Vegetarische nasi met tahoe

Recept: vegetarische nasi met tahoe
Totale tijd 30 minuten

Deze nasi met tahoe is vegetarisch, maar even lekker als gewone nasi met vlees. Als eiwitbron gebruiken we een groot blok tofu en veel eieren. Een ideaal gerecht als je wat kilootjes spiermassa erbij wilt trainen in de gym. En dat is precies wat ik aan het doen ben. De cutfase zit erop en voor mij is het bulken weer begonnen. Rijst en eieren zijn ideaal om weer twee kilo per maand te gaan gainen, en als het ook nog zo smakelijk is als deze vegetarische nasi met tofu, dan is dat zeker geen straf.

Wil je weten wat het verschil is tussen tofu en tahoe, of hoe je de tahoe van te voor kunt marineren? Ik leg ’t uit.

Recept: vegetarische nasi met tahoe

Totale tijd 30 minuten
Gang Dinner / Post Workout
Keuken Indisch
Porties 3
calorieën 531 kcal

Benodigdheden

  • 1 mes, snijplank en keukenweegschaal
  • 1 wokpan
  • 1 kleine bakpan
  • 1 kleine kookpan
  • 1 spatel

Ingrediënten
  

Ik koop bij Jumbo handige halve liter pakken met gepasteuriseerd eiwit. Ik gebruik in dit recept 150 gram eiwit plus 3 eieren. Hebn je geen eiwit in huis, gebruik dan een totaal van 6 eieren. Wel komt dan het vetpercentage hoger uit.

Voor wie liever NIET met een keukenweegschaal werkt, geef ik de hoeveelheden per stuk achter elk ingrediënt. Hou er rekening mee dat deze hoeveelheden niet automatisch worden aangepast wanneer je het aantal porties wijzigt.

  • 500 gr tofu
  • 150 gr witte rijst 1 theekop
  • 150 gr diepvries doperwten of doperwten tuinbonen mix
  • 3 st eieren
  • 150 gr eiwit
  • 100 gr ui 1 ui
  • 25 gr knoflook 5 tenen of 5 theelepels poeder
  • 10 gr gember ½ duimpje of 2 theelepels poeder
  • 25 gr sambal oelek 1 eetlepel
  • 30 gr ketjap manis 2 eetlepels
  • 20 gr olie om in te bakken 2 eetlepels

Instructies
 

  • Zet de kookpan met water op en kook de rijst zoals de verpakking het aangeeft. Zet de wokpan op laag vuur. Snij de ui in blokjes. Fruit de ui op laag vuur in een lepel olie en ga door met de volgende stappen. Vergeet niet af en toe te roeren.
    150 gr witte rijst, 100 gr ui, 20 gr olie om in te bakken
  • Druk meerdere seconden zachtjes op het blok tofu. Zo pers je het water uit het blok. Het is de bedoeling dat de tofu zo min mogelijk vocht bevat. Snij de tofu in mooie blokjes. Bak de tofu (10 minuten) samen met de ui en voeg de knoflook, gember en sambal toe. Roer geregeld maar laat het vuur laag.
    500 gr tofu, 25 gr knoflook, 10 gr gember
  • Giet de rijst af. Doe de eieren en het eiwit bij elkaar in een kom, voeg peper en zout toe en kluts het geheel. Bak het in de bakpan tot roerei.
    3 st eieren, 150 gr eiwit
  • Voeg de rijst toe met de ketjap manis en de doperwten. Bak het geheel nog 5 minuten op middelhoog vuur en blijf roeren. De vega nasi is klaar. Eet smakelijk!
    150 gr diepvries doperwten, 30 gr ketjap manis, 25 gr sambal oelek

Voedingswaarde

Calories: 531kcalCarbohydrates: 69gProtein: 28gFat: 15gSaturated Fat: 2gPolyunsaturated Fat: 6gMonounsaturated Fat: 8gCholesterol: 4mgSodium: 297mgPotassium: 299mgFiber: 5gSugar: 13gVitamin A: 840IUVitamin C: 26mgCalcium: 259mgIron: 4mg
Trefwoord 3 days prep
Heb je dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Wat is nasi goreng rammes?

Nasi goreng rammes is een variant van de bekende Indonesische gebakken rijst, nasi goreng. Het woord ‘rammes’ betekent letterlijk ‘druk’ of ‘gewoel’, wat verwijst naar de manier waarop de ingrediënten snel en intensief worden geroerbakt. In dit gerecht worden rijst, groenten, en kruiden gemengd en geroerbakt tot een heerlijk geurig en smaakvol gerecht. De term ‘rammes’ benadrukt de snelle, dynamische kooktechniek die wordt gebruikt om de smaken van de ingrediënten goed te combineren. Deze bereidingswijze zorgt ervoor dat elke hap een smaakexplosie is, vol met de rijke en diverse smaken die de Indonesische keuken zo bijzonder maken. Als je op zoek bent naar een authentiek en intens smakend gerecht, dan is nasi goreng rammes zeker een aanrader.

Wat is het verschil tussen tofu en tahoe?

Tahu en tofu zijn eigenlijk dezelfde voedingsproducten, maar de benaming verschilt per taal en regio. Tofu is de internationale term en komt uit het Japans, terwijl tahu de Indonesische benaming is. Beide worden gemaakt van gestremde sojamelk, geperst tot blokken. Tofu komt in verschillende texturen, van zijdezacht tot stevig, geschikt voor diverse kooktechnieken. Tahu wordt vaak gefrituurd en is een veelvoorkomend ingrediënt in de Indonesische keuken.

Van tofu tahoe maken

  • 400 gr tofu
  • 20 gr sojasaus (2 eetlepels)
  • 5 gr fijngehakte knoflook (1 theelepel)
  • 5 gr fijngehakte gember
  • 5 gr sambal oelek (2 theelepels)

Instructie:

  • Giet het vocht van de tofu en dep het blok droog met keukenpapier.
  • Snij de tofu in blokjes.
  • Doe alle overige ingrediënten bij elkaar en meng het geheel goed.
  • Even laten staan en de tahoe is klaar.
Kip kerrie maken met ChatGPT.

Vergelijkbare berichten