Rode bietensap – zakwas z buraków

Recept: rode bietensap
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 14 dagen

Het beste recept van rode bietensap komt uit Polen. Daar leggen ze de bieten twee weken met water en kruiden in een afgesloten weckpot te fermenteren. Daarna zal de weckpot een prachtig stilleven in je woonkamer of keuken zijn. Althans dat denk je, want binnenin die pot gebeurt van alles.

De receptuur is gemaakt voor 1,5 liter bietensap en daarvoor hebben we een luchtdicht afsluitbare pot van tenminste 2,5 liter nodig. Een weckpot (bol.com) is ideaal! Om de bietensap te bewaren en in te vriezen kun je het beste plastic shotflesjes (bol.com) gebruiken. Deze hoef je niet weg te gooien hoor. Even in de vaatwasser en ze zijn klaar voor de volgende ronde.

Recept: rode bietensap

Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 14 dagen
Gang Drinks
Keuken Pools
Porties 6

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 grote weckpot 2,5 liter voor 1 recept
  • 1 dunschiller
  • 1 kookpan
  • evt rubberen wegwerp handschoenen
  • 1 bolzeef of vergiet (deze heb je nodig na 9-14 dagen)
  • 1 grote kookpan (deze heb je nodig na 9-14 dagen)
  • 1 schenkkan (deze heb je nodig na 9-14 dagen)
  • 6 flesjes 250 cc flessen om de sap in te bewaren

Ingrediënten
  

  • 1 kg verse rode bieten
  • 6 tenen knoflook met schil ½ bol
  • 2 st laurierblaadjes
  • 8 st peperkorrels
  • 8 st pimentkorrels te vinden in het specerijen schap
  • 1 st kaneelstok
  • 14 gr zeezout
  • 1,5 ltr water gefilterd water of Spa Blauw zijn het meest geschikt

Instructies
 

Voordat we beginnen is het belangrijk om de weckpot van binnen goed te desinfecteren.

  • Breng een liter kraanwater aan de kook. Doe het kokende water in de pot en sluit deze af met de klem zodat hij niet open kan. Pak de pot beet met een doek of ovenwanten en schut deze voorzichtig heen-en-weer. Schenk het water eruit en laat de pot met de deksel uitdampen.
  • Weeg alle ingrediënten af. Snij de ui door de helft, schil de bieten en snij ze in grote stukken.
    1 kg verse rode bieten, 6 tenen knoflook met schil, 2 st laurierblaadjes, 8 st peperkorrels, 8 st pimentkorrels, 1 st kaneelstok, 14 gr zeezout
  • Voeg alle ingrediënten toe aan de weckpot. Zorg ervoor dat de kruiden een beetje in het midden zitten. Vul de pot met de gewenste hoeveelheid water en zet de weckpot op een koele plek. Niet in direct zonlicht, en ook niet in de koelkast!
    1,5 ltr water
  • De rode bieten zullen de komende tijd hun kleur, smaak en voedingsstoffen afgeven aan het water. De bieten zelf zullen een fermentatieproces ondergaan. Daarom krijgen ze een iets andere structuur en zijn na fermentatie niet meer rauw.
  • Schud de rode bietensap elke dag 2 seconden heen-en-weer. Dit om te voorkomen dat er een fermentatielaag aan het oppervlak komt te staan. Deze kan behalve goede bacteriën ook slechte bacteriën vormen.

Na 9 – 14 dagen is de bietensap klaar. Dat kunnen we bepalen aan de dikte en de kleur. In de zomer met woonkamertemperaturen van zo'n 25 ℃ of hoger, is het extract meestal al na 9 dagen klaar. Maar in de winter, wanneer de woonkamer op 20 ℃ gestookt wordt, na 14 dagen.

  • Open de weckpot voorzichtig. Het kan zijn dat de pot licht onder druk is komen te staan waardoor de deksel met een klap loskomt. Leg de zeef in een kookpan en schenk de inhoud erin. Laat alles goed uitlekken. Houd eventueel wat rode bieten apart om te verwerken in een ander gerecht. Haal de zeef van de pan en gooi de rest van de inhoud weg.
  • Schenk de bietensap in een schenkkan (litermaat). Vul de flessen tot 2 centimeter onder de rand. Bij het invriezen zet de bietensap flink uit, waardoor de bietensap onder de dop door naar buiten komt.

De bietensap is minimaal 2 weken houdbaar in de koelkast en heel goed geschikt om in te vriezen.

    Video

    Trefwoord cardio
    Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
    Fermentatielaagje dat ontstaat als de bietensap niet geregeld geschud wordt.

    Waarop moet je letten bij het maken van rode bietensap?

    • Ga schoon en steriel te werk. Je wilt alleen goede bacteriën in de weckpot hebben.
    • Als de pot niet geschud wordt, komt er een fermentatielaagje op het oppervlak te staan. Deze bestaat uit goede bacteriën, maar als je langer wacht ontstaan er vaak ook slechte. Deze lijken op blauwschimmelkaas. Schep dit er dan zo snel mogelijk vanaf. Elke dag 2 seconden aandacht is minimaal nodig voor een goed resultaat.
    • Als de bietensap te lang blijft staan, of de temperatuur te hoog is, kan de inhoud doorslaan. Dat wil zeggen dat het te dik wordt. Als dit niet in combinatie is met ernstige schimmels, kun je dit gewoon rechttrekken door water toe te voegen totdat je de gewenste dikte hebt.

    Wat is zakwas z buraków

    Zakwas z buraków is een traditioneel Pools drankje gemaakt van gefermenteerde rode bieten. Het wordt vaak gebruikt als basis voor barszcz, een populaire Poolse bietensoep. Het fermentatieproces vindt plaats door het laten staan van geraspte bieten in water, waarbij natuurlijke bacteriën suikers omzetten in melkzuur. Dit resulteert in een zure smaak en een licht bruisende textuur. Zakwas z buraków staat bekend om zijn hoge gehalte aan probiotica en antioxidanten, die gunstig kunnen zijn voor de spijsvertering en het immuunsysteem. Voor duursporters wordt het vaak geprezen vanwege het vermogen om de bloedcirculatie te verbeteren (nitraat), de spierpijn te verminderen en het herstel na inspanning te bevorderen dankzij de voedingsstoffen en de hydraterende eigenschappen.

    Wat is nitraat?

    Bietensap bevat van nature nitraat, een stof die in het lichaam wordt omgezet in nitriet en vervolgens stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide speelt een belangrijke rol bij het verwijden van bloedvaten, wat de bloedcirculatie verbetert en de zuurstoftoevoer naar spieren verhoogt. Dit kan leiden tot verbeterde sportprestaties, zoals een verhoogd uithoudingsvermogen en een sneller herstel na inspanning. Veel duursporters gebruiken bietensap als een natuurlijke manier om hun prestaties te verbeteren. Echter, hoewel matige consumptie van nitraatrijke voedingsmiddelen voordelen kan bieden, is overmatige inname niet aanbevolen vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogd risico op maagkanker. Daarom is het belangrijk om bietensap met mate te consumeren en de inname van nitraat uit andere bronnen te controleren.

    Hoeveel nitraat mag je concumeren?

    Over het algemeen wordt gesuggereerd dat de dagelijkse inname van nitraat uit voedselbronnen, zoals bietensap, niet meer dan 3-5 milligram per kilogram lichaamsgewicht mag bedragen. Voor een gemiddeld persoon zou dit neerkomen op ongeveer 210-350 milligram nitraat per dag voor iemand met een lichaamsgewicht van 70 kilogram. Het is echter belangrijk op te merken dat dit slechts een algemene richtlijn is en individuele variaties kunnen optreden. Personen met bepaalde gezondheidsproblemen of dieetbeperkingen moeten mogelijk hun inname van nitraat onder begeleiding van een arts of diëtist aanpassen.

    Carpaccio van gefermenteerde rode bieten.

    Vergelijkbare berichten