Groene pesto – Basis recept
Recept: groene pestoMet deze basisreceptuur van groene pesto kan je alle kanten op. Gebruik ‘m als dressing in een salade met tonijn of smeer ‘m op je cracker met tomaat en kipfilet. Met één lepel maak je een geweldige pestomayonaise of een pasta pesto.
Wil je weten hoe je basilicum blancheert zodat de pesto langer groen blijft? Ik leg ’t uit.
Recept: groene pesto
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 kleine bakpan
- 1 staafmixer en (shake)beker blender of keukenmachine
Ingrediënten
50 gram verse basilicum is ongeveer 1 plantje zoals ze in de supermarkt worden verkocht.
- 50 gr verse basilicum evt geblancheerd
- 50 gr Parmezaanse kaas
- 50 gr pijnboompitten
- 10 gr knoflook 2 gepelde tenen
- 100 gr extra vierge olijfolie 10 eetlepels
Peper en zeezout.
Instructies
De ingrediënten worden het makkelijkst vermalen in een beker en de staafmixer. Met gebruik van een blender zal je steeds het onderste naar boven moeten roeren, of extra olie of water toevoegen. Houd er rekening mee dat 1 eetlepel olie uit 90 calorieën bestaat.
- Rooster de pijnboompitten 5 minuten op laag vuur in een bakpan. Beweeg de pitten regelmatig heen-en-weer.50 gr pijnboompitten
- Spoel de basilicum af onder de kraan. Pluk de stelen er zoveel mogelijk af.50 gr verse basilicum
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in de beker.50 gr Parmezaanse kaas, 10 gr knoflook, 100 gr extra vierge olijfolie
- Maal het geheel tot een mooie donkergroene pesto. Gebruik je een scheutje water, dan zal de kleur lichter worden.
- Schenk de pesto in een goed afsluitbare pot.
- De pesto is in de koelkast minimaal vijf dagen houdbaar.
Voedingswaarde
Calories: 73kcalCarbohydrates: 1gProtein: 1gFat: 7gSaturated Fat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 4gCholesterol: 2mgSodium: 44mgPotassium: 29mgFiber: 0.1gSugar: 0.1gVitamin A: 154IUVitamin C: 1mgCalcium: 28mgIron: 0.3mg
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Als de pesto niet goed genoeg vermalen wordt kan je een scheutje olie of water toevoegen. Op die manier krijgen de messen van de blender meer grip op de ingrediënten. Weet wel dat een eetlepel olie uit maarliefst 90 calorieën bestaat. Bij het toevoegen van een scheutje water valt de kleur een stuk lichter uit. Gelukkig maakt het de pesto niet minder lekker.
Basilicum Blancheren
Instructies:
- Breng een pannetje water aan de kook.
- Zet alvast een bak met koud (ijs)water klaar.
- Dompel de basilicum voor tien seconden onder.
- Koel de basilicum terug in het koude water.