Gebakken gamba’s in kruidenmix
Recept: gebakken gamba's met kruidenmixOmdat ik gek op gamba’s ben, maar geen zin heb om elke keer ui te snipperen en knoflook schoon te maken, bedacht ik dit snel-recept met kruidenmix. Voor dit recept mogen je mes en snijplank in de keukenla blijven liggen en hoef je alles alleen maar op het juiste moment toe te voegen aan je bakpannetje.
En wat zit er dan in dat bakpannetje? Hmm, heerlijke gebakken garnalen in schil. Want die schillen geven juist de meeste smaken af. Knoflook, ui en groene kruiden mogen niet ontbreken, maar het mooiste aan dit gerecht vind ik de garnalenjus. Het stukje brood in die jus steken is even lekker als de gebakken gamba zelf. In de professionele keuken noemden we zo’n garnalenjus nage. Wil je weten wat dat precies is? Ik zal het uitleggen.
Recept: gebakken gamba’s met kruidenmix
Benodigdheden
- 1 oven
- 1 weegschaal
- 1 weegbakje
- 1 grote bakpan
- 1 maatbeker
Ingrediënten
Om het brood extra smaak te geven gebruik ik extra vierge olijfolie en bruschetta kruidenmix
- 225 gr grote garnalen
- 100 gr (volkoren) brood afbakbrood of snedes brood
- 5 gr sambal oelek naar smaak
- 5 gr knoflookpoeder
- 5 gr uienpoeder
- 3 gr viskruiden
- 1 gr gemberpoeder
- 1 gr verse peterselie
- 1 gr verse bieslook
- 10 gr milde olijfolie
- 150 ml water
Eventueel afgarneren met citroen en peterselie
Instructies
- Bak het brood af zodat het lekker krokant is.100 gr (volkoren) brood
- Maak de pan heet op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en wok de gamba's 2 minuten. Weeg intussen de kruiden af.225 gr grote garnalen, 10 gr milde olijfolie
- Voeg de kruidenmix toe. Bak de kruiden 30 seconden mee en blijf roeren. Blus de gamba's af met water.5 gr knoflookpoeder, 5 gr uienpoeder, 3 gr viskruiden, 150 ml water, 1 gr gemberpoeder
- Pluk de peterselie en bieslook boven de pan. Voeg de sambal toe, roer, en laat het geheel 1 minuut inkoken. Maak eventueel nog op smaak met zeezout.5 gr sambal oelek, 1 gr verse peterselie, 1 gr verse bieslook
- Schep de garnalen in een bord en giet de garnalenjus eroverheen.
Video
Voedingswaarde
Wat is nage?
Garnalenjus, ook bekend als nage, is een klassieke saus die vaak wordt gebruikt in de Franse keuken. Het wordt gemaakt door het koken van garnalenkoppen en -schalen met groenten, kruiden en vocht zoals wijn of visbouillon. Dit mengsel wordt vervolgens gezeefd en ingekookt tot een geconcentreerde jus. Garnalenjus wordt vaak geserveerd als begeleiding bij vis- en schaaldiergerechten en kan worden gebruikt als basis voor sauzen en soepen. De smaak is rijk, diep en zee-achtig, met een subtiele zoetheid van de garnalen. Het toevoegen van boter aan het einde van het kookproces kan de jus een romige textuur geven. Garnalenjus voegt een heerlijke umami-smaak toe aan gerechten en kan zowel warm als koud worden geserveerd. Het is een veelzijdige saus die de smaak van vis en schaaldieren kan verbeteren en versterken.