Steak sandwich met drie sauzen
Recept: steak sandwich met drie sauzenVoor stevige trek is hier de steak sandwich. Daarvoor bakken wij een zuurdesembroodje met daarop de perfecte biefstuk. De drie sauzen maken dit lunchgerecht af. Gezonde mayonaise van olijf en loeihete sambal van gele pepers. Voor de barbecuesaus hebben we nog geen recept op LYF, dus die kopen we low-carb (bijvoorbeeld op bol.com).
Recept: steak sandwich met drie sauzen
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 kleine bakpan
- 1 oven
- 1 ovenschaal of ovenplaatje
- 1 blender
- 1 staafmixer en beker optioneel
- 1 zeefje
- 1 maatbeker of shakebeker
Ingrediënten
Deze steak sandwich smaakt het beste als je de mayo en sambal zelf maakt. Heb je daarvoor teveel haast? Koop dan olijvonaise en sambal oelek in de winkel.
- 75 gr ovenbroodje (zuurdesem)
- 250 gr biefstuk 1 grote of 2 kleine
- 20 gr olie om in te bakken 2 eetlepels
- 10 gr low-carb barbecuesaus 1 eetlepel
Gele peper sambal
- 50 gr madame jeanette pepers 3 pepers
- 30 gr ui ½ ui
- 3 gr masala kruiden 3 theelepels
- 10 gr knoflook 2 grote tenen
- 3 gr verse gember
- 15 gr rietsuiker 1½ eetlepel
- 30 ml extra vierge olijfolie
Mayonaise
- 150 ml extra vierge olijfolie
- 100 ml milde olijfolie
- 1 st ei
- 15 gr mosterd 2 theelepels
- 15 gr citroensap ½ citroen
Peper en zeezout en misschien een blaadje sla.
Instructies
- Verwarm de oven voor en bak het broodje af zoals op de verpakking staat aangegeven. Zet een wekker voor het beste resultaat.
- Zet de pan op hoog vuur. Schroei de biefstukken aan beide kanten dicht en daarna aan de zijkant. Leg ze daarna op het plateautje.
- Doe de biefstuk in de oven. Zet de wekker voor een grote biefstuk op 6 minuten en twee kleine op 5 minuten. Snij het broodje in twee gelijke helften doormidden.
- Weeg de ingrediënten voor de sambal af en doe ze in de blender. Weeg de ingrediënten voor de mayonaise af en gebruik de staafmixer om het geheel te binden.
- Laat de biefstuk een paar minuten rusten, maak ze op smaak met peper en zout en snij de biefstuk daarna in plakken. Snij de biefstuk altijd op de draad! De draad is op de foto de rode lijn, zet je mes daar dus haaks op. Besmeer het broodje met de drie sauzen en leg de biefstukreepjes op het broodje.
Voedingswaarde
Wat is het verschil tussen zuurdesem en spelt?
Zuurdesem en spelt zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Zuurdesem verwijst naar het rijsmiddel voor brood, terwijl spelt een tarwesoort is. Ze kunnen worden gecombineerd in zuurdesembrood met speltbloem of -meel. Interessant is dat zuurdesem speltbrood vaak minder fructanen bevat, wat het mogelijk minder gevoelig maakt voor de darmen. Ga je dan ook nog voor biologisch, dan eet je waarschijnlijk het gezondste brood op aarde.
Gele peper sambal en gezonde mayonaise
Met een beetje geluk heb je nu de gele peper sambal en de gezonde mayonaise in je koelkast staan. Maar wat mot je ermee? Hier een paar suggesties. Smeer ze samen op een cracker, roerei met gehakt en doperwten of een gebakken zalm. Doe wat gele peper sambal door je mealprep met gekruid gehakt, sperzibonen en zilvervliesrijst, over je vegetarische spaghetti bolognese of maak je beschuitburger met atjar en satésaus mega pittig. Zo is je eten gezond én lekker en word je misschien wel honderd jaar of ouder