Carpaccio van rode biet
Recept: carpaccio van rode bietNa het maken van ons recept rode bietensap (zakwas z buraków) heb je als het goed is gefermenteerde rode bieten over. Daar kan je heel goed carpaccio van snijden. Uiteraard kan je ook gekookte bietjes gebruiken. En moet je horen welke gezondheidsvoordelen die rode biet met zich meedraagt: probiotica voor een betere spijsvertering, antioxydanten voor een beter imuunsysteem, en in rode bieten zit nitraat voor een beter uithoudingsvermogen tijdens je cardio.
Die rode bieten carpaccio toppen we af met low-fat knoflooksaus, Parmezaanse kaas, noten met rozijnen en kiemgroenten. Ook een gezonde topping dus, en dan met name die kiemgroenten. Wil je weten wat de gezondheidseffecten van kiemgroenten zoals bijvoorbeeld alfalfa zijn? Ik zocht het uit.
Recept: carpaccio van rode biet
Benodigdheden
- 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
- 1 mengkom
- 1 dunschiller
- 3 borden
- plasticfolie
Ingrediënten
- 300 gr gefermenteerde rode biet of gekookt
Topping
- 45 gr ongezouten notenmix studentenhaver
- 45 gr alfalfa
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 15 gr kappertjes
Low fat knoflooksaus
- 45 gr skyr
- 15 gr light mayonaise
- 3 gr knoflook
- 3 gr agave siroop of honing
- 3 gr citroensap
- 2 gr verse peterselie
Peper en zeezout
Instructies
- Snij de peterselie fijn. Voeg alle ingrediënten voor de knoflooksaus toe aan de mengkom. Meng het geheel door tot een gladde saus. Voeg ongeveer 1 eetlepel water toe om de knoflooksaus lopend te krijgen.
- Snij met een scherp mes dunne plakken (1 – 2 mm) van de rode bieten. Natuurlijk kun je daar ook andere apparatuur voor gebruiken, zoals een keukenmachine. Leg de plakjes netjes van buiten naar binnen op de borden. Dek de carpaccio's die je niet nodig hebt af met folie en bewaar deze in de koelkast.
De restaurantwaardige opmaak
- Voor een restaurantwaardige opmaak gebruik je niet de hele hoeveelheid aan ingrediënten: Verdeel de notenmix, kappertjes en de alfalfa gelijkwaardig verspreid over de bieten. Doe dit ook met de kaas en eindig met de een kringeltje knoflooksaus.
De thuis opmaak
- Heb je helemaal geen behoefte om je bordje mooi te presenteren, gebruik dan alle energy-boosters als topping. Alleen ziet je gerecht er dan meer uit als rode bieten-chaos 😉
Video
Voedingswaarde
Deze rode bietencarpaccio’s zijn natuurlijk heerlijk, en als je geregeld nog een rode bietensapje daarbij drinkt, dan boost je jezelf echt enorm. Maar sla er niet in door. Rode bieten zijn voedzaam maar bevatten ook een hoog nitraatgehalte, wat bij overmatige consumptie schadelijk kan zijn. Het wordt aanbevolen om ze met mate te eten om gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Alfalfa is een kiemgroenten waar ik als kok veel mee gewerkt heb. Het wordt in de horeca vaak gebruikt om salades mee af te garneren. Het ziet er dan ook leuk en speels uit. Maar wat ik toendertijd niet wist, was dat het mega gezond spul is. Als ik dat had geweten had ik er zeker meer van gegeten.
Waarom alfalfa gezond voor je is
Alfalfa, een kleine maar krachtige kiemgroente, zit boordevol gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, waaronder vitamine K, vitamine C, koper en vitamine B11 (foliumzuur), wat het immuunsysteem ondersteunt en ontstekingen kan verminderen. Bovendien staat alfalfa bekend om zijn hoge gehalte aan fytochemicaliën, zoals saponinen, die het cholesterolgehalte kunnen verlagen en het risico op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Deze knapperige kiemgroente is ook een goede bron van voedingsvezels, wat de spijsvertering bevordert en de darmgezondheid kan verbeteren. Door zijn lage caloriegehalte en hoge voedingswaarde is alfalfa een uitstekende toevoeging aan salades, sandwiches, wraps en natuurlijk deze bieten carpaccio voor een gezonde boost.