De beste manier om eieren te koken
Recept: de beste manier om eieren te kokenHet lekkerste ei dat je kunt eten is het gekookte ei dat je met schaal en al door de helft snijdt en dat van binnen nog een klein beetje zacht is. Daarna strooi je er nog een paar korrels mineraalrijk Himalayazout overheen en iets mooiers bestaat er haast niet. Om die eieren zo te krijgen hadden we in de professionele keuken een hele goede techniek. Dat is naar mijn mening de beste manier om eieren te koken.
Recept: de beste manier om eieren te koken
Benodigdheden
- 1 grote kookpan
- 1 schuimspaan of grote lepel
- 1 doek of ovenwanten
Ingrediënten
- 9 st eieren
Instructies
Eieren verschillen doorgaans van maat. Als je het water aan de kook houdt, maakt het niet uit welke maat ei je hebt om een kleine zachte dooier te krijgen. De instructies hieronder zorgen bij alle maten kippeneieren voor het gewenste resultaat.
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Gebruik daarvoor de waterkoker kraan of anders een deksel om het water sneller aan de kook te brengen.
- Zodra het water kookt kunnen de eieren erin. Doe dit met behulp van de schuimspaan zodat de eieren niet breken als ze de bodem van de pan raken. Zorg dat het water zoveel mogelijk blijft koken.
- Kook de eieren tussen de 6 en 6,5 minuut voor een kleine zachte kern. Kook de eieren 5 minuten voor een grote zachte kern en kook de eieren 8 minuten voor "hard gekookt".Zet altijd een wekker voor het beste resultaat.
- Giet de eieren af. Hou er rekening mee dat de handvatten van de pan heet kunnen zijn.
- Spoel de eieren koud onder de kraan. Bewaar de eieren minimaal een week in de schaal in de koelkast in een prepbak.
Voedingswaarde
Voor krachttrainers zijn eieren zowat onmisbaar. En een ei gaat overal bij. Je verwerkt ze in salades, op brood of eet er twee of drie tussen de maaltijden door als snack. Eiwitten uit eieren worden door het lichaam goed opgenomen en bevatten alle negen essentiële aminozuren om het opbouwen van spiermassa te stimuleren.
Scharreleieren, vrije uitloop eieren en biologische eieren
- Scharreleieren: Kippen die scharreleieren leggen, worden meestal gehouden in overdekte stallen met beperkte bewegingsruimte. Ze hebben meestal geen toegang tot de buitenlucht of grasland. De omstandigheden kunnen variëren, maar ze hebben doorgaans iets meer ruimte dan legbatterijkippen. De legbatterij is in de EU sinds 2012 verboden.
- Vrije uitloop eieren: Kippen die vrije uitloop eieren leggen, hebben enige toegang tot buitenruimte, zoals een grasveld. Ze hebben meer ruimte om rond te lopen en hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan scharrelkippen. De exacte vereisten voor vrije uitloop kunnen variëren, maar er is over het algemeen meer nadruk op dierenwelzijn.
- Biologische eieren: Biologische eieren worden gelegd door kippen die onder striktere normen worden gehouden. Deze kippen hebben toegang tot de buitenlucht en moeten worden gevoed met biologisch voer zonder kunstmatige toevoegingen. Biologische landbouwmethoden leggen de nadruk op milieuvriendelijkheid en dierenwelzijn, wat resulteert in gezondere omstandigheden voor de kippen.
Over de vraag of biologische eieren gezonder zijn dan scharreleieren lopen de meningen sterk uiteen. Op YouTube volg ik al jaren hoogopgeleide mensen die beweren dat alles wat biologisch is gezonder is, maar andere onderzoeken spreken dat weer tegen. Op zulk soort momenten berust ik mij op mijn gezond verstand en intuïtie en raad ik iedereen aan om hetzelfde te doen.
Of een ei wit of bruin is heeft alleen maar met het ras te maken. Het maakt voor de smaak en kwaliteit van het ei niks uit. Doorgaans koopt de consument het liefst bruine eieren.