Kippenbouillon maken? Het beste basisrecept voor soepen en gerechten

Recept: kippenbouillon
Totale tijd 2 uur

Dit recept voor zelfgemaakte kippenbouillon gebruikte ik twintig jaar lang in de professionele keuken als basis voor heerlijke soepen, risotto, of gewoon als een voedzaam tussengerecht. Kippenbouillon is niet alleen rijk aan smaak, maar kan ook perfect dienen als een licht gerecht voor wie wil afvallen. Een bord met deze gezonde bouillon, aangevuld met geplukte kipstukjes, verse lente-ui en knapperige peterseliecroutons, is een uitstekende keuze voor een gezonde maaltijd. Het beste van alles? Alle ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt.

Recept: kippenbouillon

Totale tijd 2 uur
Gang basis receptuur
Keuken Frans
Porties 3 liter

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 2 grote kookpannen
  • 1 bolzeef
  • 1 soeplepel
  • 1 schone keukendoek of passeerdoek
  • 1 maatbeker

Ingrediënten
  

Let op! De eenheden staan per stuk, per gram of per mililiter beschreven.

  • 1,5 kg kip 1 kip
  • 250 gr prei 1 prei
  • 250 gr winterpeen 1 winterpeen
  • 200 gr ui 2 uien
  • 100 gr bleekselderij 2 stengels
  • 60 gr citroen 1 citroen
  • 25 gr knoflook ½ bol
  • 20 gr gember een duimpje
  • 10 gr peterselie paar takken
  • 10 gr selderij paar takken
  • 10 gr rozemarijn paar takken
  • 3 st laurierblad
  • 12 st jeneverbessen ½ eetlepel
  • 5 st kruidnagels
  • 5 gr peperkorrels 1 eetlepel
  • 300 ml witte wijn 3 wijnglazen
  • 30 gr sojasaus 3 eetlepels

3 liter water en zeezout naar smaak.

Instructies
 

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

    Let op: soms zit er nog orgaanvlees in een hele kip. En soms zit dat nog in plastic verpakt ook!

    • Doe de volgende ingrediënten in de pan.
    • Doe de volgende ingrediënten in de pan en zet het geheel onder water. Breng de bouillon tot net onder het kookpunt (95 ℃)
    • Laat de bouillon nooit koken maar hooguit zachtjes borrelen. Zodra er vet en stolsel van eiwit komt bovendrijven schuim je dit direct af met de soeplepel of schuimspaan.

    Hou de temperatuur constant net onder het kookpunt. Trek de bouillon tenminste 2 uur en schuim deze geregeld af als dat nodig is.

    • Plaats de zeef in andere pan. Pak een schone passeerdoek of theedoek en knijp deze goed uit onder de stromende kraan. Leg de doek in de zeef. Volgens de regel kun je de bouillon het beste met een grote soeplepel, lepel-voor-lepel, overscheppen. Maar ik giet de hele pan tegen alle school regels in, gewoon in een keer over 😆 Pluk de tot slot de gekookte kip van het karkas en gebruik het als garnituur in de bouillon.

    Video

    Trefwoord Low calorie
    Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

    Transformeer je kippenbouillon in een heerlijk, licht tussengerecht dat zowel smaakvol is als voedzaam. Perfect voor wie wil afvallen zonder spiermassa te verliezen. Verwarm de bouillon in een pan, leg wat geplukte stukjes kippenvlees in een soepkom en voeg fijngesneden lente-uitjes toe. Giet de hete bouillon eroverheen voor een snelle, gezonde maaltijd. Wil je toch wat koolhydraten toevoegen? Maak eenvoudig peterseliecroutons van oud brood dat je nog in huis hebt voor extra crunch.

    Wat te doen als je bouillon blind is?

    Het kan gebeuren dat je bouillon niet helder wordt, ook wel “blind” genoemd. Dit komt vaker voor bij kippenbouillon, maar er zijn gelukkig oplossingen om dit te herstellen. Wil je precies weten wat je kunt doen als je bouillon blind is? Bekijk dan dit artikel met handige tips om je bouillon weer helder te maken.

    Wat is het verschil tussen een soepkip en een braadkip?

    Alle ingrediënten voor dit recept zijn in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Hoewel sommige supermarkten geen soepkip verkopen, kun je vaak wel een braadkip vinden. Maar wat is eigenlijk het verschil?

    Soepkippen zijn doorgaans ouder dan braadkippen en worden rond de twee jaar geslacht, terwijl braadkippen (vleeskippen) al na zo’n tien weken worden geslacht. Soepkippen hebben hun tijd als legkip erop zitten en zijn voornamelijk gefokt voor de eierproductie, terwijl braadkippen speciaal worden gefokt voor hun vlees, dat jonger en malser is.

    Hoewel soepkippen ouder zijn, ontwikkelen ze hierdoor meer smaak, wat een intensere bouillon oplevert. Soepkippen worden meestal zonder ingewanden verkocht, terwijl braadkippen vaak nog het orgaanvlees bevatten, verpakt in plastic. Als je geen fan bent van orgaanvlees, kun je dit eenvoudig verwijderen.

    Kortom, een braadkip kan prima als vervanging voor een soepkip worden gebruikt, maar houd er rekening mee dat soepkippen doorgaans een rijkere smaak aan de bouillon geven.

    Kun je een soepkip als braadkip gebruiken?

    Dat kan wel, maar het vlees is een stuk taaier. Let er daarom op dat de gaartijd langer is. Je zou een soepkip kunnen marineren in citroensap en zout. Dit komt de malsheid van het vlees ten goede. Voeg tijdens het braden of bakken wat vocht toe. Denk in dat geval aan water, bier of wijn.

    Kippensoep met noedels (recept)

    Vergelijkbare berichten