Spaghetti met vegetarische bolognesesaus
Recept: spaghetti met vegetarische bolognesesausSpaghetti bolognese, maar dan met vegetarische bolognesesaus. Een Italiaanse tomatensaus met gehakt, staat bekend om zijn rijke smaak en eenvoudige ingrediënten. In dit recept heb ik zorgvuldig de zeven belangrijkste ingrediënten gekozen en de rest weggelaten. Dit is natuurlijk de vegetarische versie, maar hij kan ook met gehakt gemaakt worden.
Recept: spaghetti met vegetarische bolognesesaus
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 grote kookpan
- 1 kleine kookpan
- 1 spatel of schuimspaan
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk of per lepel achter elk ingrediënt. Houd er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 250 gr spaghetti
- 1000 gr Italiaanse groentenmix
- 400 gr vegetarisch gehakt
- 400 gr tomatenblokjes in blik
- 40 gr tomatenpuree 2 eetlepels
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 25 gr knoflook 5 tenen grof gehakt
- 5 gr Italiaanse kruidenmix 1 eetlepel
- 20 gr milde olijfolie 2 eetlepels
Peper en zeezout
Afgarneren met verse basilicum
Instructies
- Vul de kleine kookpan met water en breng het aan de kook. Kook de spaghetti zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel koud.250 gr spaghetti
- Doe de olie in de pan en zet de pan op laag tot middelhoog vuur. Bak de groenten samen met de gehakte knoflook, Italiaanse kruiden en tomaten puree. Bak het geheel 10 minuten en roer regelmatig.1000 gr Italiaanse groentenmix, 40 gr tomatenpuree, 25 gr knoflook, 5 gr Italiaanse kruidenmix, 20 gr milde olijfolie
- Voeg het vega gehakt toe, tomatenblokjes, 800 ml water (2 keer de inhoud van het blik?) en peper en zout. Breng het geheel aan de kook en laat de saus 5 minuten inkoken.400 gr vegetarisch gehakt, 400 gr tomatenblokjes in blik
- Verdeel alles over prepbakken en top af met parmezaanse kaas en basilicum.30 gr Parmezaanse kaas
Voedingswaarde
Calories: 369kcalCarbohydrates: 58gProtein: 23gFat: 8gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 0.02gCholesterol: 4mgSodium: 510mgPotassium: 744mgFiber: 10gSugar: 4gVitamin A: 7514IUVitamin C: 22mgCalcium: 127mgIron: 7mg
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
5 redenen waarom je vegetarisch gehakt kunt eten
- Tofu, het hoofdingrediënt in vegetarisch gehakt, zit boordevol plantaardige eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en calcium. Het kan helpen bij het verlagen van cholesterolgehaltes en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.
- Over het algemeen bevat vegetarisch gehakt minder calorieën en verzadigde vetten dan traditioneel gehakt, waardoor het een lichtere optie is voor mensen die op zoek zijn naar gewichtsbeheersing of een gezondere levensstijl.
- Het consumeren van vegetarisch gehakt spaart dierenlevens en draagt bij aan het verminderen van dierenleed in de vleesindustrie. Door te kiezen voor plantaardige alternatieven steun je een ethische en diervriendelijke voedselproductie.
- Door te kiezen voor vegetarisch gehakt in plaats van vlees, draag je bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. De productie van vlees veroorzaakt vaak meer broeikasgassen en vereist meer land- en waterbronnen dan plantaardige alternatieven zoals tofu.
- Vegetarisch gehakt kan worden gekruid en bereid op dezelfde manier als traditioneel gehakt, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende recepten. Bovendien biedt het een heerlijke smaak en textuur die vergelijkbaar is met vlees, waardoor het een favoriet is voor zowel vegetariërs als vleeseters.