OMAD dag 6: Gnocchi in tomatensaus met gegrilde groenten
One meal a day recept: gnocchi in tomatensaus en gegrilde groentesDe zesde dag van mijn One Meal a Day-challenge bracht een kleurrijke maaltijd op tafel: gnocchi in tomatensaus met gegrilde groenten. Gnocchi is een soort pasta, maar de versie die ik vandaag gebruikte is gemaakt van aardappel, wat het een perfecte vervanger maakt voor klassieke pasta. Gnocchi wordt vaak gegeten met tomatensaus, en die had ik gelukkig al min of meer klaarstaan.
Voor de gegrilde groenten koos ik drie klassiekers: courgette, paprika en rode ui. Deze lichtzoete combinatie krijgt een extra smaakboost door een royale hoeveelheid zeezout. De groenten bakte ik op een rooster, vergelijkbaar met hoe ik eerder de kipfilet van dag één en de ovenpatat van dag vier bereidde. Dit rooster zorgt ervoor dat de groenten gelijkmatig gaar worden en een heerlijke krokante buitenkant krijgen, alsof je een airfryer gebruikt, maar zonder dat je een airfryer nodig hebt.
Ik gebruik hiervoor de Ninja Foodi 10-in-1 oven, die ik absoluut kan aanraden. Deze multifunctionele oven is te koop bij Bol en maakt het bereiden van gerechten zoals deze gnocchi met gegrilde groenten nog makkelijker.
One meal a day recept: gnocchi in tomatensaus en gegrilde groentes
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- grote bakpan
- grote kookpan
- kleine kookpan
- oven
- schuimspaan
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 100 gr gnocchi 1 theekop
Tomatensaus
- 400 gr tomatenblokjes 1 blik
- 100 gr tomaat 1 tomaat
- 300 gr kipgehakt
- 50 gr ui ½ ui
- 10 gr knoflook 2 tenen
Gegrilde groentes
- 200 gr courgettes 1 courgette
- 100 gr paprika 1 paprika
- 100 gr uien 1 ui
- 10 gr olijfolie 1 eetlepel
- 5 gr knoflook 1 teen
Takje tijm en rozemarijn
Instructies
De basis voor deze tomatensaus is tomatensoep met stukjes kip. Maar je kan natuurlijk ook standaard tomatensaus of andere tomatensoep gebruiken. Ga in dat geval door naar stap 3.
- Bak in de grote kookpan de ui, tomaat en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur in olijfolie. Blus af met het blik tomatenblokjes en voeg de inhoud van het blik aan water toe.400 gr tomatenblokjes, 100 gr tomaat, 300 gr kipgehakt, 50 gr ui, 10 gr knoflook
- Voeg het kipgehakt toe en roer het in stukjes. Laat het geheel minimaal 10 minuten koken en indikken tot een dikke saus.
- Breng water in de andere kookpan aan de kook. kook de gnocchi ongeveer 3 minuten totdat deze komt bovendrijven. Kook ze dan nog 1 minuut en schep ze in een bakje.100 gr gnocchi
- Snij de courgette, paprika en ui in stukken. Snij de knoflook fijn.200 gr courgettes, 100 gr paprika, 100 gr uien, 10 gr olijfolie, 5 gr knoflook
- Voeg de groentes en knoflook toe aan de mengbak. Meng ze met olijfolie, tijm, rozemarijn, peper en grof zeezout. Bak de groentes 15 minuten op 200 ℃.
- Giet de tomatensaus in een schaal en verdeel de gnocchi eroverheen. Maak af met wat verse peterselie en verdeel de groentes netjes over een groot bord.
Video
Voedingswaarde
Wat is gnocchi en waarom is het een goede pastavervanger?
Gnocchi is een Italiaanse pastasoort, maar in plaats van meel is het gemaakt van aardappelen. Hierdoor is het een ideale vervanger voor traditionele pasta. De zachte, luchtige textuur past perfect bij tomatensaus, zoals ik in dit recept gebruik. Gnocchi kun je vinden in verschillende varianten, waaronder aardappelgnocchi, pompoengnocchi, en zelfs bloemkoolgnocchi voor een koolhydraatarme optie.
Eenvoudige en smaakvolle gegrilde groenten
De groentemix van courgette, paprika en rode ui heeft niet veel nodig om heerlijk te smaken. Met slechts een teentje knoflook, een scheutje olijfolie en wat peper en zout krijg je al een geweldige smaakcombinatie. Deze simpele maar smaakvolle groenten zorgden ervoor dat de zesde dag van mijn OMAD-challenge moeiteloos verliep. Waar de eerste dagen nog langzaam voorbij kropen, vliegen de laatste dagen in een mum van tijd voorbij.
Calorieën afbouwen: doe het geleidelijk
Als je gewend bent om 3000 calorieën per dag te eten, is het niet verstandig om ineens naar 1200 calorieën te gaan. Ik begon op 1 juni met 3500 calorieën en heb dit langzaam afgebouwd naar 1500. Tijdens mijn OMAD-periode at ik 1200 calorieën per dag, en vanaf 1 juli ga ik geleidelijk weer opbouwen met 250 calorieën extra elke twee weken, een proces dat bekendstaat als bulken. Deze geleidelijke aanpak is essentieel om je lichaam gezond te houden tijdens het afvallen of aankomen.