Broodje vegetarische shoarma met knoflooksaus
Recept: broodje vegetarische shoarma met knoflooksausDit broodje vegetarische shoarma ligt zo licht op de maag, dat kan je van het broodje shoarma van het afhaalrestaurant niet zeggen. Maar er zijn nog meer voordelen. De knoflooksaus maken we op basis van skyr en olijvonaise. Daar spaar je niet alleen veel calorieën mee uit, je krijgt een enorme hoeveelheid antioxidanten binnen. Geraspte rode biet bezit nitraat, waardoor je een cardio prestatie langer vol zal houden. En vegetarische shoarma, knisperende sla en julienne van komkommer laten het geheel hetzelfde smaken als die quilty pleasure in dat shoarma restaurant.
Recept: broodje vegetarische shoarma met knoflooksaus
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 bakpan
- 1 oven of broodrooster
- 1 rasp
- 1 staafmixer en beker of blender
- prepbakken
Ingrediënten
- 300 gr vegetarische shoarmareepjes
- 3 st grote pitabroodjes (80 gram)
- 150 gr gekookte rode bieten
- 150 gr komkommer
- 30 gr veldsla
Knoflooksaus
- 150 gr magere skyr
- 50 gr light mayonaise
- 10 gr citroensap
- 10 gr honing
- 5 gr verse peterselie
- peper en zeezout
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de knoflooksaus bij elkaar in de beker en staafmix het geheel tot een gladde saus.150 gr magere skyr, 50 gr light mayonaise, 10 gr citroensap, 10 gr honing, 5 gr verse peterselie, peper en zeezout
- Rasp de rode bieten en de komkommer. Bak de shoarma en het pittabroodje zoals op de verpakking staat aangegeven.300 gr vegetarische shoarmareepjes, 3 st grote pitabroodjes (80 gram), 150 gr gekookte rode bieten, 150 gr komkommer
- Vul de broodjes rijkelijk.30 gr veldsla
Video
Voedingswaarde
Waar het traditionele broodje shoarma vaak zwaar op de maag ligt door het gebruik van vettig vlees en zware sauzen, biedt dit vegetarische broodje een lichtere en gezondere optie. In plaats van het gebruikelijke vette vlees, wordt hier vegetarische shoarma gebruikt, gemaakt van plantaardige eiwitten zoals seitan of tofu. Deze vegetarische optie zit boordevol eiwitten maar bevat aanzienlijk minder verzadigde vetten en calorieën dan traditioneel vlees.
De knoflooksaus op basis van skyr en olijvonaise voegt niet alleen een heerlijke smaak toe aan het broodje, maar is ook een stuk lichter en gezonder dan de vette knoflooksaus die vaak bij traditionele shoarma wordt geserveerd. Door te kiezen voor skyr, een magere yoghurt met een hoog eiwitgehalte, in plaats van mayonaise of room, wordt het aantal calorieën drastisch verminderd terwijl de eiwitinname wordt verhoogd.
De toevoeging van geraspte rode biet aan dit broodje shoarma is een ware gamechanger .Rode bieten bevatten niet alleen veel antioxidanten, maar ook nitraat, wat kan helpen om de uithoudingsprestaties te verbeteren. Dit betekent dat je niet alleen geniet van een smakelijk broodje, maar ook nog eens een natuurlijke boost krijgt voor je energie en uithoudingsvermogen.
Ten slotte worden verse groenten zoals sla en komkommer toegevoegd aan dit broodje, waardoor het niet alleen een smaakvolle, maar ook een voedzame keuze is. Door te kiezen voor dit gezonde vegetarische alternatief voor traditionele shoarma, kun je genieten van de smaken waar je van houdt, zonder schuldgevoelens achteraf.