Makkelijk AGV’tje: tartaar, zoete aardappel en witlofgratin

Recept: tartaar, zoete aardappel met witlofgratin
Totale tijd 30 minuten

AGV staat voor aardappelen, groente en vlees – de basis van de traditionele Hollandse maaltijd die bij velen dagelijks op tafel verschijnt. Het is niet alleen vertrouwd, maar ook voedzaam en gemakkelijk. In dit recept geef ik een twist aan het klassieke AGV’tje met zoete aardappel, tartaar en een heerlijke witlofgratin. Deze eenvoudige combinatie zit boordevol smaak en is perfect voor een snelle, gezonde maaltijd.

Je kunt dit gerecht bovendien variëren met andere vleessoorten zoals Duitse biefstuk of een hamburger. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen tartaar, Duitse biefstuk en een hamburger? Ik leg het uit.

Recept: tartaar, zoete aardappel met witlofgratin

Totale tijd 30 minuten
Gang dinner
Keuken Hollands
Porties 3
calorieën 419 kcal

Benodigdheden

  • mes, snijplank en keukenweegschaal
  • kleine bakpan
  • kleine kookpan
  • oven
  • ovenschaal
  • spatel
  • dunschiller

Ingrediënten
  

  • 375 gr tartaartjes (3 stuks) of Duitse biefstukken of hamburgers
  • 300 gr zoete aardappel 1 zoete aardappel
  • 300 gr witlof 3 witlofjes
  • 200 gr cottage cheese zie verpakking
  • 50 gr Parmezaanse kaas ½ handje
  • 20 gr honing 1 eetlepel
  • 5 gr kaneelpoeder 2 theelepels
  • 1 gr nootmuskaat ½ theelepel

Instructies
 

  • Breng de kookpan met water aan de kook. Zet de bakpan op middelhoog vuur. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  • Snij het kontje van de witlof en snij ze in de lengte door de helft. Verdeel de witlof netjes over de ovenschaal.
    300 gr witlof
  • Voeg de nootmuskaat, kaneelpoeder, cottage cheese, honing en de Parmezaanse kaas toe.
    200 gr cottage cheese, 50 gr Parmezaanse kaas, 20 gr honing, 5 gr kaneelpoeder, 1 gr nootmuskaat
  • Schuif de witlofgratin voor 12 minuten op 180 ℃ in de oven.
  • Schil de zoete aardappel. Snij hem in de lengte in plakken en daarna in frieten. kook deze 3 minuten en spoel ze koud.
    300 gr zoete aardappel
  • Bak de tartaartjes 2 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur.
    375 gr tartaartjes (3 stuks)
  • Verdeel alles netjes over prepbakken. Witlof is niet geschikt om in te vriezen, bewaar de meals daarom niet langer dan 3 dagen in de koelkast.

Video

Voedingswaarde

Calories: 419kcalCarbohydrates: 34gProtein: 43gFat: 12gSaturated Fat: 6gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 4gTrans Fat: 0.4gCholesterol: 95mgSodium: 722mgPotassium: 1183mgFiber: 7gSugar: 12gVitamin A: 16531IUVitamin C: 9mgCalcium: 299mgIron: 5mg
Trefwoord 3 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Wat is het verschil tussen tartaar en Duitse biefstuk?

  • Een Duitse biefstuk is gemaakt van hoog kwaliteit rundvlees, meestal van de bovenbil of bovenhaas. Het heeft een laag vetgehalte van maar 4 %. Het wordt vaak op dezelfde manier gegeten als een biefstuk en niet verder dan medium gebakken.
  • Een tartaar zit hier niet ver vandaan, maar heeft vaak een wat hoger vetgehalte van maximaal 10 %. Ook tartaar is rauw tot medium gebakken lekker om te eten.
  • Een hamburger heeft vaak een hoger vetgehalte van 15 tot 20 %. Het is gemaakt van gehakt en wordt vaak gegeten op een broodje. Meestal wordt een hamburger doorgebakken.
Zelf low-fat hamburgers maken (recept)

Vergelijkbare berichten