Gezonde en magere lasagne bolognese: het beste lasagne recept zonder vet
Recept: Lasagne bologneseLasagne bolognese is een echte klassieker, geliefd om zijn rijke smaak en bevredigende textuur. Maar voor iedereen die serieus bezig is met fitness en voeding, kan de traditionele versie al snel teveel calorieën en vetten bevatten. Daarom hebben we dit recept speciaal aangepast voor sporters en fitnessliefhebbers!
De bechamelsaus in dit recept is op z’n best met havermeel in plaats van bloem. Dat bestel je makkelijk op Bol.com en daarna kun je er nog veel meer dingen mee maken. Haver – of oatmeal – is perfect voor mensen die veel sporten omdat het een eiwitgehalte heeft van maarliefst 14%!!

Recept: Lasagne bolognese
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- ovenschaal
- grote kookpan
- kleine kookpan
- oven
- maatbeker
- soeplepel
- spatel
- garde
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 400 gr mager rundergehakt
- 400 gr groentenmix prei en wortel
- 800 gr tomatenblokjes 2 blikken
- 150 gr lasagnevellen 6 vellen
- 100 gr geraspte belegen 30+ kaas 1 handje
- 50 gr groene olijven 12 olijven
- 15 gr knoflookpoeder 2 eetlepels
- 15 gr uienpoeder 2 eetlepels
Bechamelsaus
- 20 gr kokosvet of boter
- 30 gr havermeel of bloem
- 400 ml magere melk of havermelk
- 10 gr groentenbouillon (poeder) 1 blokje
Zeezout en evt sambal voor een pittige twist.
Instructies
Verwarm de oven vast voor op 180 ℃.
- Zet de grote kookpan op middelhoog vuur en rul het gehakt totdat het gaar is. Voeg de groenten, de olijven (gehakt) en knoflook en uienpoederpoeder toe en bak het geheel 2 minuten mee.400 gr mager rundergehakt, 400 gr groentenmix, 50 gr groene olijven, 15 gr knoflookpoeder, 15 gr uienpoeder
- Voeg de tomatenblokjes toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur uit zodra het begint te koken. Maak de saus op smaak met grove peper en eventueel zeezout.800 gr tomatenblokjes
- Zet de kleine pan op laag vuur. Smelt het kokosvet. Voeg het havermeel toe en blijf de roux 2 minuten roeren. Blus de roux af met koude melk, voeg het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook. Roer met de garde tot de bechamelsaus yoghurtdikte heeft. Draai dan het vuur uit.20 gr kokosvet, 30 gr havermeel, 400 ml magere melk, 10 gr groentenbouillon (poeder)
- Doe één schep bolognesesaus met veel vocht op de bodem van de ovenschaal en verdeel het. Bedek het met lasagnevellen. Herhaal dit nog 2 maal en eindig met bolognesesaus. Verdeel daaroverheen de bechamelsaus. Bedek de bechamel met kaas. Bak de lasagne 45 minuten op 180 ℃.150 gr lasagnevellen, 100 gr geraspte belegen 30+ kaas
Video
Voedingswaarde

Hoe kan je gezonde lasagne maken?
Deze fit editie van lasagna bolognese biedt dezelfde heerlijke smaken die je kent en waar je van houdt, maar dan in een macro-vriendelijke versie. Door slimme aanpassingen in de ingrediënten hebben we ervoor gezorgd dat dit gerecht perfect past in een gebalanceerd voedingsschema. Of je nu bezig bent met spieropbouw, gewichtsverlies of gewoon op zoek bent naar een gezonder alternatief, deze lasagne bolognese geeft je het beste van beide werelden: smaak én voedingswaarde.
