Rundvleeskroketten: het klassieke basisrecept voor de lekkerste kroketten

Recept: rundvleeskroketten
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 30 minuten
4 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten

Dit recept voor rundvleeskroketten komt rechtstreeks uit mijn basisrecepturenboek van de koksopleiding. Het is een echt basisrecept: pure smaken, weinig ingrediënten, en simpel om te maken. Zelf kroketten maken is niet alleen ontzettend leuk, maar ook helemaal niet moeilijk.

In Nederland wordt de kroket vaak met mosterd gegeten, maar wist je dat er ook een groep mensen is die de kroket liever met mayonaise eet? Ik ben daar een van! Maar als je veel mayo eet, kies dan voor een gezonde variant. Zelf gezonde mayonaise maken is super makkelijk en kost je maar 12 seconden. Gelukkig hadden we al een recept van gezonde mayonaise op Lift Your Fork staan.

Frituren doe je het beste in een frituurpan. Dit zorgt voor een constante temperatuur en een perfect krokante kroket. Heb je nog geen frituurpan? Mijn favoriete is gewoon de allergoedkoopste. Ik frituur er al jaren mee en het werkt perfect. Bekijk ‘m even via de link naar Bol.

Recept: rundvleeskroketten

Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 30 minuten
4 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Bende Snack
Keuken Hollands
Porties 14 stuks
Calorieën 270 kcal

Benodigdheden

  • mes, snijplank en keukenweegschaal
  • stoofpan
  • frituurpan
  • garde
  • ovenschaal + vetvrij papier

Ingrediënten
  

Voor het beste resultaat weeg je de ingrediënten nauwkeurig af

  • 600 gr runderriblappen
  • 30 gr roomboter
  • 120 gr roomboter
  • 120 gr bloem (gezeefd)
  • 1 ltr water

Peper, zout en nootmuskaat

  • 100 ml eiwit
  • 300 gr paneermeel

Instructies
 

  • Snij de riblappen in blokken. Bak ze in een klont roomboter 5 minuten op middelhoog vuur. Roer geregeld en blus het daarna af met het water. Breng het vocht daarna tot net onder het kookpunt en laat het op ongeveer 90 ℃, 4 uur lang stoven.
    600 gr runderriblappen, 30 gr roomboter, 1 ltr water
  • Zeef na 4 uur het vocht. Trek of snij het vlees fijn.
  • Smelt de roomboter in de pan. Laat de boter uitbruizen maar niet kleuren. Voeg de bloem toe en bak het 4 minuten mee op laag vuur. Roer de roux geregeld.
    120 gr roomboter, 120 gr bloem (gezeefd)
  • Voeg ¼ van de bouillon toe en roer in cirkels zodat er een binding ontstaat. Voeg nogmaals ¼ toe en daarna langzaam de rest. Blijf roeren totdat er een mooie salpicon ontstaat. Voeg het vlees toe en maak de salpicon op smaak. De salpicon moet de dikte hebben van de binnenkant van een gebakken kroket, niet te vloeibaar.
  • Stort de salpicon op vetvrij papier in een bak of ovenschaal. Zet het minimaal 4 uur (één nacht👍) in de koelkast en laat het opstijven. Portioneer het daarna in kroketten.
  • Doe eiwit in een bak en paneermeel in een ander. Moduleer de kroketten of bitterballen in een mooie vorm. Rol ze daarna eerst door de paneer, dan het eiwit en daarna weer door het paneermeel.
    100 ml eiwit, 300 gr paneermeel
  • Bewaar de kroketten in een afgesloten bak 2 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. Laat een kroket uit de vriezer het best eerst ontdooien. Bak de kroket in de frituurpan in ongeveer 4 minuten tot deze mooi gekleurd in van buiten.

Video

Voedingswaarde

Calorieën: 270kcalKoolhydraten: 22gEiwit: 13gDierenarts: 14gVerzadigd dierenarts: 7gMeervoudig onverzadigd dierenarts: 1gEnkelvoudig onverzadigd dierenarts: 5gTransvet: 0.3gCholesterol: 45mgNatrium: 248mgKalium: 168mgVatting: 1gSuiker: 1gVitamine A: 280IUCalcium: 46mgIJzer: 2mg
Trefwoord 7 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Wat zijn de belangrijkste 5 ingrediënten van een kroket?

Het mooie aan zelf kroketten maken is dat je controle hebt over wat erin gaat. Fabriekskroketten bevatten vaak toevoegingen die je niet per se nodig hebt. Door zelf aan de slag te gaan, maak je een kroket met pure smaken en zonder onnodige toevoegingen. De 5 belangrijkste ingrediënten zijn:

  1. Rundvlees – De basis van deze kroket is goed draadjesvlees, langzaam gegaard en vol smaak.
  2. Bouillon – Zorg voor een krachtige, zelfgemaakte bouillon om je ragout de perfecte smaak te geven.
  3. Boter – Voor een romige structuur in de roux en ragout is boter onmisbaar.
  4. Bloem – Bloem zorgt samen met de boter voor de juiste binding van de ragout.
  5. Paneermeel – Voor een heerlijk krokante buitenkant gebruik je fijn paneermeel.

Zelf kroketten maken betekent niet alleen dat je controle hebt over de smaak, maar ook over de kwaliteit van je ingrediënten. Kies voor verse producten, en je maakt een kroket die veel gezonder is dan een fabrieksexemplaar.

Kun je zelfgemaakte kroketten invriezen?

Absoluut! Zelfgemaakte kroketten zijn uitstekend geschikt om in te vriezen. Volg deze tips om het beste resultaat te krijgen:

  • Voor het frituren invriezen: Rol je kroketten door het paneermeel en vries ze daarna in op een bakplaat, zodat ze niet aan elkaar plakken. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een zakje of bakje bewaren.
  • Na het frituren invriezen: Wil je de kroketten eerst bakken en later opwarmen? Dat kan ook, maar het resultaat is iets minder krokant. Verwarm ze later in de oven voor een krokante korst.
  • Ovenkroketten: Afgebakken kroketten die je niet meteen opeet, kun je tot twee dagen bewaren in de koelkast. Verwarm ze in de oven, en je hebt een heerlijke krokante snack zonder opnieuw te frituren.

Met deze tips geniet je altijd van de perfecte kroket, of je ze nu direct serveert of later wilt eten. Zelf kroketten maken is niet alleen leuk, maar ook ontzettend handig!

Zelf KFC-kip maken (recept)

Vergelijkbare berichten