Gele peper sambal
Recept: gele peper sambalSambal die gemaakt is van madame Jeanette pepers is mega pittig. Maar gemixed met masala, rietsuiker en knoflook zal het een verslavende werking op je hebben. Eerst gebruik je hem in al je Oosterse gerechten, maar niet lang daarna ook in je Westerse. De volgende fase is dat je hem zelfs op je cracker en boterham smeert. Een pot is in 5 minuten gemaakt, en hij gaat bij hardcore gebruik maarliefst 3 maanden mee.
Recept: gele peper sambal
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 blender of staafmixer en grote beker
- 1 zeefje
- 1 kleine maatbeker of shakebeker
- 1 goed afsluitbare glazen pot (weckpot)
Ingrediënten
- 150 gr madam jeanette pepers 10 pepertjes
- 100 gr ui 1 ui
- 10 gr masala kruiden of kerriepoeder
- 25 gr knoflook 5 grote tenen
- 10 gr verse gember
- 50 gr rietsuiker 4 eetlepels
- 100 ml olijfolie mild of extra
- 20 gr limoensap 1 limoen
Instructies
- Trek de steeltjes van de pepers, pel de uien en snij ze in stukken. Maak de gember schoon en pel de knoflook.150 gr madam jeanette pepers, 100 gr ui, 25 gr knoflook, 10 gr verse gember
- Weeg alle ingrediënten af, behalve de olie. Pers het limoentje uit boven de zeef. Doe alle ingrediënten in de blender.10 gr masala kruiden, 50 gr rietsuiker, 20 gr limoensap
- Zet de blender aan en giet de olie erbij. Als de blender de ingrediënten niet pakt kun je de blender voorzichtig een beetje schudden. Gebruik je een beker en een staafmixer, kijk dan uit voor de gassen die vrijkomen uit de pepers. Giet de sambal in een goed afsluitbare pot en bewaar deze minimaal 3 maanden in de koelkast.100 ml olijfolie
Voedingswaarde
Het beste aan deze sambal is dat het al je gerechten lekkerder zal laten smaken. Maak je een kippensoep met noedels? Deze sambal pimpt hem op. Maar ook minestronesoep, gezonde kapsalon, pasta pesto, tuna melt, gebakken kippendijen, roereieren en vegetarische nasi. Zolang je van een pittige meal prep houdt, misstaat deze gele pepersambal niet in jouw koelkast.
Wat maakt pepers pittig?
Maar welk effect heeft dit nou op onze spieren in de gym? Nou, dat is heel simpel. In deze pepers zit een stof genaamd capsaïcine. Dat lastig uit te spreken, maar het stofje zorgt ervoor dat het bloed soepel door je lijf stroomt. En een goede doorbloeding is funest voor fanatieke sporters zoals wij. Nu is het heus niet zo dat je twee keer zoveel gaat bankdrukken, als je elke dag een beetje van deze sambal eet. Maar als deze sambal een onderdeel wordt van je dagelijkse voedingspatroon weet ik zeker dat je er een beetje sterker wordt.