Gebakken garnalen in knoflook en peper
Recept: gebakken garnalen in knoflook en peperOp zoek naar een simpel maar smaakvol gerecht? Deze gebakken garnalen in witte wijnjus zijn precies wat je nodig hebt! Grote garnalen worden kort gebakken met een rijke combinatie van knoflook, peper en een lichte witte wijnjus die vol van smaak is. Het geheim van dit gerecht zit in de jus, ideaal om met een vers stuk brood in te dippen. Geniet van de heerlijke, pittige smaak van knoflook en de subtiele frisheid van de witte wijn. Perfect voor een gezellige avond met vrienden of als snel doordeweeks diner, waarbij je elke druppel van de saus wilt proeven.

Recept: gebakken garnalen in knoflook en peper
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- grote bakpan
- oven
- spatel
Ingrediënten
- 250 gr grote garnalen 12 stuks
- 75 gr ovenbroodje 1 broodje
- 150 gr ui 1 grote ui
- 30 gr wortel duimpje
- 20 gr knoflook 4 grote tenen
- 10 gr gember ½ duimpje
- 10 gr sambal oelek ½ eetlepel
- 30 gr limoen ½ limoen
- 3 gr viskruiden 3 theelepels
- 20 gr olie 2 eetlepels
- 150 ml water 1 glas
- 50 ml wijn ½ wijnglas
Grove peper en zeezout
Instructies
- Zet de pan op laag vuur. Snij de ui en wortel brunoise en hak de gember en knoflook fijn. Bak dit in de olie 3 minuten.250 gr grote garnalen, 150 gr ui, 30 gr wortel, 20 gr knoflook, 10 gr gember, 10 gr sambal oelek, 30 gr limoen, 3 gr viskruiden, 20 gr olie
- Bak het broodje af. Schuif de groenten aan de kant in de pan en draai het vuur iets hoger tot middelhoog. Bak de gamba's 2 minuten per kant. Voeg de sambal en viskruiden toe direct nadat je de garnalen hebt omgedraaid. Draai het vuur de laatste 30 seconden hoog en schud de inhoud goed door elkaar. Blus de pan af met water en wijn. Breng het vocht nog 1 minuut zachtjes aan de kook en maak eventueel op smaak met peper en zeezout.150 ml water, 50 ml wijn, 75 gr ovenbroodje
Video
Voedingswaarde

Hoe kan ik mijn garnalen meer smaak geven?
Dit gerecht brengt me terug naar mijn tijd dat ik in een visrestaurant ‘op’ Scheveningen werkte. Daar werd het overigens bereidt in een grote wokpan, omdat deze pannen ook ruimte voor twee, drie, of vier porties boden. Dit gamba gerecht is zeer geschikt om te spelen met de verhoudingen en het gerecht telkens een andere dimensie te geven. Probeer deze tips om je garnalen nóg meer smaak te geven:
- Variatietip: Pureer de knoflook en gember samen met de sambal voor een diepere smaak, en voeg dit tegelijk met de gamba’s toe.
- Jus naar smaak: Speel met de verhouding water en witte wijn voor een jus die precies naar jouw smaak is. Je kunt ook eventueel alleen water gebruiken, voor een zachte garnalenjus (nage). Een andere optie is om af te blussen met versgetrokken visbouillon (recept).
- Brooddipping: varieer het soort brood, denk daarbij aan desem of spelt. Gebruik snedes vers afgebakken oerbrood met alioli (recept) of besmeer het met de nage uit het bouillabaisse recept. Dip het brood – besmeerd of onbesmeerd – in de garnalenjus en creëer een eenvoudige traktatie die altijd in de smaak valt!
- Pittigheid: Je kunt ze ook mega pittig maken. Ik hou daarvan! Daarom gebruikte ik ook tijdens het maken van de video een dubbele dosering sambal oelek🤭 (20 gram / 1 hele eetlepel). Wil je nog een stap verder gaan, maak dan gele peper sambal (recept) van madam Jeanette pepers.
