Krokante kibbeling maken zoals bij de viskraam: recept met remouladesaus

Recept: kibbeling met remouladesaus
Totale tijd 15 minuten

Kibbeling is misschien wel het meest populaire streetfood van Nederland. Die perfect krokante buitenkant, de zachte, mild smakende witvis van binnen, en dat ruimschoots dopen in een smeuïge remouladesaus – geen wonder dat zoveel mensen ervan houden. Oorspronkelijk werd kibbeling gemaakt van de afsnijdsels van kabeljauw, maar tegenwoordig wordt het vaak bereid met andere witvissoorten zoals wijting of pollak.

Zo ook bij mijn vriendin Wendy, die al jaren vis verkoopt in haar viskraam. De laatste keer dat ik zelf kibbeling maakte, was tijdens mijn koksopleiding – en dat is inmiddels 22 jaar geleden. Tijd voor een opfriscursus! Dus ging ik langs bij Wendy om te zien hoe zij kibbeling bereidt in haar professionele viskraam. Met verse vis, de juiste baktips en een slimme techniek leerde ik hoe je kibbeling écht goed maakt. In dit recept deel ik niet alleen mijn versie van krokante kibbeling, maar ook een heerlijke zelfgemaakte remouladesaus die er perfect bij past.

Recept: kibbeling met remouladesaus

Totale tijd 15 minuten
Gang Cheat Meal
Keuken Hollands
Porties 2
Calorieën 860 kcal

Benodigdheden

  • mes, snijplank en keukenweegschaal
  • frituurpan
  • mengkom
  • garde
  • schuimspaan

Ingrediënten
  

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

Elke witvis is geschikt om kibbeling van te maken. Maar mijn voorkeur gaat uit naar kabeljauw, en anders pollak of wijting.

  • 600 gr witvis 2 handen vol
  • 125 gr bloem 1 kopje
  • 25 gr maizena 1 eetlepel
  • 175 ml water ½ glas
  • 50 ml azijn 3 eetlepels
  • 5 gr amandelmeel 1 eetlepel

Remouladesaus

  • 75 gr mayonaise 3 volle eetlepels
  • 25 gr kwark 1 volle eetelepel
  • 50 gr augurk ½ hand
  • 50 gr rode ui 1 rode ui
  • 15 gr kappertjes 1 eetelepel
  • 2 gr dille 1 theelepel

2 liter olie om in te frituren en viskruidenmix

Instructies
 

  • Breng de olie in de frituurpan naar 180 ℃. Snij de augurk, ui en kappertjes in kleine stukjes. Doe de ingrediënten voor de remouladesaus bij elkaar en meng het tot een saus.
    75 gr mayonaise, 25 gr kwark, 50 gr augurk, 50 gr rode ui, 15 gr kappertjes, 2 gr dille
  • Meng alle ingrediënten van het beslag met de garde. Klop eventuele klontjes eruit.
    125 gr bloem, 25 gr maizena, 175 ml water, 50 ml azijn, 5 gr amandelmeel
  • Snij de vis in de gewenste grootte. Haal de kibbelingen door het beslag en bak 4 – 5 minuten op 180 ℃. Schep ze daarna met de schuimspaan eruit en bestrooi ze met viskruiden.
    600 gr witvis

Video

Voedingswaarde

Calorieën: 860kcalKoolhydraten: 64gEiwit: 70gDierenarts: 35gVerzadigd dierenarts: 6gMeervoudig onverzadigd dierenarts: 18gEnkelvoudig onverzadigd dierenarts: 8gTransvet: 0.1gCholesterol: 166mgNatrium: 821mgKalium: 1049mgVatting: 3gSuiker: 2gVitamine A: 81IUVitamine C: 3mgCalcium: 84mgIJzer: 5mg
Trefwoord One Day Dish
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Vishandel Beet – Het Kleine Loo in Den Haag.

Welke vis is geschikt voor kibbeling?

Vroeger werd kibbeling traditioneel gemaakt van de afsnijdsels van kabeljauw, een vis met stevig, sappig wit vlees en een milde smaak. De naam “kibbeling” werd mogelijk afgeleid van “kabeljauwwang”, maar oorspronkelijk ging het om reststukken van de vis. Tegenwoordig wordt kabeljauw minder vaak gebruikt vanwege de hogere prijs en duurzaamheidsoverwegingen, en is er een brede lijst van alternatieve witvissoorten die geschikt zijn voor kibbeling.

Deze video is in het Pools

Veelgebruikte vissoorten voor kibbeling in Nederland

  • Koolvis (zwarte koolvis – Pollachius virens)
  • Wijting (Merlangius merlangus)
  • Pollak (Pollachius pollachius)
  • Alaska pollak (Theragra chalcogramma)
  • Schelvishaas (Melanogrammus aeglefinus)

Lekkerbek en kibbeling worden vaak verward, maar het verschil zit in de bereiding: kibbeling is in stukjes gesneden en gefrituurd, terwijl een lekkerbek uit een hele gefileerde vis bestaat.

Na kabeljauw is zwarte koolvis (Pollachius virens) tegenwoordig de meest gebruikte vis voor kibbeling, vooral vanwege de vergelijkbare structuur en milde smaak. Alaska pollak en wijting worden ook populairder, omdat ze goedkoper en beter verkrijgbaar zijn, maar ze hebben een iets lossere structuur dan kabeljauw. Schelvishaas wordt soms gebruikt als een premium optie vanwege de fijne, zachte textuur en iets zoetere smaak.

Welke saus is het lekkerst bij kibbeling?

Kibbeling wordt vaak geserveerd met een saus die de smaak van de krokante vis aanvult. Remouladesaus is een klassieke keuze, met zijn frisse en kruidige smaak door augurk en kappertjes. Ravigotesaus lijkt hierop, maar heeft een scherpere azijnachtige toon en past goed bij de milde smaak van de vis. Voor liefhebbers van romige sauzen is knoflooksaus (recept) een populaire optie, vooral met een vleugje citroen voor extra frisheid. Cocktailsaus, een mix van mayonaise en ketchup met een hint van cognac of whisky, geeft kibbeling een licht zoete en hartige twist. Toch een lichtere versie van remouladesaus proberen? Bekijk ons recept van remouladesaus gemaakt van magere kwark. Welke saus je kiest, hangt af van jouw smaak – ga je voor fris en pittig of juist lekker romig?

Gebakken garnalen in knoflook en peper (recept)

Vergelijkbare berichten