OMAD dag 5: Pastasalade met kip in oestersaus en witte asperges
One meal a day recept: pasta salade met gebakken kip en witte aspergeVandaag, op de vijfde dag van mijn One Meal a Day-challenge, ging ik trainen met mijn vriendin in Amsterdam. Zoals gewoonlijk nam ik mijn maaltijd mee: een pastasalade met gegrilde kip en witte asperges in oestersaus. Deze maaltijd is perfect voor onderweg, omdat hij koud gegeten kan worden en toch heerlijk van smaak blijft. De combinatie van pasta, salade en gebakken kip vormt de basis van deze salade, en het mooie is dat je eindeloos kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld andere groenten of sauzen toe om de salade telkens een nieuwe twist te geven. Dit gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook eenvoudig te maken en ideaal voor een drukke dag.
One meal a day recept: pasta salade met gebakken kip en witte asperge
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- grote kookpan
- bakpan
- staafmixer
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
Voor dit recept kan je elke soort pasta gebruiken die je maar wilt. En als het geen witte aspergetijd is kan je gewoon groene asperges gebruiken.
- 150 gr penne pasta 1 theekop
- 225 gr kipfilet 1,5 kipfilet
- 120 gr asperges 4 asperges
- 90 gr cherrytomaatjes 6 tomaatjes
- 45 gr geraspte rode biet 1 kopje
- 45 gr tauge 1 kopje
- 25 gr casew 20 stuks
- 15 gr alfalfa 2 eetlepels
- 30 gr oestersaus 2 eetlepel
- 5 gr knoflook 1 teen
Knoflookdressing
- 75 gr magere kwark 3 eetlepels
- 20 gr mayonaise 1 eetlepel
- 10 gr citroensap 1 eetlepel
- 5 gr biologische honing 1 theelepel
- 5 gr knoflook 1 theelepel
Takje koriander, peper en zout
Instructies
- Breng de grote pan water aan de kook. Kook daarin de pasta zoals de verpakking het aangeeft. Snij de kip in stukjes en bak ze met het fijngehakte stukje knoflook en een scheutje oestersaus. Laat de kip afkoelen voordat je deze uiteindelijk aan de salade toevoegt.150 gr penne pasta, 225 gr kipfilet, 30 gr oestersaus, 5 gr knoflook
- Spoel de pasta koud en roer er een eetlepel extra vierge olijfolie doorheen. Zet de pan op met vers water.
- Doe alle ingrediënten voor de knoflookdressing bij elkaar en mix het geheel. Voeg eventueel ook een takje koriander toe.75 gr magere kwark, 10 gr citroensap, 5 gr biologische honing, 5 gr knoflook, 20 gr mayonaise
- Schil de asperges als dat nodig is. Kook ze ongeveer 8 minuten en koel ze terug in koud water. Leg ze in een bak en gebruik eventueel het lekvocht om de knoflooksaus iets te verdunnen. Snij de asperges daarna in stukken.120 gr asperges
- Leg de dressing onderop in de prepbak, met daarop de pasta. Zo voorkom je dat de dressing in aanraking komt met de sla en zo wordt de sla niet slap. Slap je 'm nog? 🙂90 gr cherrytomaatjes, 45 gr geraspte rode biet, 45 gr tauge, 25 gr casew, 15 gr alfalfa
Voedingswaarde
Variatietips voor pastasalade met kip: creëer jouw perfecte maaltijd
Wil je afwisseling in je pastasalade? Dat kan op talloze manieren!
- Kipvariaties: Voor de kip kun je verschillende delen van de kip gebruiken, zoals kippendijen, kipfilets of zelfs kippenpootjes. Je kunt de kip op verschillende manieren bereiden: pittig, zoet of zoals in dit recept met oestersaus.
- Koolhydraatopties: Varieer ook met de koolhydraatbron. Gebruik verschillende soorten pasta (in allerlei kleuren), volkorenpasta of witte pasta. Deze keer heb ik de pasta gemengd met knoflookdressing, maar groene pesto, rode pesto, kaassaus of vinaigrette zijn ook heerlijke opties. Of vervang de pasta door rijst, bulgur, aardappelen, bonen of quinoa.
- Groentevariaties: De salade kan uit allerlei groenten bestaan. Je kunt groenten rauw gebruiken of grillen voor extra smaak. Denk aan gegrilde courgette, paprika of asperges als aanvulling.
Zoals je ziet, zijn de variatiemogelijkheden eindeloos. Zo maak je jouw pastasalade perfect geschikt voor werk, school, of zoals ik, na het trainen in een andere stad. Het is niet moeilijk, het kost alleen wat voorbereiding!
Hoe verliep dag 5 van mijn OMAD-challenge?
De vijfde dag van mijn One Meal a Day-challenge begon al vroeg. Om half zeven stond ik in mijn Lift Your Fork studio om mijn maaltijd voor de dag klaar te maken. Ik had twee grote bakjes met pastasalade nodig om aan mijn 1200 calorieën te komen. Na een intensieve schouder- en tricepstraining was deze maaltijd een welkome beloning.
Mijn vriendin Monika en ik wonen 100 kilometer uit elkaar, dus we spreken vaak af bij Basic Fit of Sportcity, ergens halverwege. Het is handig dat zulke sportschoolketens tegenwoordig overal zitten, wat het makkelijk maakt om samen te trainen. Meestal zorg ik voor het eten, en ik maak dan vaak een mealprep. Deze pastasalade is volgens mij de ideale maaltijd om mee te nemen. Hij blijft goed buiten de koelkast en bevat precies wat je nodig hebt na een zware training.
Wat deze maaltijd perfect maakt voor One Meal a Day is dat je goed moet kauwen en toch relatief weinig eet. Dat helpt je om langer verzadigd te blijven wanneer je slechts één keer per dag eet. Ook deze keer viel de maaltijd goed in de smaak, en voldaan keerde ik terug naar huis. Nog twee dagen te gaan in mijn OMAD-challenge, op naar dag zes!