Nacho’s met gehakt en salsa

Recept: nachos met gehakt en salsa
Totale tijd 25 minuten

Op deze manier maak je van je nacho’s een gezonde snack. Want één portie bestaat uit maar 150 gram nachos, maar dan bedekt met gehakt, tomatensalsa, avocado en skyr. En daar is helemaal niks mis mee! Een heerlijk lunch gerecht dat geweldig is om samen te delen.

Na het maken van dit recept wilde ik toch graag weten of nachochips nu gezond zijn of dat ze in de cheat categorie van ultra bewerkt voedsel zitten. Daarom zocht ik het uit.

Recept: nachos met gehakt en salsa

Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Snack
Keuken Mexicaans
Porties 2
calorieën 1014 kcal

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 oven
  • 1 bakpan
  • 1 spatel
  • 1 ovenschaal of ovenplateautje
  • 2 mengkommetjes

Ingrediënten
  

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk of per lepel achter elk ingrediënt. Houd er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

Salsasaus

  • 150 gr tomaten 2 tomaten
  • 50 gr sjalotten 2 sjalotten
  • 20 ml extra vierge olijfolie 2 eetlepels
  • 15 gr limoensap ½ limoen
  • 5 gr knoflook 1 teen
  • 5 gr komijnzaad 1 theelepel
  • 2 gr verse koriander 3 takjes

Overig

  • 175 gr avocado 1 avocado
  • 100 gr skyr 5 eetlepel
  • 150 gr nacho chips
  • 400 gr extra mager rundergehakt
  • 50 gr kaas
  • 5 gr knoflook 1 teen

Gebruik eventueel extra koriander om mee af te garneren.

Instructies
 

  • Rul het gehakt op laag tot middelhoog vuur en voeg een fijngehakt teentje knoflook toe. Maak het gehakt op smaak met peper en zeezout.
    400 gr extra mager rundergehakt, 5 gr knoflook
  • Hak de andere teen knoflook, snij de tomaat in blokjes en snipper de sjalot. Voeg alles toe aan de mengkom en voeg het komijnzaad toe.
    150 gr tomaten, 50 gr sjalotten, 5 gr knoflook, 5 gr komijnzaad
  • Voeg ook de koriander, citroensap en de olijfolie toe aan de mengkom en meng alle ingrediënten door elkaar.
    20 ml extra vierge olijfolie, 15 gr limoensap, 2 gr verse koriander
  • Leg van de nachos op het ovenschaaltje, gevolgd door van het gehakt en van de kaas. Herhaal dit nog 2 keer. Schuif de nachos in de oven voor 10 minuten op 180 ℃.
    150 gr nacho chips, 50 gr kaas
  • Lepel intussen de avocado uit en pureer deze in het andere mengkommetje. Dresseer deze verspreid over de nachos, net als de skyr en de salsa. Maak af met koriander.
    175 gr avocado, 100 gr skyr

Garneer eventueel af met koriander.

    Video

    Voedingswaarde

    Calories: 1014kcalCarbohydrates: 72gProtein: 63gFat: 55gSaturated Fat: 14gPolyunsaturated Fat: 11gMonounsaturated Fat: 25gTrans Fat: 1gCholesterol: 140mgSodium: 616mgPotassium: 1621mgFiber: 12gSugar: 8gVitamin A: 912IUVitamin C: 25mgCalcium: 361mgIron: 9mg
    Trefwoord One Day Dish
    Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

    Zijn nacho chips gezond of vallen ze in de categorie ultra processed food?

    Nacho chips zijn meestal gemaakt van maïsmeel, olie en zout, waardoor ze vaak worden beschouwd als ultra processed food. Hun knapperige textuur en zoute smaak maken ze aantrekkelijk, maar ze bevatten over het algemeen weinig voedingsstoffen. Het is belangrijk om de portiegrootte te beperken vanwege hun hoge calorie- en natriuminhoud. Het kiezen van volkoren nacho chips kan een betere optie zijn vanwege hun hogere vezelgehalte. Zelfgemaakte nacho chips met gezonde oliën en kruiden kunnen een voedzamer alternatief bieden. Hoe dan ook, hou de portie klein, en voeg gezonde toppings toe zoals in dit recept.

    Taco’s met kipgehakt en avocado cheese salade.

    Vergelijkbare berichten