One meal a day – Dag 1

One meal a day recept: kip met rijst en broccoli
Totale tijd 30 minuten

Waarom wil ik maar één maaltijd per dag eten?

Al jaren volg ik het YouTube kanaal van Dr. Berg. Deze voedingsdeskundige is een groot voorstander van het keto-dieet. Daarnaast vertelt hij in zijn video’s vaak over de voordelen van het eten van maar één maaltijd per dag, oftewel “one meal a day” (afgekort OMAD). Het eten van één maaltijd per dag kon ik me in het begin nauwelijks voorstellen, maar naarmate ik steeds verder kwam met afvallen (eigenlijk cutten; afvallen met behoud van spiermassa) kwam ik ook steeds dichterbij het eten van een kleine hoeveelheid voeding per dag.

Nu ik weer aan het eind van mijn afvalfase ben, val ik niet meer af bij het eten van drie maaltijden van 500 calorieën per dag. Dit aantal ga ik verlagen met ongeveer 300 calorieën, en ik ga dit aantal calorieën samenvoegen tot één maaltijd. Daarbij komt de totale calorie inname per dag op ongeveer 1200 te staan. Mijn doel is om vet te verbranden en erachter te komen of deze methode echt zo gezond is en welke obstakels het met zich mee kan brengen.

Kipfilet met rijst en broccoli

Dit eerste one meal a day recept zou uiteindelijk de makkelijkste uit een reeks van 7 maaltijden zijn. Het is het klassieke sportschoolrecept van rijst met kip en broccoli. Kip vind ik altijd op z’n best als hij, of eigenlijk zij, lekker spicy gekruid is. Daarnaast moet het vlees van binnen mals en sappig zijn. De effen kleur van witte rijstkorrels breken we een beetje door groene doperwten toe te voegen. Daarmee breek je niet alleen de kleur, maar voeg je ook langzame koolhydraten toe. Zo hoop ik de periode na de maaltijd langer vol te houden. Tot slot de broccoli, die laten we zo puur mogelijk. We bakken ‘m kort en blussen ‘m af met kippenbouillon, waarna de broccoli als het waren gebraiseerd wordt. Ik zeg maar zo: als je maar one meal a day eet, kan het maar beter een goede maaltijd zijn.

One meal a day recept: kip met rijst en broccoli

Totale tijd 30 minuten
Gang One Meal a Day
Keuken Aziatisch
Porties 1
calorieën 1388 kcal

Benodigdheden

  • mes, snijplank en keukenweegschaal
  • kookpan
  • oven
  • mengbak
  • vergiet

Ingrediënten
  

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

  • 400 gr kipfilet 2 kipfilets
  • 15 gr augurkenvocht 3 eetlepels
  • 5 gr ketjap manis 1 theelepel
  • 5 gr gemberpoeder 1 theelepel
  • 5 gr paprikapoeder 1 theelepel
  • 5 gr uienpoeder 1 theelepel
  • 5 gr kerriepoeder 1 theelepel
  • 150 gr witte rijst (ongekookt) 1 theekop
  • 150 gr dopewrten 1 theekop
  • 500 gr broccoli 1 broccoli
  • 150 ml kippenbouillon 1 theekop

Instructies
 

  • Doe de kipfilets in de mengbak en voeg de specerijen toe. Vermeng alles goed over de kipfilets en laat de filets een kwartiertje rusten. Natuurlijk smaakt de marinade op z'n best als je dit een dag van te voren doet. Bak de kipfilets 25 minuten op 200 ℃.
    400 gr kipfilet, 15 gr augurkenvocht, 5 gr ketjap manis, 5 gr paprikapoeder, 5 gr uienpoeder, 5 gr gemberpoeder, 5 gr kerriepoeder
  • Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven. Voeg op het laatste moment de diepvries doperwten toe. Laat de rijst even uitdampen voordat je serveert of spoel koud.
    150 gr witte rijst (ongekookt), 150 gr dopewrten
  • Snij de broccoli in roosjes. Ook de stronk kan je natuurlijk eten, zeker als je maar one meal a day eet. Voeg eventueel een beetje olie toe. Blus de broccoli op het laatste moment af met kippenbouillon.
    500 gr broccoli, 150 ml kippenbouillon

Video

Voedingswaarde

Calories: 1388kcalCarbohydrates: 194gProtein: 121gFat: 16gSaturated Fat: 4gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 4gTrans Fat: 0.1gCholesterol: 256mgSodium: 1345mgPotassium: 3929mgFiber: 28gSugar: 23gVitamin A: 6897IUVitamin C: 518mgCalcium: 405mgIron: 12mg
Trefwoord One Day Dish
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Vijf voordelen van OMAD

Dr Berg benoemt in zijn video’s op YouTube tal van voordelen. In één video noemt hij er zelfs drieëntwintig. Voor mij zijn dit vijf voorname voordelen die mij aanspreken waarom ik dit zo graag eens wil proberen:

  • Afvallen
  • Het helpt de bloedsuikerspiegel stabiliseren
  • Helpt beschadigde cellen in het lichaam op te ruimen
  • Het bespaart tijd
  • Het bespaart geld

Hoe verliep de eerste dag?

Poe hey, dat was even afzien die eerste dag. Toen het twaalf uur in de ochtend was begon mijn lichaam te protesteren omdat het gewend was om die eerste maaltijd naar binnen te schuiven. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik op de terugweg van de supermarkt, in de auto een paar slokken uit de pot met kippenbouillon had genomen. Daar zitten nauwelijks tot geen calorieën in, dus valsspelen was het niet. Maar het hielp wel! Die zoute bouillon leek me energie te geven om dat eerste stukje door te zetten. Dus hier tip 1: hou je het niet vol, drink bouillon.

Uiteindelijk at ik om 17:00. Het hele gerecht smaakte zalig. En dat was niet omdat ik zolang niet gegeten had ;). De broccoli had een heerlijke bite en een zilte smaak van bouillon. De kip was mals en sappig en de rijst was mooi gekookt met hier en daar een zoetkruimige twist van doperwt. Wel viel het me op dat opeens een maaltijd van 1200 calorieën me zwaar op de maag lag. Dat waren er opeens 700 meer dan de 500 die ik per maaltijd gewend was om te eten. Het voordeel ervan was dat ik de rest van de avond geen honger meer had. Ik maakte me op voor dag twee.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van OMAD?

One meal a day, Dag 2: kippensoep met stukjes kip en tonijnsalade.

Vergelijkbare berichten