groenten snijdt, deze soep staat binnen no-time op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond of als indrukwekkend gerecht voor een etentje. Ga jij voor de eenvoudige of de uitgebreide versie?
Bij deze traditionele Franse Bouillabaisse serveer ik altijd rouille – een heerlijke citroenmayonaise op toast. Je kunt gemakkelijk kant-en-klare mayonaise of olijfolie-mayonaise gebruiken, maar wij hebben al eerder een geweldig recept gedeeld voor gezonde mayonaise op Lift Your Fork, die perfect bij dit gerecht past.
Omdat ik vaak een dubbelrecept van deze soep maak (dat betekent 10 liter in plaats van 5), heb je wel een grote pan nodig. Je kunt zo’n pan natuurlijk in de winkel kopen, maar ik bestel hem altijd makkelijk vanaf mijn luie bank bij Bol.com.
Recept: bouillabaisse met rouille
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- grote kookpan
- middelgrote kookpan
- soeplepel
- oven
- dunschiller
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
Wil je de soep met voorgesneden soepgroenten maken, gebruik dan 800 gram soepgroenten.
Bouillabaisse
- 125 gr zalm zie verpakking
- 125 gr kabeljauwfilet zie verpakking
- 125 gr gepelde garnalen zie verpakking
- 250 gr zeevruchten zie verpakking
- 3 ltr visbouillon zie verpakking
- 200 gr rode ui 2 rode uien
- 250 gr venkel 1 kleine venkel
- 250 gr bleekselderij 5 stengels
- 100 gr prei ½ prei zonder het groene gedeelte
- 100 gr wortel 3 bospeentjes
- 150 gr tomatenpuree zie verpakking
- 25 gr knoflook 5 tenen
- 3 gr verse dille paar takken
- 3 gr verse tijm paar takken
- 125 ml alcoholvrije witte wijn 1 glaasje wijn
- 50 gr (extra vierge) olijfolie 4 eetlepels
Optioneel: 5 draadjes safraan
Rouille
- 300 gr (zuurdesem) baquette 1 broodje
- 100 gr mayonaise 3 flinke eetlepels
5 schilletjes citroenrasp een teentje knoflook en evt safraan
Instructies
- Breng in de middelgrote pan de visbouillon aan de kook. Snij groentes in kleine stukken. Doe de olie in de grote pan. Voeg de volgende ingrediënten tegelijk toe.200 gr rode ui, 250 gr venkel, 250 gr bleekselderij, 100 gr prei, 100 gr wortel, 150 gr tomatenpuree, 25 gr knoflook, 3 gr verse tijm, 50 gr (extra vierge) olijfolie
- Zet de groentes aan op middelhoog vuur. Roer geregeld zodat de tomatenpuree ontzuurt. Als deze bordeaurood is gekleurd (na 7 – 8 minuten) blus je de groentes af met de hete / kokende visbouillon. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook.3 ltr visbouillon
- Snij intussen het brood in plakken. Schil ongeveer 5 stroken van de citroen en verwijder de witte binnenkant zoveel mogelijk. Hak de citroen en de knoflook fijn en roer het door de mayonaise en besmeer het gewenste aantal snedes brood ermee.300 gr (zuurdesem) baquette, 100 gr mayonaise
- Zodra de soep zachtjes kookt voeg je de volgende ingrediënten toe. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat vanaf het kookpunt 2 minuten zachtjes koken. Maak af met peper en eventueel nog zeezout.125 gr zalm, 125 gr kabeljauwfilet, 125 gr gepelde garnalen, 250 gr zeevruchten, 3 gr verse dille, 125 ml alcoholvrije witte wijn
Video
Voedingswaarde
Welke vis zit er in een klassieke bouillabaisse?
Een traditionele bouillabaisse bevat vijf klassieke vissoorten die oorspronkelijk in de Middellandse Zee werden gevangen. Denk hierbij aan vissen zoals rode poon, zeebrasem, steenbolk, schorpioenvis en pieterman. Sommige van deze vissoorten, zoals de schorpioenvis, worden steeds zeldzamer door overbevissing. Wat bouillabaisse uniek maakt, is dat het oorspronkelijk een stoofpot was voor vissers, waarbij alle vangst van de dag werd gebruikt, inclusief de kleinere, minder gewilde vissen. De soep kenmerkt zich door de rijke, intense smaak van vis, gecombineerd met Provençaalse kruiden, saffraan, en verse groenten zoals venkel en tomaten.
Wat is rouille?
Rouille is een traditionele Provençaalse saus, vaak geserveerd bij Bouillabaisse. Het is een pittige, knoflookrijke mayonaise die zijn typische roodoranje kleur krijgt van saffraan en chilipepers. Rouille wordt gemaakt van ingrediënten zoals knoflook, olijfolie, broodkruimels en soms eidooiers. De saus wordt vaak geserveerd op geroosterd brood en in de soep gedoopt voor extra smaak. Het is een perfecte aanvulling op vissoepen zoals Bouillabaisse, maar kan ook bij andere visgerechten of gefrituurd voedsel worden geserveerd.