De beste manier om kippendij te marineren – kamado BBQ
Recept: gemarineerde kippendijenKippendij is mals vlees met een randje vet. Marineer het in deze mix van kruiden en specerijen voor een fris-pikante smaak. Je kunt ze razendsnel aanzetten in een pan en even afmaken in de oven. Maar nóg lekkerder is het wanneer je ze grilt op een kamado barbecue, zoals bijvoorbeeld een Green Egg.

Recept: gemarineerde kippendijen
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 aanmengbak
- 1 (kamado) barbecue of een grote bakpan en oven
Ingrediënten
- 750 gr kippendijen
- 20 gr limoensap 1 limoen
- 15 gr sambal oelek 1 eetlepel
- 10 gr knoflook 3 tenen
- 5 gr gember
- 10 gr kerrie 1 eetlepel
- 3 gr paprikapoeder
- 2 gr ketoembar
- 2 gr zeezout
Instructies
Voor het beste resultaat marineer je de kip een dag van te voren.
- Maak de knoflook en gember schoon en hak beide in kleine stukjes.
- Doe alle ingrediënten bij de kippendijen en meng het geheel goed door elkaar.
- Kamado BBQ: steek de barbecue aan en wacht tot de kolen gloeien. Leg de kippendijen op het rooster en sluit de bovenkant.Pan/oven: zet de bakpan op hoog vuur. Voeg een eetlepeltje olie toe en bak de dijen aan beide kanten totdat ze een mooie kleur hebben (2 minuten per kant). Leg ze vervolgens op een ovenplaat of ovenschaal en plaats ze voor minimaal 30 minuten in de oven op 200℃.
- Zet het schuifje aan de onderkant voor een deel open.
- Houd aan de bovenkant een kleiner gedeelte open zodat er een overdruk ontstaat > over het algemeen komt er meer lucht binnen dan eruit kan.
- Draai elke 10 minuten de kippen even om.
- Na 45 – 60 minuten zijn de kippendijen klaar. Serveer ze op een houten plank of berg ze op in een prepbakje. Doe er eventueel wat cesewnoten met gedroogde cranberries overheen en van die krokie gefrituurde uitjes.
De kippendijen zijn minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Voedingswaarde

Als je spreekt over gezondheid kun je het beste voor biologische producten kiezen. Dat geldt ook voor kippendijen. Biologische kippendijen zijn gezonder, maar ook duurder. Dat komt omdat de kippen meer ruimte hebben, voer van hogere kwaliteit krijgen en maar liefst twee keer zo oud worden.

Zo’n kamado barbecue (te koop via Bol.com) hoeft helemaal niet veel te kosten en neemt weinig ruimte in. De mijne staat gewoon op mijn balkon. Dat is heel goed mogelijk omdat de rookontwikkeling minimaal is. Je steekt ‘m aan, hij is na 15 minuten heet, je bakt wat je wilt bakken en koelt hem terug door simpelweg de in en uitlaat dicht te schuiven. Zo kun je de kolen soms wel vijf keer gebruiken voordat je ze moet vervangen.
Maar het meest geweldige aan deze barbecue is de smaak van je gegrilde vlees, vis of groenten. Je product brandt veel minder snel aan dan bij een gewone barbecue. Het is tegelijkertijd een soort oven. Hierdoor blijven alle smaken behouden en blijft al je eten sappig en mals.
