Tortilla-tosti met kipgehakt, kaas en eiwit
Recept: tortilla-tosti met kipgehakt, kaas en eiwitDe tortilla-tosti met kipgehakt is warm, sappig en tegelijkertijd krokant. Wanneer er ook nog van die slierten gesmolten kaas ontstaan, wanneer je het aansnijdt en uit elkaar trekt, ben je in één klap verslaafd. En dan istie nog laag in calorieën en vetten ook!
Deze tortillatosti maken we van tortilla’s, maar je kunt net zo goed wraps gebruiken. Wil je weten wat het verschil is tussen een wrap en een tortilla? Ik leg het uit.
Recept: tortilla-tosti met kipgehakt, kaas en eiwit
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 grote bakpan
- 1 spatel
- 1 bak om het gehakt even in te bewaren
- 1 plat bord
- evt pizzawielmes
Ingrediënten
Heb je geen gepasteuriseerd eiwit, dan kun je het evt. scheiden of gewoon een heel ei gebruiken.
Eén ei bevat ongeveer 30 ml aan eiwit, dus aan het eiwit uit 4 eieren heb je zeker genoeg.
- 120 gr tortilla's 2 tortillas á 60 gr
- 150 gr kipgehakt
- 100 gr groentenmix
- 100 gr eiwit
- 100 gr cottage cheese of Hüttenkäse
- 20 gr geraspte kaas
Eventueel: zeezout, sla bladeren, mais, tomaat, Parmezaanse kaas
Instructies
- Doe een drupje olie in de pan en bak de groenten en het kipgehakt op laag vuur totdat het kipgehakt gaar is.
- Voeg dan het ei toe en blijf roeren totdat het gaar is. Voeg eventueel zeezout toe. Bewaar de tortillavulling even in een bakje.
- Maak de pan schoon. Leg een tortilla in de pan op laag vuur. Besmeer deze met cottage cheese. Leg daaroverheen de vulling. Doe de kaas erover en eindig met de tweede tortilla.
- Duw je hand stevig op het bord (kijk uit dat het bord niet heet is) en draai de pan met een snelle beweging om.
- Schuif de tortilla terug in de pan en laat de tortilla op laag vuur 1 minuut garen. Lift de tortilla voorzichtig met een spatel (klopt, ik gebruikte de pizzasnijder 😉 ) en snij de tortilla in de gewenste grootte.
- Ga je er een feest van maken? Leg mooie bladeren sla op een bord, leg daaroverheen de stukken tortilla en garneer af met mais, tomaat en Parmezaanse kaas.
Video
Voedingswaarde
Wat is het verschil tussen een tortilla en een wrap?
Een tortilla en een wrap zijn beide platte broodproducten, maar er zijn enkele verschillen tussen hen:
- Een tortilla is een traditioneel Mexicaans plat brood dat vaak wordt gemaakt van maïsmeel of tarwemeel. Een wrap is een dun plat brood dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en meestal gemaakt wordt van tarwemeel.
- Terwijl tortilla’s vaak worden gemaakt van maïsmeel of tarwemeel, bevatten wraps meestal alleen tarwemeel of een combinatie van tarwemeel en andere ingrediënten zoals volkorenmeel, kruiden, of groenten.
- Tortilla’s worden traditioneel gebruikt in de Mexicaanse keuken voor gerechten zoals tacos, enchiladas, en quesadillas. Wraps worden vaak gebruikt in westerse keukens als een alternatief voor brood, en worden gevuld met verschillende ingrediënten zoals vlees, groenten, kaas, en sauzen om wrapsandwiches te maken.
Gepasteuriseerd eiwit
In dit recept gebruik ik 100 ml eiwit in plaats van hele eieren. De dooiers zijn namelijk heel vet. Je kan de dooiers makkelijk van het eiwit scheiden, maar het is veel gedoe, en wat doe je met al die dooiers? In de professionele keuken werkte ik vaak met gepasteuriseerd eiwit of eigeel. Dit ei is gescheiden en verhit waardoor het veilig is om zelfs rauw te consumeren. Je kunt het in sommige supermarkten kopen, maar ik bestel het meestal samen met mijn voedingssupplementen (bijvoorbeeld op Bol).