OMAD Dag 1: makkelijk one meal a day recept met kip, rijst en broccoli
One meal a day recept: kip met rijst en broccoliWaarom kiezen voor One Meal a Day?
Al jaren volg ik het YouTube-kanaal van Dr. Eric Berg, een bekende voedingsdeskundige die veel spreekt over het keto-dieet en de voordelen van intermittent fasting, zoals OMAD (One Meal a Day). In het begin leek één maaltijd per dag me onmogelijk, maar naarmate ik verder kwam met vetverlies, vooral met behoud van spiermassa, begon ik OMAD steeds interessanter te vinden. Nu ik aan het einde van mijn afvalfase ben, merk ik dat drie maaltijden van 500 calorieën per dag niet meer voldoende zijn om verder vet te verliezen. Daarom ga ik mijn totale inname verlagen naar één maaltijd van ongeveer 1200 calorieën per dag. Mijn doel is om op een gezonde manier vet te verbranden en te ontdekken hoe effectief OMAD is, inclusief de uitdagingen die deze methode met zich meebrengt.
Kipfilet met rijst en broccoli
Dit eerste OMAD-recept is zonder twijfel de makkelijkste uit de reeks van zeven maaltijden. Het is een klassiek fitnessgerecht: rijst met kip en broccoli. Kip is op zijn best als deze goed gekruid is en van binnen mals en sappig blijft. Om de monotone kleur van de witte rijst te doorbreken, voeg ik groene doperwten toe. Zo krijg je niet alleen wat extra kleur op je bord, maar voeg je ook langzaam verteerbare koolhydraten toe, waardoor je langer verzadigd blijft. En dan de broccoli: die bakken we kort en blussen we af met kippenbouillon, zodat hij mooi gebraiseerd wordt. Zoals ik altijd zeg: als je maar één maaltijd per dag eet, zorg dan dat het een goede is
One meal a day recept: kip met rijst en broccoli
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- kookpan
- oven
- mengbak
- vergiet
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 400 gr kipfilet 2 kipfilets
- 15 gr augurkenvocht 3 eetlepels
- 5 gr ketjap manis 1 theelepel
- 5 gr gemberpoeder 1 theelepel
- 5 gr paprikapoeder 1 theelepel
- 5 gr uienpoeder 1 theelepel
- 5 gr kerriepoeder 1 theelepel
- 150 gr witte rijst (ongekookt) 1 theekop
- 150 gr dopewrten 1 theekop
- 500 gr broccoli 1 broccoli
- 150 ml kippenbouillon 1 theekop
Instructies
- Doe de kipfilets in de mengbak en voeg de specerijen toe. Vermeng alles goed over de kipfilets en laat de filets een kwartiertje rusten. Natuurlijk smaakt de marinade op z'n best als je dit een dag van te voren doet. Bak de kipfilets 25 minuten op 200 ℃.400 gr kipfilet, 15 gr augurkenvocht, 5 gr ketjap manis, 5 gr paprikapoeder, 5 gr uienpoeder, 5 gr gemberpoeder, 5 gr kerriepoeder
- Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven. Voeg op het laatste moment de diepvries doperwten toe. Laat de rijst even uitdampen voordat je serveert of spoel koud.150 gr witte rijst (ongekookt), 150 gr dopewrten
- Snij de broccoli in roosjes. Ook de stronk kan je natuurlijk eten, zeker als je maar one meal a day eet. Voeg eventueel een beetje olie toe. Blus de broccoli op het laatste moment af met kippenbouillon.500 gr broccoli, 150 ml kippenbouillon
Video
Voedingswaarde
Hoe verliep de eerste dag van OMAD?
De eerste dag van One Meal a Day (OMAD) was niet makkelijk. Rond twaalf uur begon mijn lichaam te protesteren omdat het gewend was om de eerste maaltijd vroeg op de dag te krijgen. Moet ik eerlijk bekennen, op de terugweg van de supermarkt nam ik een paar slokken kippenbouillon. Gelukkig bevat bouillon nauwelijks calorieën, dus ik zie het niet als valsspelen, maar het gaf me wel de energie om door te zetten. Hier mijn eerste tip: als je het moeilijk hebt, drink bouillon. Dit geeft je een boost zonder je vasten te breken.
Om vijf uur ’s middags had ik mijn maaltijd van kip, rijst en broccoli, en het smaakte fantastisch. Dat kwam niet alleen doordat ik zolang niet gegeten had! De broccoli had een mooie bite en een zachte bouillonsmaak, de kip was sappig en mals, en de rijst was perfect met een zoete twist van doperwtjes. Toch voelde ik wel dat 1200 calorieën in één maaltijd een stuk zwaarder op de maag ligt dan de gebruikelijke 500 calorieën per maaltijd die ik gewend was. Maar het voordeel: ik had de rest van de avond geen honger meer. Op naar dag 2!