Overnight oats met citroen en witte chocola

Recept: overnight oats met citroen en witte chocola
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten

Het meest smakelijke ontbijt dat een gezondheidsfreak zich kan wensen is toch wel overnight oats. En van alle overnight oats recepten is dit momenteel mijn favoriete. Deze versie maken we met citroensap, magere kwark, chiazazaad, een vleugje witte chocola – niet te veel natuurlijk, maar ook niet te weinig – tja… én biologische havermout.

En ik leg de nadruk op biologische havermout. Want juist bij dit product is het belangrijk dat het om biologisch gaat. Wil je weten waarom? Ik leg het uit.

Recept: overnight oats met citroen en witte chocola

Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Breakfast, Lunch
Keuken Amerikaans
Porties 3
calorieën 442 kcal

Benodigdheden

  • 1 kleine kookpan
  • 1 kom geschikt voor au bain Marie
  • 1 pannenlikker of spatel
  • glazen

Ingrediënten
  

  • 150 gr biologische havermout
  • 150 gr magere kwark
  • 300 ml havermelk of melk
  • 30 gr chiazaad
  • 30 gr agavesiroop of honing
  • 45 gr citroensap

Topping

  • 150 gr magere kwark
  • 30 gr witte chocola

Eventueel afgarneren met mint, schijfje citroen en voor een knalstart van de dag een scoopie pre-workout

Instructies
 

  • Vul de glazen met oats, kwark, agavesiroop, chiazaad, citroensap en als laatste de havermelk. Roer het geheel met een klein lepeltje voorzichtig doorelkaar.
  • Dek de glazen af en zet ze ten minste 2 uur in de koelkast.
  • Na minimaal 2 uur zijn de oats zacht en hebben ze zich volgezogen met vocht. Au bain Marie: zet een klein laagje water in de kookpan en zet daarin een kom. Zet de pan op laag vuur. Leg de chocola in de kom en wacht een paar minuten tot deze is gesmolten. Doe intussen de kwark in een bakje en meng de chocola erdoorheen.
  • Top de overnight oats af met het chocomengsel.

Garneer af met mint, citroen en een scoop pre-workout

    Video

    Voedingswaarde

    Calories: 442kcalCarbohydrates: 66gProtein: 24gFat: 11gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 4gMonounsaturated Fat: 2gTrans Fat: 0.01gCholesterol: 2mgSodium: 161mgPotassium: 310mgFiber: 9gSugar: 25gVitamin A: 217IUVitamin C: 8mgCalcium: 256mgIron: 4mg
    Trefwoord 3 days prep
    Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

    Wat een uitvinding he, die overnight oats? Over tijd besparen gesproken. En dan is die chocola smelten nog relatief “veel werk”. Om nóg meer tijd te besparen kun je de chocola ook even grof hakken of schaven en als topping gebruiken. Dat geeft een onwijs leuk effect en in de professionele keuken noemden we dat krullen van chocola.

    Waarom is biologische havermout beter voor je?

    Het eten van biologische havermout heeft verschillende voordelen. Allereerst wordt biologische havermout geteeld zonder synthetische pesticiden en chemicaliën, wat beter is voor het milieu en de biodiversiteit. Biologische landbouwpraktijken zorgen er ook voor dat de bodem gezonder blijft door het gebruik van natuurlijke meststoffen en het bevorderen van bodemvruchtbaarheid. Biologische havermout bevat over het algemeen minder residuen van pesticiden, waardoor het veiliger is voor consumptie. Daarnaast wordt bij biologische teelt vaak meer aandacht besteed aan duurzame landbouwmethoden, zoals rotatie van gewassen en behoud van natuurlijke ecosystemen.

    Met havermeel kun je koken en bakken. Zo voeg je meer eiwitten en langzame koolhydraten toe aan je eindproduct.

    Biologische havermout kan ook een hoger gehalte aan voedingsstoffen bevatten, omdat de bodemrijker is aan mineralen en organisch materiaal. Het vermijden van genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) is een andere reden waarom sommige mensen de voorkeur geven aan biologische havermout, omdat ze zich zorgen maken over de langetermijneffecten van GGO’s op de gezondheid. Ten slotte kan het ondersteunen van biologische landbouwpraktijken helpen om de impact van de landbouw op het milieu te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere voedselproductie.

    Kun je van havermout meel maken?

    Ja, je kunt zelf havermeel maken met behulp van een blender. Het proces is vrij eenvoudig: voeg gewoon havermout toe aan de blender en maal het tot een fijn poeder. Het resulterende poeder is havermeel, dat je kunt gebruiken als alternatief voor tarwemeel in recepten zoals bakken en koken. Het is belangrijk om de blender te gebruiken op een hoge snelheid en regelmatig te pauzeren om het meel te controleren op de gewenste fijnheid. Het zelfgemaakte havermeel kan iets grover zijn dan commercieel geproduceerd havermeel, maar het werkt nog steeds goed in de meeste recepten.

    Heb je geen blender, maar wil je er wel één bestellen? Deze heb ik gewoon thuis laten bezorgen (via Bol.com).

    Overnight oats choco dadel.

    Vergelijkbare berichten