One meal a day – Dag 4

One Meal a Day Recept: ribeye met ovenpatat en groene salade
Totale tijd 30 minuten

Ribeye met groene salade en ovenpatat

Op dag 4 van de One Meal a Day-challenge vond ik het tijd voor iets snels en gemakkelijks. Daarom kocht ik een dikke ribeye van maar liefst 350 gram. Ook haalde ik een zak ovenpatat uit het vriesvak. Ik had namelijk gelezen dat een beperkte hoeveelheid ovenfrieten geschikt is voor de afvalfase, omdat ze slechts vier procent vet bevatten, in plaats van twintig. Daarnaast maakte ik een groene salade met aspergebroccoli en knoflookdressing. Mocht je geen aspergebroccoli kunnen vinden, dan kun je natuurlijk altijd groene of witte asperges gebruiken, of gewone broccoli.

Een stuk rood vlees als ribeye kan je bakken in een aluminium pan met antiaanbaklaag. Maar beter is een pan van staal. Die kan je kopen in de winkel, maar ik laat ‘m gewoon thuis bezorgen (bijvoorbeeld door Bol).

One Meal a Day Recept: ribeye met ovenpatat en groene salade

Totale tijd 30 minuten
Gang dinner, Salade, Voorgerecht
Keuken Amerikaans, Frans
Porties 1
calorieën 1277 kcal

Benodigdheden

 • mes, snijplank en keukenweegschaal
 • kookpan
 • bakpan Ik gebruik een pan van zwart staal
 • oven
 • ovenplateautje

Ingrediënten
  

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

Ik maakte deze receptuur aan knoflookdressing 2 keer, omdat ik 'm morgen nog een keer wil gebruiken.

 • 250 gr ongezouten roomboter 1 pakje
 • 350 gr ribeye grote ribeye
 • 400 gr oven friet handje patat

Groene salade

 • 125 gr little gem 1 little gem
 • 300 gr komkommer 1 komkommer
 • 200 gr bleekselderij 3 stengels
 • 200 gr aspergebroccoli 5 stengels
 • 20 gr kiemgroenten (groene radijskiemen)

Knoflooksaus

 • 50 gr magere skyr 3 eetlepels
 • 15 gr mayonaise 1 eetlepel
 • 5 gr citroensap 1 eetlepel
 • 5 gr biologische honing 1 theelepel
 • 5 gr knoflook 1 theelepel

Takje peterselie, peper en zeezout

Instructies
 

Op de foto is te zien dat ik naast aspergebroccoli ook witte asperges kook. Die zijn niet voor vandaag, maar voor de maaltijdsalade van morgen.

 • Zet de kookpan op met water. Smelt de boter au bain Marie. Snij de komkommer in halve plakjes en de bleekselderij en little gem in stukjes. Zodra het water kookt kun je de aspergebroccoli blancheren. Doe dit 3 – 4 minuten.
  250 gr ongezouten roomboter, 125 gr little gem, 300 gr komkommer, 200 gr bleekselderij, 200 gr aspergebroccoli
 • Voeg alle ingrediënten samen en mix het geheel.
  50 gr magere skyr, 15 gr mayonaise, 5 gr citroensap, 5 gr biologische honing, 5 gr knoflook
 • Giet de asperges af en spoel ze koud. Meng de salade door elkaar en giet de knoflookdressing eroverheen. Vergeet ook de kiemgroenten niet, die zijn mega rijk aan vitamine C.
  20 gr kiemgroenten (groene radijskiemen)
 • Bak de ovenfriet af zoals op de verpakking staat aangegeven. Zet de bakpan op het vuur en giet een ruime hoeveelheid geklaarde boter in de pan. Schroei de ribeye aan weerskanten dicht en bak m nog 5 minuten mee in de oven.
  350 gr ribeye, 400 gr oven friet

Staat de oven op 220 ℃ omdat de verpakking van de ovenpatat dat aangeeft? Bak de biefstuk dan korter. Minuut of 4.

  Maak alles op smaak met peper en zout.

   Video

   Voedingswaarde

   Calories: 1277kcalCarbohydrates: 109gProtein: 93gFat: 57gSaturated Fat: 26gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 24gCholesterol: 215mgSodium: 570mgPotassium: 4331mgFiber: 21gSugar: 24gVitamin A: 13674IUVitamin C: 113mgCalcium: 300mgIron: 16mg
   Trefwoord One Meal a Day
   Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

   Twee mega goede tips om het afvallen vol te houden:

   1. Veel water drinken. En voeg aan dat water een theelepeltje sol toe. Sol bestaat uit één deel mineraalrijk zout, zoals zeezout, en drie delen water. Doe daarvan een theelepel in je drinkfles en drink veel water gedurende de dag. Wat je vaak vermoeid doet voelen is niet eens het gebrek aan voeding, maar het gebrek aan zout.
   2. Bij afvallen komt ook een beetje mentale kracht en mindfulness kijken. Een helpende gedachte die voor mij helpt is: “Als je niet eet is het niet zo dat je niet eet, want je eet je eigen vet”. Wist je dat er in een hele dikke buik alleen al 250.000 calorieën opgeslagen kunnen zitten. En in een gemiddeld mensenlichaam zitten vaak al 100.000 calorieën verstopt als voorraad voor momenten dat dat nodig is.

   De vierde dag was voor het eerst echt aangenaam

   De vierde dag one meal a day was voor het eerst echt aangenaam. Of dit kwam door het minder eten of het idee dat ik over de helft van mijn challenge was, dat weet ik niet precies. Ik denk dat het een combinatie was van beiden. Het niet eten begon wel een soort kick te worden. Het idee dat je maar één keer tankt terwijl je dat normaal gesproken vijf keer doet, en toch gewoon blijft gaan. De spiegel gaf een kick, steeds meer structuurlijnen werden zichtbaar op mijn buik. Broodjes, die had ik nimmer nog gehad. Wel vond ik het steeds zwaarder worden om na het sporten ook nog te koken (en het opnemen van de video’s kostte ook veel tijd), waardoor ik op een gegeven moment echt hunkerde naar mijn maaltijd. Maar goed, dat zijn de offers die je brengt als je een strak en fit lichaam wilt hebben. Al met al voelde ik me heel goed, van binnen ontspannen en rustig.

   One meal a day, Dag 5: Pastasalade met gebakken kip en witte asperges.

   Vergelijkbare berichten