OMAD dag 4: Ribeye met groene salade en ovenpatat
One Meal a Day Recept: ribeye met ovenpatat en groene saladeDag 4 van mijn omad-challenge was een snelle en eenvoudige maaltijd. Ribeye is namelijk binnen enkele minuten perfect gebakken, en de ovenpatat is een kwestie van in de oven schuiven en wachten tot ze knapperig zijn. De groene salade met knoflookdressing maakte ik extra groot en voedzaam door aspergebroccoli toe te voegen. Als aspergebroccoli niet beschikbaar is in de winkel, kun je deze gemakkelijk vervangen door groene of witte asperges, of broccoli. Een ribeye bak je het best in een stalen pan voor een optimale smaak en textuur, maar als je die niet hebt, voldoet een aluminium pan met anti-aanbaklaag ook. Voor de beste pannen kun je er een aanschaffen of eenvoudig laten bezorgen via bol.com.
One Meal a Day Recept: ribeye met ovenpatat en groene salade
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- kookpan
- bakpan Ik gebruik een pan van zwart staal
- oven
- ovenplateautje
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
Ik maakte deze receptuur aan knoflookdressing 2 keer, omdat ik 'm morgen nog een keer wil gebruiken.
- 250 gr ongezouten roomboter 1 pakje
- 350 gr ribeye grote ribeye
- 400 gr oven friet handje patat
Groene salade
- 125 gr little gem 1 little gem
- 300 gr komkommer 1 komkommer
- 200 gr bleekselderij 3 stengels
- 200 gr aspergebroccoli 5 stengels
- 20 gr kiemgroenten (groene radijskiemen)
Knoflooksaus
- 50 gr magere skyr 3 eetlepels
- 15 gr mayonaise 1 eetlepel
- 5 gr citroensap 1 eetlepel
- 5 gr biologische honing 1 theelepel
- 5 gr knoflook 1 theelepel
Takje peterselie, peper en zeezout
Instructies
Op de foto is te zien dat ik naast aspergebroccoli ook witte asperges kook. Die zijn niet voor vandaag, maar voor de maaltijdsalade van morgen.
- Zet de kookpan op met water. Smelt de boter au bain Marie. Snij de komkommer in halve plakjes en de bleekselderij en little gem in stukjes. Zodra het water kookt kun je de aspergebroccoli blancheren. Doe dit 3 – 4 minuten.250 gr ongezouten roomboter, 125 gr little gem, 300 gr komkommer, 200 gr bleekselderij, 200 gr aspergebroccoli
- Voeg alle ingrediënten samen en mix het geheel.50 gr magere skyr, 15 gr mayonaise, 5 gr citroensap, 5 gr biologische honing, 5 gr knoflook
- Giet de asperges af en spoel ze koud. Meng de salade door elkaar en giet de knoflookdressing eroverheen. Vergeet ook de kiemgroenten niet, die zijn mega rijk aan vitamine C.20 gr kiemgroenten (groene radijskiemen)
- Bak de ovenfriet af zoals op de verpakking staat aangegeven. Zet de bakpan op het vuur en giet een ruime hoeveelheid geklaarde boter in de pan. Schroei de ribeye aan weerskanten dicht en bak m nog 5 minuten mee in de oven.350 gr ribeye, 400 gr oven friet
Staat de oven op 220 ℃ omdat de verpakking van de ovenpatat dat aangeeft? Bak de biefstuk dan korter. Minuut of 4.
Maak alles op smaak met peper en zout.
Video
Voedingswaarde
Twee krachtige tips om afvallen vol te houden
- Drink veel water en voeg sol toe
Het drinken van voldoende water is essentieel tijdens het afvallen. Voeg een theelepeltje sol (een mengsel van één deel mineraalrijk zout, zoals zeezout, en drie delen water) toe aan je drinkfles. Dit helpt je lichaam gehydrateerd te blijven en vult belangrijke mineralen aan. Vaak voel je je vermoeid door een gebrek aan zout, niet door een tekort aan voeding. - Gebruik mentale kracht en mindfulness
Afvallen gaat niet alleen over voeding, maar ook over mentale kracht. Een gedachte die mij helpt: als je niet eet, is het niet zo dat je niet eet, want je eet je eigen vet. Je lichaam heeft een enorme energievoorraad: een dikke buik kan wel 250.000 calorieën bevatten, en een gemiddeld lichaam heeft vaak al 100.000 calorieën opgeslagen voor tijden van schaarste.
De vierde dag van OMAD: voor het eerst echt aangenaam
Op de vierde dag van mijn One Meal a Day-challenge begon ik me voor het eerst echt aangenaam te voelen. Of dit kwam doordat ik minder at, of omdat ik over de helft van mijn challenge was, weet ik niet precies. Waarschijnlijk was het een combinatie van beide. Het niet eten begon zelfs een soort kick te worden. Het idee dat je maar één keer per dag ’tankt’, terwijl je normaal gesproken vijf keer zou eten, gaf me een bijzonder gevoel van controle. En toch bleef ik gewoon doorgaan.
De resultaten in de spiegel gaven me extra motivatie. Ik zag steeds meer structuur op mijn buik, en dat gaf me een enorme boost. Het enige wat steeds zwaarder werd, was het koken na het sporten. Ook het opnemen van video’s nam veel tijd in beslag, waardoor ik echt begon te hunkeren naar mijn maaltijd. Maar dat zijn de offers die je brengt voor een strak en fit lichaam. Al met al voelde ik me heel goed: van binnen ontspannen en rustig.