Zelf gembershots maken – 3 gingershot recepten
Recept: gembershot met appel en limoenEen paar maanden geleden kocht ik in de supermarkt een paar gembershots. Het was het begin van een heftige verslaving. Gelukkig wel met een gezonde afloop, want ik ontdekte dat gember de vetverbranding stimuleert, een reinigend effect heeft op de lever, beschermt tegen infecties en extra energie geeft. Ook kalmeert het maag en darmen, waardoor voedingsstoffen makkelijker worden verwerkt en opgenomen. Tot slot, het is ook nog eens verslavend lekker. Maak kennis met de drie beste gembershot recepten van het internet.
Voor het maken van gember shots is het handig om deze niet in grote flessen te bewaren, omdat je dan vaak te veel in één keer hebt. In plaats daarvan zijn kleine shotflesjes ideaal: je kunt ze invriezen en per stuk uit de vriezer halen. Zo creëer je een handig systeem dat je helpt om dagelijks een gezonde dosis gember binnen te krijgen. Ik gebruik hiervoor plastic flesjes die speciaal geschikt zijn om in te vriezen. Op de pagina waar mijn link naar leidt, vind je bij bol.com allerlei soorten shotflesjes om zelf aan de slag te gaan!
Na het maken van gembershots houd je gemberpulp over. Gooi dit niet weg, maar laat het drogen en maak er gemberpoeder van. Dit kun je gebruiken in tal van gerechten, zoals bijvoorbeeld gambas (recept), kipmarinades of nasi.

Gingershot appel limoen – de gembershot uit de supermarkt
We beginnen bij de basis. Deze gembershot met limoen en appel is vaak uitverkocht in de winkel, maar met dit recept maak je hem in een kwartiertje gewoon lekker zelf. Dat bespaart zeeën van tijd en bakken met geld.
Tijdens het bereiden van deze gembershot gebruiken we een doek om het sap te zeven. Je kunt hiervoor een speciale passeerdoek gebruiken, maar ik kies altijd gewoon voor een theedoek. Belangrijk is dat je de doek eerst nat maakt voordat je de vloeistof erdoorheen laat lopen. Dit zorgt ervoor dat het vocht makkelijker door de doek stroomt.

Recept: gembershot met appel en limoen
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- blender
- grote kookpan
- bolzeef
- schone theedoek of passeerdoek
- soeplepel
- shotflesjes
Ingrediënten
Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Houd er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.
- 300 gr verse gember handje gember
- 500 gr appels 3 grote appels
- 150 ml limoensap 6 limoenen
- 500 ml water 2 glazen
Instructies
Was de ingrediënten goed voordat je begint.
- Snij de appel en gember in grove stukken. Pers de limoenen uit.300 gr verse gember, 500 gr appels, 150 ml limoensap
- Doe de appels en gember met het water in de blender. Blend het geheel minimaal 1 minuut.500 ml water
- Plaats de zeef in de pan. Maak de doek nat en wring 'm goed uit. Giet de appel-gemberpulp op de doek en wrijf het sap erdoorheen. Pers op het laatst met je handen het laatste sap uit de pulp.
- Voeg het limoensap toe en giet het sap over in een schenkkan. Verdeel de inhoud over shotflesjes.
Video
Voedingswaarde

De reden dat we bij dit recept een passeerdoek gebruiken, is omdat het gembershotrecept uit de supermarkt geen pulp bevat. Daarom moeten we deze vloeistof, net als bij sommige soepen en sauzen, passeren door een doek. Er bestaan doeken die daar speciaal voor bedoeld zijn, passeerdoeken, maar je kunt ook gewoon een theedoek gebruiken. Zorg er wel voor dat je doek altijd vochtig is voordat je gaat passeren. Vind je het maken van een gembershot met een passeerdoek te veel gedoe? Dan volgt hier een recept dat je zonder passeerdoek kunt gebruiken.

Gembershot fruitpunch – Gembershotrecept zonder passeerdoek
Nadat ik de gembershot uit de winkel tal van keren had nagemaakt, begon dat gedoe met die passeerdoek me de keel uit te hangen. Dus liet ik die stap achterwege en greep ik uit gemakzucht naar een gewone fles fruitsap. Mijn favoriete sap voor deze gembershot is ananas-kokossap van de Aldi. Je kan natuurlijk elke gewenste fruitsap gebruiken, maar deze combinatie werkt geweldig. En omdat er relatief meer vocht in dit recept zit, is de scherpe gembersmaak iets minder dominant aanwezig.

Recept: gembershot met fruitsap
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- blender
- grote kookpan
- bolzeef
- soeplepel
- shotflesjes
Ingrediënten
- 300 gr gember handje gember
- 750 ml fruitsap
- 500 ml water
- 75 ml citroensap 2 citroenen
Instructies
Was de ingrediënten goed voordat je begint.
- Schil de buitenkant van de citroen er zoveel mogelijk af. Snij de gember in grove stukken. Doe ze samen met de citroen en het water in de blender en blend het geheel minimaal 1 minuut.
- Giet de inhoud in de zeef en wrijf het sap er zoveel mogelijk doorheen. Knijp het laatste sap er daarna met je handen uit.
- Schraap het vruchtvlees van de randen en voeg toe aan de gembershot. Voeg het fruitsap toe en roer het sap goed door. Verdeel het sap over shotflesjes.
Video
Voedingswaarde

Gember sinaasappelshot – Gembershot met maar 2 ingrediënten
Deze gembershot zie je vaak in de supermarkt met kurkuma, maar ik kies ervoor om dat weg te laten. Gember en kurkuma hebben namelijk al veel overeenkomsten, dus waarom niet een heleboel gembershots maken met slechts twee ingrediënten? Je kunt natuurlijk de sinaasappels zelf persen, maar veel supermarkten hebben tegenwoordig vers geperst sap in het koelvak of zelfs een persmachine. Zo bespaar je jezelf een hoop moeite en heb je die shots in no time gemaakt.

Recept: gembershot met sinaasappel
Benodigdheden
- mes, snijplank en keukenweegschaal
- blender
- grote kookpan
- bolzeef
- soeplepel
- shotflesjes
Ingrediënten
- 300 gr gember
- 1 ltr vers geperst sinaasappelsap
- 500 ml water
Instructies
Was de gember goed voordat je begint.
- Snij de gember in grove stukken. Doe de gember met het water in de blender. Blend het geheel minimaal 1 minuut.300 gr gember
- Leg de zeef in de pan en giet de gemberpulp in de zeef. Wrijf met de soeplepel de pulp zoveel mogelijk door de zeef. Knijp het vocht daarna met de handen uit de pulp. Voeg de sinaasappelsap toe en verdeel het sap over shotflesjes.1 ltr vers geperst sinaasappelsap, 500 ml water
Video
Voedingswaarde

Zelf gemberpoeder maken
Van de pulp die je overhoud na het maken van de gembershots kan je heel gemakkelijk gemberpoeder maken. De smaak van deze poeder zal per gembershot een beetje verschillen, want de ene keer zit er appel doorheen, de andere keer sinaasappel. Veel werk zal je er in ieder geval niet aan hebben. Leg de pulp op een plateautje in het raamkozijn twee weken te drogen. Doe de kurkdroge plak daarna in de blender en maal tot fijne poeder.

Al deze gembershots zijn zeer geschikt om in de vriezer te bewaren. Zo kun je ze eindeloos bewaren en een dag van tevoren uithalen op het moment dat je ze nodig hebt. Weet je welk saprecept daar ook zo geschikt voor is? Poolse rode bietensap. Dit recept laat je ongeveer twee weken in een gesloten weckpot in je woonkamer staan. Behalve dat het er heel leuk uitziet, gebeurt er van alles binnenin die weckpot. Dat heet het proces van fermentatie.Bieten zitten vol probiotica, antioxidanten en nitraat. Nitraat zorgt voor een betere conditie tijdens een cardioprestatie.
